Hoezo?

Een van de dingen die me al verbaasde tijdens mijn opleiding geneeskunde was het feit dat alle nadruk werd gelegd op ziekteverwekkers.

Nu was het Pasteur die veel heeft betekend door zijn vinding van ziekmakende bacteriën, maar zijn tijdgenoot (Antoine Bechamp) - die veel meer waarde hechtte aan de interne weerstand van de mens - werd door hem op z'n sterfbed gelijk gegeven. Ook Pasteur vond uiteindelijk dat het versterken van de interne mens, de interne weerstand, belangrijker was dan het bestrijden van ziekteverwekkers. 

Alleen dat laatste is nooit echt doorgedrongen tot de geneeskunde. Of er is in elk geval belet dat het doordrong. 

Nog steeds houdt de geneeskunde en de gezondheidszorg zich vooral bezig met het bestrijden van ziekte(symptomen) in plaats van dat het bezig is met het verbeteren van de gezondheid van de mens. Het is dan ook veel meer ziektezorg dan gezondheidszorg. Je komt eigenlijk pas in aanraking met de 'geneeskunde' als je ziek bent.
En, oh ja, er is iets wat preventie heet en wat ergens een beetje lijkt op voorkomen van ziekte. Maar dat is er alleen op het gebied waar dik geld verdiend kan worden, zoal met vaccinaties. Want laat ik duidelijk zijn, mensen zouden veel beter af zijn - en het zou veel goedkoper zijn - als er in plaats van griepvaccins gewoon voldoende vitamine D en vitamine D werd geadviseerd of voorgeschreven. Maar dat levert geen geld op voor de industrie. 

Nu met de Corona zien we weer hetzelfde: er is ziekenzorg, geen gezondheidszorg. Of het zou moeten zijn dat je 14 dagen binnen moet zitten als je in contact bent geweest met iemand die virus C droeg, of dat je geen handen mag geven of niet mag knuffelen. En instanties die dicht gaan uit angst dat ze zouden moeten sluiten door te weinig mensen......

Maar wat ik compleet mis, zijn de adviezen die je van gezondheidszorg zou mogen verwachten: om jou als individu sterker te maken, de adviezen die je afweer versterken en maken dat je (aanzienlijk) minder kans hebt ziek te worden. Waarom zijn die adviezen er niet?
Wat heeft de 'geneeskunde' de afgelopen eeuwen gedaan? Is er in al die tijd niets bedacht hoe we ons kunnen versterken tegen ziekten? 

Inderdaad heeft de geneeskunde dat nauwelijks gedaan. En weer: er is geen financiële winst te behalen; dat soort onderzoeken zouden ook door niemand betaald worden omdat het geen financieel gewin oplevert. Maar andere wetenschappelijke instituten en universiteiten hebben dat wel degelijk gedaan. Bijvoorbeeld de orthomoleculaire geneeskunde (er bestaat wel echte geneeskunde buiten het reguliere circuit!) houdt zich daarmee bezig. Als je wilt lezen over vitamine C raad ik je aan een vorige blog te lezen. En over vitamine D kun je ook elders op de site wat vinden (onder het kopje CAM).

Ik ga een aantal zaken noemen die belangrijk zijn voor de eigen weerstand

  • Zorg dat de emoties positief blijven. Angst en paniek verlagen de weerstand. Onzekerheid, twijfel en radeloosheid doen hetzelfde. Laat je niet gek maken. Probeer daarom de social media en zelfs de media zoveel mogelijk te mijden, blijf niet de hele dag bezig met Corona. En relativeer het ook vooral. Er gaan in Nederland per jaar 40.000 mensen dood aan kanker! Er zijn er op dit moment al 4 dood aan Corona, en dan ook nog mensen die anders aan elk ander voorbijkomend virus waren overleden. Dagelijks sterven in Nederland zo'n 420 mensen, maar nu worden degenen die sterven na contact met Corona eruit gelicht en lijkt dat erg
  • Natuurlijk zijn de hygiënische adviezen ook van kracht. Zorg dat je je handen goed wast na contacten met anderen, maar zie ook de betrekkelijkheid ervan in. Je wast je handen en pakt vervolgens de deurknop vast die ook miljarden bacteriën bevat..... Goede hygiene heeft uiteindelijk de meeste ziekten bestreden, en was waarschijnlijk belangrijker dan de geneeskunde. Handen geven en knuffelen, ach, ga er verstandig mee om. Al te veel ontsmetten zou zelfs wel eens slecht voor ons kunnen zijn, we leven in symbiose met bacteriën en virussen, ze zijn belangrijk voor ons, ze houden ons in leven. 
  • Zorg voor voldoende nachtrust. Probeer 8 uur slaap te pakken elke nacht. Zorg dat je niet te vermoeid raakt. Dat doet de weerstand afnemen. Slaap en rustmomenten zorgen ervoor dat het lichaam zich kan herstellen en opladen voor nieuwe activiteiten. Te weinig rustmomenten en dus te weinig herstel maakt dat het lichaam vatbaarder is.
  • Zorg voor goede voeding en goed drinken. Ik kwam onlangs tegen dat het drinken van een zoete frisdrank daarna gedurende uren het afweersysteem verzwakt. Of dat precies klopt weet ik niet, maar bekend is dat suikers niet goed zijn voor het afweersysteem. Ze voeden letterlijk kankercellen en zijn op tal van fronten niet goed voor het lichaam. Ik heb het uiteraard over suiker als toegevoegde substantie en over snoep, snacks, etc. Zorg voor veel groente (kolen vooral ook en groene bladgroenten), veel wisselend fruit en veel drinken (liefst water of beter nog groene thee)
  • Groene thee. Er zou zijn aangetoond dat het gebruik van groene thee bij SARS (een agressiever Corona-famililid) de kans op oplopen met 50% zou verminderen. Zelfs als dat minder is, is het 't waard om meer groene thee te drinken, wat ook weer positief zou zijn met betrekking tot kanker.
  • Vitamine C. Duizenden onderzoeken zijn gedaan naar vitamine C en overduidelijk is dat het beschermd en ook genezend werkt. Ter bescherming is 2-4 gram vitamine C (2-4 tabletten van 1000 mg) het advies, het best genomen over de dag verdeeld. Zeker nu, maar verstandig zou zijn het altijd te doen (2 tabletten per dag als er geen spanningen zijn, anders minstens 4). Word je ziek, lees dan de eerdere blog over vitamine C en verhoog de hoeveelheid. 
  • Vitamine D. Lees elders op de site over vitamine D als je wilt, maar het advies is 2000-4000 IE dagelijks te gebruiken. Dat is overigens veel meer dan de overheid adviseert. Ook hier geldt weer dat het goed zou zijn het dagelijks te doen, maar zeker als er ziekte dreigt! Het beschermt in belangrijke mate tegen ziekte en kanker.
  • Zink. Ook van zink is aangetoond dat het de weerstand helpt verbeteren tegen bacteriën en virussen. Er wordt geadviseerd er 20 mg van te nemen, maar vaak zit het ook al in een multivitamine (en als je die neemt hoef je dus minder toe te voegen)

En tenslotte twee producten die ook hun steentje kunnen bijdragen:

  • Echinecea (echinaforce). Het effect bij volwassenen viel in mijn ervaring tegen, maar bij ouderen en kleine kinderen lijkt het wel degelijk een beschermend effect te hebben op de eigen weerstand. Vooral voor kleine kinderen ondersteunend
  • Pau d'arco. Een product van een boom uit Zuid-Amerika welk ook de eigen weerstand zou verbergen tegen ziekteverwekkers. Wat mij betreft geldt dit vooral voor volwassenen, ik heb er geen ervaring mee bij kinderen. 

We kunnen dus wel degelijk zelf dingen doen die ons sterker maken en minder vatbaar. Ik had deze adviezen graag gehoord van de overheid of de medici, maar krachten uit het bedrijfsleven zorgen er zelfs voor dat dit soort adviezen al snel als 'nepnieuws' worden betiteld. Helaas wordt de waarheid vandaag de dag door geld bepaald en niet door feiten. Maar: kies voor jezelf op het gebied van gezondheid en doe wat goed voor jou is! 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn