Ik heb zojuist de laatste 4 E-zines ook op de site gezet. Dat zijn die van dit jaar tot nu toe. 

De eerste van dit jaar (141) ging over de vergadering/bijeenkomst van de WHO in december, waarop bleek dat vaccins alles behalve veilig zijn en alles behalve goed onderzocht zijn. Even kort door de bocht, maar dat is feitelijk de samenvatting. 

Als we zien dat er nu naarstig wordt gezocht naar een vaccin tegen deze corona-'griep', omdat dat de enige manier is waarop de reguliere geneeskunde een wapen kan inzetten (of denkt te kunnen inzetten), kun je je afvragen hoe goed dat zal worden onderzocht. Ik lees al verhalen dat ze hopen dat het er tegen de herfst is. Dat betekent dat het gebruikt gaat worden zonder dat goed onderzocht kan zijn wat het voor gevolgen heeft voor degenen die het toegediend krijgen. 

Er is natuurlijk ook wel een rare spagaat: een medicament zou je jarenlang moeten onderzoeken met dubbelblind onderzoek om te zien wat het voor mogelijke nadelen heeft, maar een vaccin wordt gemaakt van een virus of virusstam en heeft maar een korte werkingsspanne, omdat virussen neigen te muteren. Dit huidige Corona-virus is een mutant van een eerder corona-virus. Overigens blijkt dat de afgelopen jaren al telkens een deel van de mensen met griep waarschijnlijk een infectie met zo'n (vorige) corona-virus had. 

Nu wordt keihard gewerkt aan een vaccin, want dat zou de redding moeten zijn - zo hoor je de politiek toch praten op dit moment - maar tegen de tijd dat het er is is het de vraag of het virus al weer niet zo gemuteerd is dat het vaccin nutteloos is. Een andere spagaat is uiteraard dat er nu mensen sterven en op een alles behalve prettige manier op de IC liggen en dat we iets willen doen om die mensen te helpen. Daarom wordt er ook geëxperimenteerd met middelen. Zoals bij de verpleging met een BCG-vaccin. Het idee is dat zo'n vaccin het afweersysteem activeert, waardoor mensen effectiever op Corona zouden reageren.

De vraag is of dat zo is. Is het niet zo dat het afweersysteem specifiek aan de gang gaat met dat BCG en daardoor minder effectief met andere virussen omspringt? We zullen het zien, en ik kan alleen maar hopen dat de zorgverleners niet de dupe worden van dit experiment. Ik begrijp het experimenteren vanuit de ogen van de medische wereld. Vanuit de ogen van zuiverheid, ethiek en wetenschappelijkheid heb ik grote twijfels. Ook als je ziet dat elk land - met z'n medisch specialisten - een eigen beleid heeft, kun je je afvragen hoe goed onderbouwd zo'n beleid is. Maar nogmaals: ik begrijp het ook. Misschien zou ik al reguliere arts met die verantwoordelijkheden wel hetzelfde doen. En op zich ben ik blij dat de Nederlandse overheid een eigen beleid voert

Vanaf nummer 142 ben ik thema's gaan behandelen. Ik lees daartoe samenvattingen van verschillende boeken over een bepaalde thema, en vat die samen in de E-zine. 

Bij nummer 142 was dat het thema dankbaarheid, en nummer 143 is daar eigenlijk een vervolg op.

Het mooie van die thema's is dat ze heel veel korte informatie en tips bevatten en aan het denken zetten of aanzetten tot het nemen van actie, van dingen die je helpen lekkerder in het leven te staan. 

De meest recente, nummer 144 bevat eerst een reactie op de situatie met het Corona-virus met wat relativering en vervolgens het thema wat er direct mee te maken heeft: zorgen en stress. 

Er zullen nog heel wat thema's volgen, al ben ik nog lang niet klaar met dit thema. Aan de andere kant zal de situatie in de week dat ik de volgende E-zine schrijf zeker ook invloed hebben. Dus misschien is het wel zo dat ik thema's afwissel en laat terugkomen met informatie uit telkens andere boeken. De actualiteit zal het zeker beïnvloeden in deze rare fase in ons leven. 

Voor nu: ik wens jullie gezondheid en geluk!

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn