Aanwezig (in het lichaam) 

We zijn tegenwoordig steeds meer bezig met van alles buiten ons, buiten ons lichaam.

Met anderen, met informatie die op ons afkomt, met het verkeer, met ons werk, met de computer, etc.
En omdat onze levensenergie daar is waar onze aandacht is, maakt dat dat we onze levensenergie grotendeels weggeven aan anderen of andere dingen.
Bij dat laatste kun je denken aan bovengenoemde voorbeelden, maar ook aan de TV, aan de ipad of tablet, maar vooral natuurlijk de social media en alle aandacht voor appjes op de apparaten.

Bij het lezen van een mooi boek is de aandacht weliswaar ogenschijnlijk gericht op letters, maar vaak ontstaat er een soort van rust – wegdromen in het boek – die weer wel gunstig is. Terwijl met de aandacht bij social media er juist meestal onrust ontstaat, bewust of onbewust. Alleen al het geluidje zorgt voor onrust. De social media prikkelen steeds weer ons vecht-vlucht systeem en zetten ons lichaam op ‘alarm’.

Daarom is het zo belangrijk om te zorgen dat we vaker met onze aandacht in ons lichaam zijn, zodat de levensenergie in het lichaam kan zijn. Levensenergie zorgt niet alleen voor energie, maar vooral ook voor herstel, voor genezing. Net zoals rust van/in het zenuwstelsel helpt te genezen.

Een heel eenvoudige manier om ‘aanwezig’ te zijn is rustig inademen in de buik – de buik naar voren, zijwaarts en naar achteren te laten uitzetten, dan doorgaan naar de borst en tenslotte de schouders. De schouders gaan dan een stukje omhoog (en je laat ze weer zakken) om daarna rustig uit te ademen in hetzelfde tempo. Doe dat met het lichaam zo veel mogelijk rechtop.
(De schouders gaan omhoog met een recht bovenlichaam, niet naar achteren, en je ‘kijkt’ gewoon naar voren). Probeer je tegelijkertijd bewust te zijn van je voeten op de grond.

Als je dat doet, zal je merken dat je je meer aanwezig voelt in je lichaam. Je uitstraling is dan ook krachtiger, men zal je meer als ‘aanwezig’ ervaren. Je wordt wellicht meer gezien. 
Door over de dag jezelf zo vaak mogelijk even bewust ‘aanwezig te ademen’, zal je merken dat je niet alleen meer aanwezig bent, maar dat je ook helderder bent, alerter, frisser.
En – misschien nog wel het belangrijkst – je zorgt ervoor dat de Qi, de levensenergie, er meer is in je lichaam. En dat maakt weer dat je niet alleen meer energie maar ook meer gezondheid uitnodigt………

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn