Integriteit

Ik heb niet opgezocht wat de letterlijke betekenis is van integriteit, maar voor mij betekent het eerlijk zijn vanuit je inborst en naar jezelf. Eerlijk zijn naar anderen, maar vooral ook naar jezelf.

Ik ben in mijn leven veel mensen tegen gekomen die op mij een niet al te eerlijke indruk maakten. Soms was niet duidelijk waarom, soms was dat wel duidelijk.

Je hebt weleens van die verkopers die een product staan aan te prijzen en waarbij je een gevoel krijgt dat ze het zelf nauwelijks geloven. Dat maakt ook dat je niet zo snel dat product zal kopen. Hun lichaamstaal en intonatie verraden hen meestal. Twee mensen met hetzelfde product om te verkopen en hetzelfde verhaal, en bij de een zou je het direct kopen maar bij de ander niet…….

Ik kan me zo ook herinneren dat we bij de bank werden uitgenodigd door een bankmanager omdat er veel geld op stond (we hadden ‘ons’ pand in Den Haag verkocht en woonden nu tijdelijk in een huurhuis). Of we dat niet wilden beleggen. Het gesprek verliep vriendelijk en informatief, tot ik vroeg hoeveel risico we liepen op die manier juist geld kwijt te raken. Op dat moment veranderde er iets. De manager zei weliswaar dat de kans daarop heel klein was, maar keek ons ineens niet meer recht aan, iets wat ie daarvoor wel deed. Voor ons was het toen helder: we zouden dat niet doen. Er klopte iets niet, het voelde niet goed.

Deze man deed zijn werk, maar op het moment van de lastige vraag werd hij kennelijk geconfronteerd met het feit dat wat hij ging vertellen niet klopte met wat ie diep van binnen zou willen vertellen………..zijn integriteit speelde hem parten; of in elk geval kon hij niet iets vertellen en ons recht aan blijven kijken.

Probleem van niet integer zijn, niet vanuit eerlijkheid praten en werken, is dat alles wat je doet wat niet integer is zich tegen je keert. Niet eerlijk zijn – bewust of onbewust – leidt tot stress in je lichaam. Liegen leidt tot stress, zelfs een leugentje om bestwil leidt tot stress. En stress leidt uiteindelijk tot ziekte.

Heel veel mensen zijn gedrag gaan vertonen, om mee te doen met anderen, om populair te zijn, om ‘iets’ te zijn, om overeind te blijven, wat haaks staat op wat ze diep van binnen zouden willen. Veel mensen leven niet volgens hun eigen diepere normen en waarden. En denken ermee weg te komen. Maar je lichaam en geest verschalk je op dat punt niet. Natuurlijk kunnen normen en waarden veranderen, maar de meeste worden al op vrij jonge leeftijd gezet.

Veel onbewuste processen maken ook dat er stress ontstaat. En het lichaam helpt ons vaak op een rare manier.
Als je die voordracht eigenlijk niet wilt houden, zorgt je lichaam dat je een keelontsteking krijgt. Als je die halve marathon eigenlijk niet wilt lopen, verstuik je je enkel een week tevoren. Ziekte kan een proces zijn wat op de een of andere manier gunstig voor ons is. Het maakt dat we niet (meer) zo hard hoeven te werken, dat we verlost worden van werkdruk, dat we meer aandacht krijgen, meer verzorgd worden, etc.

Helaas kan dat soms ook via een ernstige ziekte. Al heb ik vele mensen op hun sterfbed of lange ziekbed enorm zien groeien. Vooral spiritueel. Veel inzichten, en zelfs veranderingen qua karakter naar meer mens, liever, zachter, aardiger. Ze konden ophouden te overleven, ze gaven zich over, en hun ware aard kwam meer naar boven.

In de NEI wordt de stress die ontstaat als er iets niet klopt in het lichaam gebruikt om juist iemand sterker te maken, te herstellen, mogelijk te genezen. Als je zegt “ik hou van mezelf” – toch een essentieel iets in dit leven – wat gebeurt er dan? Ontstaat er stress wat erop duidt dat je dat onbewust niet doet, of is er geen stress ten teken dat het klopt, dat je inderdaad van jezelf houdt? De controle gebeurt d.m.v. een spiertestje. En natuurlijk is dit een voorbeeld, want meestal is de reden van bezoek een klacht die op eenzelfde soort manier wordt benaderd.

(Zo had ik ooit iemand met een ernstige ziekte die in mijn ogen fantastisch reageerde op een homeopathisch middel, maar het niet meer wilde hebben. Toen ik nieuwsgierig via een vraag het onbewuste testte en liet zeggen “ik wil genezen”, bleek dat er stress ontstond. Het onbewuste was het er niet mee eens. Het onbewuste had kennelijk een andere agenda, ongetwijfeld goed bedoeld. Maar daardoor liep dit leven nu wel gevaar).

Integriteit is heel belangrijk, het is voor ons belangrijk ons te gedragen naar wie we echt diep van binnen zijn en ons bewust te zijn van het feit dat anders onbewuste factoren meer grip gaan krijgen. Leven naar onze eigen normen en waarden, met (echte) liefde voor onszelf en voor onze naasten. En niet meegaan met wat anderen willen en doen, als dat niet strookt met je eigen overtuigingen. En ook op je werk je mond open doen als de werkdruk je te hoog wordt. Problemen oplossen en uitpraten en niet blijven wrokken en piekeren. Beseffen dat een relatie iets is waar je aan moet werken, wat je niet voor lief moet nemen. Geven en nemen, maar in de juiste verhoudingen……….

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn