Piepklein en oneindig groot 

Ik kan me herinneren dat ik bij Deepak Chopra zat en dat we elkaar om beurten herhaald de vraag moesten toefluisteren ‘wat ben je’. Dus eerst de een repeterend en daarna de ander. Het was verrassend, want de meeste mensen kwamen tot de conclusie dat ze ‘vrijwel niets’ of een ‘vonkje energie’ waren. 

Ik had al eerder ervaren hoe je je soms oneindig groot en op andere momenten oneindig klein kunt voelen, maar via de Chi Neng Qigong heb ik dat gevoel nog veel sterker gekregen.

Onlangs heb ik een cursus Quantum Health gedaan met Juan Pablo Borahona. Hij werkte ook met Qigong. Hij maakte dat ik me nog beter groot kon voelen, oneindig groot. En hoe ik mijn energieveld en mijn hartenergie eindeloos ver kon uitbreiden. Natuurlijk is een deel hiervan het eigen gevoel, en anderzijds kunnen we onze energie inderdaad eindeloos ver sturen en leiden. 

In de Chi Neng Qigong hebben we bij veel oefeningen dat we ons verbinden met het universum, of de aarde, of de natuur, of de blauwe lucht. Je kunt dat doen door je armen bijvoorbeeld zijwaarts uit te strekken.
Als je je daarbij voorstelt dat je versmelt met het universum, één wordt met het universum, kan het net zijn alsof je oplost in het universum, alsof je nietig bent.
Als je je daarbij voorstelt dat je in alle richtingen net zo groot wordt als het universum, kan het zijn dat je jezelf oneindig groot ervaart.

Het grappige is dat beide hetzelfde effect hebben op je gezondheid. In beide gevallen ben je verbonden met het universum op een manier die zorgt voor gezonde Qi in je lichaam, voor uitwisseling (oude energie loslaten, nieuwe opnemen).

Je zou kunnen zeggen dat we allebei zijn, piepklein en oneindig groot.

Ik denk dat we dat ook min of meer zijn in ons functioneren als mens. Alleen dan soms op een andere manier dan we denken. Als we ons groot willen voordoen zijn door anderen te kleineren, zijn we eigenlijk als mens piepklein.
En aan de andere kant, als we ons bescheiden opstellen zodat een ander daardoor groeit, zijn we misschien wel oneindig groot als mens.

Wat ik belangrijk vind, is dat je je realiseert dat we het allebei zijn. Soms zelfs tegelijk, zoals in de Chi Neng Qigong. Dus voel je je een keer heel klein omdat er van alles tegenzit, besef dat je ook oneindig groot bent. En als je je oneindig groot voelt omdat alles meezit, besef dan ook dat je ook piepklein bent. Dat laatste puur om te relativeren, om zaken in de juiste verhouding te zien.

Als je ervan uitgaat dat de universele Qi pure wijsheid en puur gezond is (ik ga daar verder niet op in nu, maar dat is zo), dan is het dus verstandig om je regelmatig te verbinden met dat universum, met die wijze, gezonde energie.

Vooral als je je minder goed voelt, of als je je piepklein voelt.

Ga rechtop staan, het liefs in de natuur of de buitenlucht (onder de blauwe hemel), maar anders gewoon binnen. Spreid je armen zijwaarts, en adem diep in. Alsof je de adem via je buik en je borst naar je armen/handen brengt. En stel je voor dat je verbonden bent met de blauwe lucht, met het universum. Stel je voor dat je één bent met dat universum. Ervaar wat je voelt, en besef dat je gezondheid tankt en…….dat je oneindig groot bent (en piepklein).

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn