Met het coronavirus hebben we het zoveelste bedreigende virus wat weer de nodige paniek en angst veroorzaakt.

En weer zijn er zogenaamde deskundigen die vertellen dat een pandemie op de loer ligt. En ze geloven waarschijnlijk ook echt wat ze zeggen. En is er bij lokale medische instanties ook paniek en angst, worden zelfs miljoenensteden van de buitenwereld afgesloten.

Toen ik nog de huisartsenpraktijk had in de jaren 80 van de vorige eeuw, kwam AIDS opzetten. Omdat we daar niet zoveel van af wisten en er wel mensen dood aan gingen, was dat een enorme bedreiging. 
Raar genoeg was er toen een congres waarop men vertelde dat ze het lek boven zouden hebben zodra ze wisten waarom de een het wel kreeg en de ander niet. Ik weet nog dat ik dacht "dat weten we van verkoudheid en griep niet eens, het kan dus nog lang duren".

Maar hoe dan ook, AIDS was toen bijna een bedreiging voor de wereldgezondheid. En is ook pandemisch. 

Later hadden we onder andere de SARS en de Ebola, en niet te vergeten de Mexicaanse griep 10 jaar geleden.

Het verschil tussen bovengenoemde ziekten is dat AIDS wel een pandemie mag heten, met wereldwijd zo'n 25 miljoen doden, en de Mexicaanse griep ook een pandemie was (met bijna 14.000 doden). 
Verder zijn eigenlijk alle ziektes die opdoken en in korte tijd paniek en doden creëerden geen pandemie geworden.

Want er waren ook nog een aantal ziektes die in Aziatische landen opdoken, die zich niet echt hebben verspreid tot wereldwijde omvang.

We zien nu enerzijds enorme angst en voorzorgsmaatregelen over de hele wereld voor een ziekte die plaatselijk nogal om zich heen grijpt, terwijl er anderzijds dingen gebeuren die ik daar niet helemaal mee kan rijmen. De incubatietijd schijnt 1-14 dagen te zijn, dus je kunt met het virus rondlopen en pas na 14 dagen ziek worden, en misschien kun je ook wel drager zijn en niet ziek worden. Terwijl een aantal steden van de buitenwereld afgesloten zijn, halen een aantal landen het nu wel in het hoofd om landgenoten te gaan evacueren uit die gebieden. 

Ik zou dat kunnen begrijpen als het om oorlog gaat, maar in dit geval is het dus niet ondenkbaar dat je juist door die evacuaties het virus verspreid naar de landen waar die mensen naartoe worden vervoerd. Er zal wel over nagedacht zijn, maar ik heb m'n vraagtekens. 

Maar ondanks alle paniek en maatregelen (ik zie net dat de WK indoor atletiek niet doorgaat - verstandig denk ik), zou het allemaal best eens een storm in een glas water kunnen zijn. Als je elke dag het sterftecijfer publiceert, lijkt het heel wat. Maar als - ik geloof daar helemaal niets van - het waar is dat jaarlijks in Nederland in de winter 5000 mensen zouden sterven aan de griep, wat zouden die cijfers dan zijn? Dan zouden we grote paniek creëren door die cijfers dagelijks te melden. 

En onlangs werd nog gemeld dat in Congo 6000 mensen aan de mazelen waren overleden.........dus laten we vooral de cijfers in de juiste context vertonen. En geen paniek zaaien waar dat niet nodig is. 

Anderzijds weet je het natuurlijk nooit. De kans is niet groot, maar dit virus zou zomaar een uitzondering kunnen zijn en wel hardnekkiger zijn dan z'n voorgangers. Anderzijds is het percentage sterfte van degenen die ziek zijn wel geringer dan bij de voorgangers. Vooralsnog m.i. geen enkele reden tot grote zorgen, maar wel tot het gebruik van het gezonde verstand.

Er zullen telkens nieuwe ziekteverwekkers blijven komen, omdat de ziekteverwekkers muteren (veranderen). Het rare is dat wij in feite in symbiose leven met veel bacteriën, schimmels en virussen - er zelfs afhankelijk van zijn - maar dat er ook door het medisch ingrijpen of halfbakken medisch ingrijpen of commercieel belangen die maken dat mensen middelen gebruiken die dit veroorzaken steeds mutaties zijn die voor ons bedreigender virussen en bacteriën creëren. 

We zullen zien wat dat in de nabije toekomst brengt. En hopelijk zwakt deze ziektegolf snel af met de maatregelen die ze nu in China genomen hebben......

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn