Als ik onderstaande tekst samenvat mag ik denk ik zeggen dat het vooral een ramp is.
Dat wil zeggen, als het gaat om de bekende grote merken. 

We werden de afgelopen jaren gebombardeerd met het advies vooral niet te lang in de zon te zitten en je vooral goed in te smeren om zonnestralen tegen te houden. De angst werkt gekweekt. Dat allemaal met de gedachte aan huidkanker, wat de zon zou kunnen veroorzaken.

Het dubieuze in dit verhaal is dat ‘goed insmeren’ betekent dat je bijna voor 100% de mogelijkheid om zonlicht vitamine D te laten omzetten in je huid blokkeert. Waar je smeert, wordt geen vitamine D omgezet
En dat is toch wat vreemd in het licht van de Corona-idiotie waarbij 98% van de mensen met een te laag vitamine D gehalte op de IC overleed. Bovendien is het ook vitamine D wat ons juist tegen kanker beschermt.

En natuurlijk gaan er al jaren verhalen dat er in de zonnebrandmiddelen kankerverwekkende stoffen zitten. De toename van de huidkankers lijkt ook samen te vallen met het begin van het uitgebreid insmeren met dit soort middelen. Maar, wat klopt er nu van al die verhalen?

Het blijkt dat er (in elk geval in Amerika) een afspraak was dat de firma’s zelf onderzoek zouden doen naar de opname door de huid als dat meer dan een bepaalde hoeveelheid zou zijn (0,5 nanagram/ml). Maar er blijkt ook dat dat gewoon al die jaren (tientallen!) niet gebeurd is. Daarom heeft vorig jaar de FDA zelf een onderzoek gedaan. 

In het eerste onderzoek bleek dat zelfs na 1 dag gebruik van een zonnebrandmiddel, gebruikt over 75% van het lichaam, wezenlijke hoeveelheden in de bloedsomloop terecht kwamen. Na 1 dag waren de niveaus al hoger dan de veilig geachte drempel, ongeacht de vorm van toediening. Het ging om de stoffen avobenzone, oxybenzone, ecamsule en octocrylene. Dat is eng, omdat ze eigenlijk niet goed weten hoe kwalijk het is en wat het allemaal in het lichaam doet. Eerder onderzoek liet wel zien dat ze hormonen verstoren, vruchtbaarheidsproblemen kunnen geven, effect hebben op de baby in de zwangerschap en misschien kanker kunnen veroorzaken. Ik kom er zo op terug.

Twee soorten kanker worden met name door de zon beïnvloed, zo denkt men. Basaalcel carcinomen (niet zo ernstig en goed te behandelen) groeien langzaam en verspreiden zich zelden. Zagen we vooral bij ouderen. Ze komen wel op steeds jongere leeftijd voor. En melanomen zijn veel agressievere kankers die zich wel verspreiden en ook een veel slechtere prognose hebben als niet op tijd behandeld. Meer dan 5x verbranden van de huid zou de kans op melanomen 80% vergroten. Reden dus om te zorgen dat je niet echt verbrand in de zon. Laten we eerlijk zijn: het is leuk om een kleurtje te hebben, maar als je echt gaat liggen bakken, dan ben je niet meer mindful (laat staan verstandig) bezig en vraag je om problemen. En dan druk ik me voorzichtig uit.

Maar goed, een studie die in 2008 werd gepubliceerd liet zien dat mensen die binnen werken meer kans lopen op melanomen dan mensen die buiten werken! En een studie in 2014 liet zien dat het vermijden van zonlicht een risico is voor de algemene (alle oorzaken) sterfte! Weinig zonlicht = meer sterfte.

Zonlicht is dus heel belangrijk voor zowel de aanmaak van vitamine D als het voorkomen van kanker.

Dan de zonnebrandmiddelen:

Stoffen hierin kunnen werken als oestrogeen-achtig (net als aluminium in de deodorant en de BPA’s in plastics, en de wasmiddelderivaten in het water) en zo een ernstig effect op de gezondheid hebben. Vooral voor zwangeren, maar ook voor vrouwen in het algemeen omdat 2/3 van de borstkankers oestrogeengevoelig blijkt. Oestrogeen-achtige stoffen kunnen zo borstkankers doen groeien en dus ook verergeren. 

In feite kan alles wat we op onze huid smeren vrijwel direct in de bloedbaan terecht komen. Er wordt daarom wel eens gezegd “als je iets niet in je mond wil stoppen, smeer het dan zeker niet op je huid”. Na iets op de huid smeren zit het in 5 minuten in de bloedstroom en na enkele uren ook in de lever, nieren, milt, testikels en hersenen.

De FDA deed het onderzoek over met 6 ingrediënten, homosalate, avobenzone, oxybenzone, octocrulene, octisalate en octinoxate. Dit zijn alle UV-filters in de bekendere merken.
Mensen werden voor 75% ingesmeerd. De eerste dag 1x, op dag 2,3 en 4 viermaal daags. Er werd bij iedereen 34x bloed afgenomen. Alle 6 ingrediënten werden opgenomen in het lichaam. Sommige waren verhoogd tot 3 weken na gebruik. Na eenmalige toediening was de bloedspiegel van oxybenzone 180x zo hoog als het niveau van zorg! Na 4 dagen regelmatig gebruik zelfs 500x zo hoog!

En oxybenzone wordt dus in verband gebracht met borstontwikkeling, geboortegewicht en spermafunctie. En vernietigt de koraalriffen in de oceaan.

Ook hier zien we weer de spagaat door geld. De grote merken komen niet van de eerste de beste firma's, maar van de grote spelers op de markt. Ondanks de kennis die er is en de krankzinnig hoge opname van deze stoffen, zegt de FDA dat ze niet als veilig kunnen worden beschouwd, maar ook niet als onveilig (?!). Kennelijk zijn de belangen van deze grote firma’s belangrijker dan die van de burger. Of is de FDA bang voor rechtszaken terwijl ze geen keihard bewijs hebben verzameld over de kwalijkheid, omdat er niemand is die dat vraagt/betaalt.

Het is dus nuttig om je op een natuurlijke manier te beschermen tegen zonneverbranding, maar ook om zonlicht op te pakken en op je huid te laten komen. Daarom wat tips:

  1. Beperk je blootstelling aan zon. Begin met 15-20 minuten minstens 3x per week. Dat is voldoende voor vitamine D productie. Zorg dat je opbouwt en niet verbrand.
  2. Als je veel langer in de zon bent of moet zijn, zorg dan voor kleding die je huid grotendeels bedekt. Toen ik vroeger bij de reddingsbrigade zat, doseerde ik de tijd die ik direct in de zon lag en als ik er langer had ingelegen, trok ik een T-shirt aan en probeerde schaduw te zoeken. Aan het eind van de zomer was ik poepbruin, maar was nooit verbrand.
  3. Gebruik als je zonbescherming gebruikt niet de bekende merken, maar zoek een biologische of organische zonbeschermer zonder de genoemde middelen en met zinkoxide en titaniumdioxide. Liefst niet in nano-vorm. Op basis dus van mineralen in plaats van chemische stoffen. Geef je kind vooral niet de potentieel kwalijke producten. Nadeel ervan is dat de huid wat wit wordt door de filters, maar dit is ook een garantie dat het niet door je huid heengaat.
  4. Als aftersun is olijfolie misschien wel erg vet, maar het trekt in en zeker de extra vierge olijfolie (en ik kies dan biologisch natuurlijk) bevat stoffen die je huid beschermen en zelfs corrigeren. Prima dus na het zonnen. Ook Alle Vera beschermt de huid. En zelfs kokosolie en olijfolie bieden enige tijd bescherming (factor 7 omgeven). 

 Je kunt zelf zonnebrandbescherming maken in de volgende verhouding:

  • 250 ml avocado of olijfolie (extra vierge)
  • 250 ml kokosolie
  • 250 ml bijenwas of shea butter
  • 2 eetlepels vitamine E (olie)
  • 2 eetlepels zinkoxide
  • 5-10 druppels van je favoriete etherische/essentiële olie

Geniet van de zon en van het mooie weer, maar laat het je gezondheid vooral positief beïnvloeden !

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn