Mark Divine schreef dit jaar een boek genaamd "Staring Down the Wolf"

De titel van zijn boek verwijst naar een verhaal van de Native Amerikanen, waarbij er twee wolven in het lichaam van mensen zitten. De ene wolf ('angstwolf') is een negatieve wolf, die opereert door angst, honger heeft naar catastrofe en drama, en voortdurende negatieve zelfpraat heeft. De andere wolf ('moedige wolf') is een positieve en is gezeteld in het hart, Deze houdt van liefde en verbinding, is niet verslaafd aan drama en is optimistisch en gericht op anderen.

De angstwolf vecht om je aandacht en eist dominantie. De moedige wolf vraagt slechts opgemerkt te worden en zoekt naar dingen die de eigenwaarde verbeteren.
Volgens het verhaal is de wolf die uiteindelijk wint, die je controleert, de wolf die je het meeste voedt.....

We leven in een tijd waar ook in ons 'lichaam'' die twee wolven een strijd voeren
De ene wolf wil dat we alle media volgen, exact op de hoogte zijn van alles wat overal te vinden is over Corona. En dat we de actualiteitenrubrieken bekijken, alle sensatieverhalen opslokken, ons bang maken over wat ons te wachten staat, ons als slachtoffer opstellen, bezig zijn met alle ellende en tragedie op onze wereld. 

Als gevolg van die activiteit overheerst ons sympathische zenuwstelsel - ons vecht/vlucht systeem - vrijwel de volle 24 uur. Dat zorgt voor een verslechtering van ons immuunsysteem. Het maakt ons kwetsbaarder. Bovendien komt het lichaam niet toe aan herstel en opbouw. Het put ons uit. 
Enerzijds is de afname van de weerstand meetbaar, anderzijds weten we via de moderne wetenschap dat ook de trillingsfrequentie van onze emoties en stemming belangrijk is. Lagere frequenties zoals angst, bezorgdheid, boosheid, onzekerheid, bedreigd gevoel, etc. zorgen voor een slechtere gezondheid en een grotere kans op ziekte en zelfs zaken als kanker. 

Anderzijds is het zo dat hogere frequenties als liefde, geluk, vrede, tevredenheid, blijheid, dankbaarheid e.d. zorgen voor een betere gezondheid en zelfs verkeerde cellen kunnen onder invloed van die trillingen herstellen. En daar komen we de 'moedige' wolf tegen, die zorgt voor meer eigenwaarde, voor liefde, voor meer rust. Als de moedige wolf meer aandacht krijgt, overheerst het parasympatisch zenuwstelsel. En dat zorgt voor herstel, voor regeneratie, voor genezing. 

Alle aandacht die in de media en social media nu wordt gegeven aan alle ellende over de hele wereld en alle sensatieverhalen die er getoond en verteld worden, voeden de angstwolf en daarmee onze ongezondheid. Je zou kunnen zeggen dat het ons kwetsbaarder maakt voor het corona-virus. 

De les: zorg dat je met andere dingen bezig bent dan Corona. Laat de media en social media zoveel mogelijk links liggen en wees bezig met leuke dingen, opbeurende dingen, dingen die je hart voeden, die je blij en gelukkig maken, die je rust geven. 

Een soortgelijke benadering, maar anders geformuleerd is die van de stoïcijnen. Die stellen dat er twee verschillende soorten situaties zijn. Situaties die je kunt beïnvloeden en situaties die je niet kunt beïnvloeden. 
En waar je mee bezig moet zijn zijn situaties die je kunt beïnvloeden. Die andere situaties kun je niets mee en daar moet je niet mee bezig zijn, die moet je jezelf niet laten beïnvloeden. Het is zonde van je tijd en zonde van je energie.

Hoe dan ook, de conclusie is hetzelfde. Wat we kunnen doen is vaker de handen wassen, zoveel mogelijk thuis blijven en afstand houden van elkaar. Verder kunnen we zorgen voor goede voeding en goede nachtrust. En wat we moeten vermijden zijn zaken als suikers en koolhydraatrijke producten, verkeerde vetten, roken en alcohol. Dat is waarmee we bezig kunnen zijn, omdat dat ook nut heeft, en maakt dat we wat in de melk te brokkelen hebben. Zoals ook veel mensen initiatieven ontwikkelen om anderen te helpen. Dat is allemaal het terrein van de 'moedige wolf'.

Daarnaast gebeuren er heel veel dingen waar we geen invloed op hebben. En door ons eraan te vergapen is de invloed die we op onszelf laten uitoefenen negatief. Dus moeten we er niet mee bezig zijn. Het is niet iets voor ons. Het is de 'angstwolf' die wil dat we ermee bezig zijn.

Ik spreek regelmatig mensen die helemaal ontwricht en angstig zijn door alles wat op de media wordt gezegd en getoond. Ik vind het verschrikkelijk als ik mensen zo beïnvloed zie zijn, zo slachtoffer gemaakt zie zijn, van alle op zich nutteloze en sensationele informatie in de (ook social) media.

Zelf neem ik die informatie af en toe ook tot me, maar op die stoïcijnse manier. Kan ik er wat mee? Oké. Kan ik er niets mee? Dan is het niet voor mij. En in dat laatste geval laat ik dus ook mijn humeur en emotie er niet door beïnvloeden. 

Als ik erin duik, wat niet zo moeilijk is als (rustend) arts, is het hartverscheurend wat er op IC's gebeurt. En als er straks te weinig bedden blijken te zijn omdat de overheid zich aan verkeerde voorspellingen vast heeft gehouden, is het nog vreselijker als mensen niet eens op de IC zouden kunnen belanden. Maar kan ik er iets mee? Nee! Helmaal niets.
Het is informatie die voor mij als toehoorder/kijker eigenlijk nutteloos is. Balast waar niemand anders dan mensen die werken op dat gebied iets aan heeft. Dus zoek ik die informatie niet op en als ik het zie/hoor denk ik 'ja, erg'. 

Maar tegelijkertijd besluit ik om mijn angstwolf niet te voeden. De titel van het boek zou je vrij kunnen vertalen door 'het negeren van de wolf' en natuurlijk wordt dan de angstwolf bedoeld. Ik weet dat het voor mijn stemming en gezondheid beter is om de 'moedige wolf' te voeden en in leven te houden. En daarom geef ik die 'angstwolf' zo weinig te eten dat de 'moedige wolf' het grootste deel van de 24 uur overheerst.
Ik hou van mijn 'moedige wolf' en ik weet dat ie van mij houdt..........

Zorg goed voor jouw 'moedige wolf' en geef de 'angstwolf' zo weinig mogelijk voeding......

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn