Vitamine C – en hoe we worden beïnvloed 

Vitamine C is een vitamine, en vitamines zijn belangrijk voor ons om in leven te blijven. Ons lichaam heeft die nodig. Dat geldt zeker voor zitamine C.

Het is belangrijk voor ons afweersysteem. Tekort aan vitamine C leidt tot meer ontstekingen en meer infecties, ook meer allergische reacties.
Het is belangrijk als antioxidant, als middel om veranderingen en veroudering van cellen tegen te gaan. Als ze zo veranderen dat ze doodgaan is dat niet eens zo heel erg, maar als ze veranderen tot kankercellen, is dat wel een echt probleem. Vitamine C is in overigens in staat om kankercellen uit te schakelen, zolang het er maar niet te veel worden. Vitamine C zou dus preventief kunnen zijn, al wordt het ook wel in de behandeling van kanker gebruikt in enorm hoge doseringen; maar voorkomen is duidelijk veel beter dan genezen….
Het is belangrijk voor de vaatwand, voor de elasticiteit en stevigheid ervan. Scheurbuik wat vroeger bij zeelieden voorkwam (en nu wellicht in lichte onherkenbare mate bij velen) door tekort aan vitamine C openbaarde zich ook vooral door bloedingen.
Het is belangrijk bij stress en elektromagnetische straling (wifi,bluetooth,4G,5G) omdat het de kwalijke veranderingen hierdoor in de cellen deels tegen gaat.

Er is echter een groot probleem voor ons mensen: wij zijn niet in staat dat zelf aan te maken. En je kunt je afvragen of we dat terugzien in de grote hoeveelheden infecties en ontstekingen, allergieën, hart- en vaatziekten, kanker, etc.
Als we kijken naar dieren en hoeveel zij aanmaken, zouden we met ons lichaamsgewicht zo’n 4 gram moeten aanmaken per dag (dat is een krat sinaasappels). Bij stress maken dieren een veelvoud aan van wat ze normaal aanmaken, we zouden dan dus al meerdere kratten per dag moeten verorberen.

 Hoe je het ook wendt of keert, als we niet zelf vitamine C innemen – en een paar sinaasappels/kiwi’s/etc. is dus veel te weinig – dan krijgt ons lichaam niet die hoeveelheid vitamine C die het nodig heeft om hart, vaten en immuunsysteem voldoende te ondersteunen en is de kans op hart- en vaatziekten, infecties (virussen, bacteriën), allergie, gevolgen van stress, en zelfs kanker aanzienlijk vergroot.

Het advies is dan ook om standaard 2-4 gram vitamine C in te nemen (advies van deskundigen, niet van de overheid die blijft denken dat 2 sinaasappels wel voldoende is).

Met het Coronavirus heeft Gert Schuitemaker van het Orthomoleculair Instituut en auteur van vele boeken over gezondheid en vitamines/mineralen (o.a. Het Gouden Boekje voor de Gezondheid) een advies uitgebracht:
Zodra je je ziek voelt, direct 4-10 tabletten van 1 gram (1000mg) innemen. Dat op gevoel na 2-5 uur herhalen met 4-6 tabletten. Als je darmen gaan rommelen, even iets voorzichtiger, je moet net geen diarree krijgen (dat komt door water vasthouden omdat je voldoende vitamine C hebt opgenomen op dat moment). Anders ga je door met innemen tot je je duidelijk beter voelt. Daarna ga je terug naar 2-4 per dag. (www.ortho.nl)

In de polio-periode werden mensen genezen(!) door vitamine C infusen, al is dat behoorlijk in de doofpot gestopt omdat het niet zo goed uitkomt voor BigPharma. Vitamine C is goedkoop, levert dus niet zoveel op en maakt bovendien mensen gezonder. (Dat moeten we niet hebben natuurlijk).

Op dit moment worden in China en Zuid-Korea groepen mensen behandeld met vitamine C. Enerzijds preventief met tabletten, anderzijds de ernstige gevallen met infusen (6-30 gram per dag); en de effectiviteit van een infuus is 10x zo groot als van tabletten. De resultaten zijn veelbelovend. Zelfs zodanig dat de overheid van Sjanghai aanbeveelt om vitamine C te gebruiken als preventie en als therapie. 

In de afgelopen tientallen jaren heeft men flink z’n best gedaan om die positieve verhalen over vitamine C de kop in te drukken. Na een foutieve interpretatie van een laboratorium werd er even gedacht dat de kans op nierstenen vergroot was (maar dit was dus foutief) en dat vinden we nog in de media terug (en zelfs bij sommige apothekers) als waarschuwing voor veel vitamine C. Nepnieuws dus, maar wel erg hardnekkig.

Zo werd jaren geleden ook een meta-analyse gedaan (dat klinkt interessant omdat het een groot onderzoek is naar verschillende andere onderzoeken, maar er kan enorm mee ‘gestuurd’ worden door kwalitatief slechte onderzoeken wel mee te nemen en positieve goede onderzoeken uit te sluiten) naar antioxidanten, waarbij de conclusie zou zijn dat het gebruik van antioxidanten zelfs slecht voor onze gezondheid zou kunnen zijn. Je zou het creatief kunnen noemen, maar het erge is dat dit soort conclusies vervolgens wel door de media en artsenbladen als waarheid worden overgenomen. Weer nepnieuws dus, maar van een richting waar de meeste mensen het niet van verwachten – de medische wereld….

Ik kan nog wel even doorgaan, maar laat ik naar de actualiteit gaan: 

In China zijn deze onderzoeken niet alleen aangekondigd, maar wordt vitamine C nu dus zelfs aanbevolen (DSM heeft grote hoeveelheden vitamine C naar China verzonden). Maar de WHO (die sterke banden heeft en bestaat bij gratie van BigPharma – en absoluut dus niet objectief en neutraal is) heeft met alle social media en overheden afgesproken dat ‘nepnieuws’ wordt bestreden. En ook berichten over vitamine C worden als ‘nepnieuws’ betiteld en beschouwd.

Reden? Waarschijnlijk (en ik durf het nauwelijks te zeggen, omdat ik enorme valse schaamte voel voor het feit dat ‘mensen’ zo handelen) dezelfde als voorheen: vitamine C levert geen cent op voor de industrie. De WHO heeft ook grote sommen geld gestopt in de ontwikkeling van een vaccin. Hoewel vitamine C ongetwijfeld gezonder is, levert dat vaccin straks miljarden op………tel één en één bij elkaar op, en……..

En zo worden we 'gehersenspoeld' en met nepnieuws belaagd om vooral te denken dat we geen extra vitamine C nodig hebben en het in dit geval ook allemaal onzin zou zijn. Sites worden zelfs geblokkeerd en accounts verwijderd op de social media.

Doe ermee wat je wilt, maar blijf alsjeblieft zelf nadenken. Het is niet altijd makkelijk in een wereld waarin media en industrie (met behulp van de overheid) bepalen wat wel en niet waar is, maar het loont wel. Als arts was het ook lastig om zelf echt na te blijven denken, de meesten worden ingepalmd door de industrie en zijn ervan overtuigd dat ze toch echt zelf nadenken. Maar ik vraag me af of ik zo gezond was geweest als ik nu ben en hersteld was van mijn posttraumatische dystrofie als ik niet zelf was blijven nadenken (Aan de medische wereld heb ik het zeker niet te danken, die konden niets voor me doen).  

Op dit moment – ik wil normaliter wel eens een dag overslaan – slik ik toch ook maar trouw 3 tabletten vitamine C per dag………naast o.a. de omega-3 vetzuren(visolie),goede ‘multi’ en magnesium.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn