We leven nu 16 maart 2020.

Met een scenario wat tot voor kort ondenkbaar leek.

Scholen gesloten, veel grenzen gesloten, supermarkten leeg gehamsterd, veel bedrijven gesloten, nauwelijks vliegtuigen in de lucht, geen files, sportclubs dicht, etc.

 En waarom? Ik weet het nog niet helemaal. Er is een virus wat erg besmettelijk is en tot meer sterfgevallen zou kunnen leiden dan een stevige griep. (Vergeet niet dat een paar jaar geleden nog 5000 mensen meer omkwamen dan ‘normaal’ door een griepepidemie in Nederland). Dus hoe erg gaat het zijn? Of niet?

Er is veel onbekendheid en zogenaamde (niemand weet precies wat dit virus is en kan doen, dus iedereen zegt iets vanuit zijn/haar beleving en ‘beperkte’ kennis) deskundigen spreken elkaar met regelmaat tegen. Wat we horen en zien zijn vooral beelden uit het buitenland, en ik hoop dan steeds maar dat Nederland zich niet laat vergelijken met het buitenland. Maar als dat wel zo is…………..? En zijn die beelden objectief bezien zo erg, of is er sprake van sterk subjectieve invloed? 

Maar zelfs als het heel erg blijkt te zijn (ik sluit niets uit), is het belangrijk én goed voor jezelf te zorgen (ik bedoel dan niet het wegkapen van eten, toiletpapier en pijnstillers voor anderen) én positief te blijven én te blijven relativeren.

Om met dat laatste te beginnen: als ik even flink afstand neem van alles en als vanuit een satelliet naar onze aarde kijk, zie ik dat dit alles een zegen is voor moeder aarde. Nauwelijks vliegtuigen, minder auto’s, minder bedrijven die vervuilen……….adempauze voor de natuur (waar wij weer van afhankelijk zijn). Indirect zorgen we zo ook goed voor onszelf en ons nageslacht, al was dat niet de opzet.

Goed voor onszelf zorgen: ik noemde de belangrijkste dingen al in de vorige blog. Probleem is dat van de supplementen vrijwel niets meer te krijgen is, dus als je het al niet deed ben je nu wellicht te laat.

Maar vooral belangrijk is het – en dat wijzen de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken keer op keer uit – om positief te blijven, om een hogere trilling te hebben, zoals blijheid, tevredenheid, geluk, liefde, dankbaarheid. Die emoties zorgen voor een betere gezondheid en dus ook weerstand. Alle negatieve emoties als angst, paniek, boosheid, twijfel, onzekerheid, verdriet, etc. werken negatief voor onze gezondheid (en mocht je ziek worden ook voor het herstel). We zien dat de (ook social) media grootleverancier zijn van die negatieve emoties, dus laat die zoveel mogelijk links liggen, vergaap je niet aan de journaals. Zorg dat je geïnformeerd bent en laat het daarbij. Kijk naar leuke programma’s die je humeur verbeteren. Vermijd de sensatie, die maakt je uiteindelijk ziek als je niet oppast.

Is al die angst en zijn al die maatregelen terecht? We zullen het achteraf weten. De angst voor de angst heeft grote impact. De paniek lijkt surrealistische grenzen aan te nemen. Ik hoop nog steeds dat het allemaal zwaar overdreven is, maar we zullen het pas achteraf weten. Al wordt – als het meevalt – dan ongetwijfeld gezegd dat het kwam door de maatregelen.

 Dat brengt me bij het relativeren. Gewoon even nuchtere cijfers.

  • Wereldwijd sterven normaliter per dag 155.000 mensen gemiddeld (108 per minuut). En eveneens wereldwijd 600 kinderen per uur(!) aan de honger.
  • Tijdens een normale seizoensgriep sterven in Nederland 25-30 mensen per dag(!) aan de griep. Tijdens die stevige griep enkele jaren geleden waren dat er dus aanzienlijk meer.
  • In Italië zijn in de afgelopen weken ongeveer net zoveel mensen gestorven aan Corona als er normaliter op één dag overlijden.
  • In Nederland sterven per dag gemiddeld 3 mensen door verkeerde medicijnen, 120 door kanker (per dag!) en overall 420 per dag.
  • In heel Amerika zijn nu nog geen 100 mensen gestorven aan de Corona, maar wel vele tientallen duizenden (meer dan 49 duizend) aan de gewone griep.

Laat je dus niet gek maken door de media en cijfers, maar blijf je gezonde ‘nuchtere’ verstand ook gebruiken.
Het werkelijke probleem ligt ook meer in het feit dat de medische wereld het niet aankan als er te veel mensen ernstig ziek in het ziekenhuis of op de IC belanden. En dat gebeurt in een sneller tempo met dit besmettelijke virus. Daar zijn we niet op berekend.
Alle angst die gecreëerd wordt doet hier natuurlijk geen goed aan. Bedenk maar twee scenario’s:

  1. Je bent goed geluimd en vol vertrouwen en je wordt ziek. Vervelend, maar na een paar dagen ben je weer beter…en daar ga je ook vanuit…je lichaam is in een positieve staat en je zult sneller herstellen
  2. Je zit vol angst en bent al wanhopig voor je ziek wordt. Dan word je ziek….’als ik maar niet’…..je lichaam is al in een negatieve staat en herstel is in zo’n staat lastiger en duurt langer wat de positiviteit niet groter maakt. Bovendien ervaar je alle klachten in zo’n staat ook als erger.

 En – ik zal daar later nog wel eens op terugkomen – een bijkomend probleem is dat er veel te veel mensen al chronische klachten en een verzwakt afweersysteem hebben. Volgens Richard de Leth hebben al 9,9 miljoen Nederlanders minstens één chronische ziekte. Dat zegt m.i. iets over de kwaliteit van de geneeskunde. Die dus kennelijk niet in staat is mensen echt te genezen.

 Want hoe je het ook wendt of keert, ziek worden door een bacterie of virus is altijd een ‘strijd’ tussen de ziekteverwekker en je afweersysteem. Een afweersysteem wat op vele manieren wordt beïnvloed, en in goeden doen tot heel veel in staat is! Denk aan voeding, drank, ontspanning, slaap, stress, medicatie, etc.
Serieuze ziekte is m.i. dan ook niet zozeer de schuld van de ziekteverwekker, maar vrijwel altijd meer de schuld van een onvoldoende werkend afweersysteem. Ik bedoel dan ernstige ziekte, want dat we symptomen krijgen als ons lichaam ons verdedigt is normaal en alleen maar goed (ik neig dat geen ‘ziekte’ te noemen). Koorts en andere symptomen zijn er ten teken dat ons lichaam actief is om ons te beschermen.

Ook dat zie je nu bij veel mensen die van Corona ziek worden. En vervolgens nemen de symptomen af en heeft het lichaam afweerstoffen aangemaakt, zodat het lichaam de volgende keer sneller kan ingrijpen ter herstel, en zijn we hersteld.

Maar de complicaties, en de overledenen, zijn het gevolg van een niet goed functionerend afweersysteem en bestaande chronische aandoeningen. Niet voor niets vallen er meer doden in gebieden waar minder hygiëne is, waar minder gezondheid heerst, waar 'primitiever' geleefd wordt, waar meer chronisch zieken zijn.

Al met al: zorg goed voor jezelf, vermijd onnodige contacten, neem supplementen, zorg voor plezier, denk aan anderen, relativeer alles wat je hoort tot normale proporties, en stuur heling naar ‘de wereld’ via meditatie of gebed.
Ik wens je alle goeds!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn