Ik zal het missen, het vuurwerk om 12 uur met Oudejaarsnacht.

Mijn verstand zegt dat het verstandig zou kunnen zijn dat het verboden is, omdat het elk jaar slachtoffers vergt. Relativerend zou je overigens wel kunnen zeggen dat we inmiddels met bijna 17,5 miljoen inwoners zijn en hoeveel raken er ernstig gewond? En hoeveel is dat hun eigen schuld? Welk percentage is dat? Waar hebben we het over?

Maar mijn hart, mijn emotie verlangt naar dat vuurwerk. Het hoort erbij. Niet dat ik het zelf vaak heb afgestoken, ik vond het ’t geld niet waard (omdat anderen dat wel deden). Maar er zijn mensen die het hele jaar sparen voor een vakantie naar een bepaald land, of het hele jaar sparen voor de kermis, of het hele jaar sparen voor vuurwerk……..het is hun keuze. En ik genoot ervan. Ik ben ze dankbaar dat ze zo hun geld verknallen. Ik heb ook wel eens voor 65 euro een duizendknaller (of tienduizend?) gekocht, gewoon, een emotionele keuze.

Het is het einde van een afgelopen jaar en het inluiden van een nieuw jaar. Gelukkig heb ik vorig jaar extra genoten, omdat er toen al dreigende taal werd gesproken over verboden. En Corona had zich er nog niet eens mee bemoeid. Ze kwam pas dit jaar opdagen.
Ik heb mijn ogen extra uitgekeken en genoten van die rondom verlichte hemel. En Hanneke nam een videootje op. Heerlijk, licht en geluid. Smullen, genieten.

Toch heb ik grote twijfels of een verbod zo verstandig is geweest. Het zou zijn om slachtoffers te voorkomen en met name de belasting van de EHBO. En zeker nu in Corona-tijd. Maar………

Het hoort bij Oud en Nieuw. Het is traditie. En tradities worden al behoorlijk afgenomen. Denk maar aan Sinterklaas. Sinds al het gezeur (al dan niet terecht) over Zwarte Piet (oh, wordt dit nu gecensureerd?) is Sinterklaas het ook niet meer echt. Je gaat zelfs de Paashaas wantrouwen. En de Kerstman.

Dus je neemt een traditie af, je verbiedt dat mensen met elkaar het nieuwe jaar inluiden (ja, met z’n tweeën mag), je hebt mensen lange tijd hun vrijheid beperkt, én de politietop (hoe slim zijn die mensen?) voorspelt een agressieve oudjaarsavond.
Wat denk je dat er gebeurt?

Het zou wel eens een selffulfilling prophecy kunnen worden. Een situatie die gebeurt omdat je het zo zelf hebt voorspeld. Dan heb je altijd gelijk, maar is dat leuk?

Een oudjaarsavond met vuurwerk had voor veel mensen een moment van ontlading kunnen betekenen. ‘Mensen, ik houd van jullie en wens jullie de beste wensen voor het nieuwe jaar’. ‘Ik kan het niet zo goed met woorden zeggen, daarom doe ik het maar met vuurwerk’. ‘Ik ben blij dat dit klotejaar voorbij is en hoop op een beter 2021’, ‘Ik zet een punt achter dit jaar, het volgend jaar wordt beter’, etc. Vul zelf maar in wat het voor je betekende.

Met alle beperkingen, frustraties, spanningen en angsten van afgelopen jaar, was het vuurwerk voor velen een uitlaatklep geweest. Een manier om krachtig en ontladen het nieuwe jaar in te gaan. Zelfs op 1,5 meter afstand, zelfs door elkaar op afstand een gelukkig nieuw jaar te wensen.

Vooral de jongeren waren dit jaar de dupe. Waren zij het die het minst te duchten hadden van het virus, ze moesten wel het meeste inleveren. Hun vriendenclubs, hun samenzijn, hun ‘hangen’, hun sporten, hun school……..en waarom? Omdat sommige mensen eerst bedachten dat ze het virus niet zouden overbrengen en toen bedachten dat ze het wel deden, misschien…..

Had die jongeren de kans gegeven op een Oud en Nieuw met een soort van feest, een soort van afsluiting, een soort van ontlading. Maar nee, Ome Rutte vindt dat niet goed. Ome Rutte is bang dat het leidt tot meer ellende. Op onnatuurlijke afstand, en niet verenigd.

Ik denk dat de beslissing van Ome Rutte leidt tot meer ellende. En ergens hoop ik ook dat heel veel mensen vanuit hun achtertuin – op afstand van niet-huisgenoten omdat ze zich op dat punt dan aan de regels houden – schitterend vuurwerk gaan afsteken. Zoveel dat de hele hemel ondanks volle maan (oké, één dag erna) verlicht wordt door het vuurwerk. Want zo hoort dat bij Oud en Nieuw. Zo zijn we het gewend, zo hebben we het gevoel dat het een feestje is, dat we iets nieuws inluiden, iets dat beter is. (Overigens is het in die achtertuin ook veiliger denk ik).

Want denk je eens in, niet onlogisch, dat het straks op de 31e regenachtig weer is, koud en saai, het is 24 uur en er gebeurt niets. Alleen op TV is er vuurwerk, in de Arena, met het dak dicht. We moeten genieten van wat op een scherm te zien is. Een scherm wat dankzij elektromagnetische straling enig vuurwerk laat zien, terwijl dat in de omgeving van de Arena niet eens te zien is. (Dat is in elk geval wat ik me heb laten vertellen: er wordt vuurwerk afgestoken, maar het dak is dicht, anders zouden er mensen kunnen komen kijken - maar ergens hoop ik dat die informatie niet klopt, dat het dak gewoon open is).

Is dat niet een surrealistisch idee, een onwerkelijk beeld? Is dat wat ons tevreden moet stellen? Een kunst-oplossing voor een serieus probleem, een serieuze situatie, een serieus moment van bezinning, van overgang naar iets nieuws?

En dat juist op een moment dat er behoefte is aan iets echts? Iets tastbaars, iets zichtbaars, iets wat emotioneel hout snijdt?

Ik denk dat het een domme beslissing is geweest, juist op dit moment. Je neemt mensen al heel veel af, en juist zo’n belangrijk moment als de jaarwisseling, neem je nog meer af.

Ik verafschuw mensen die het zorgverleners lastig maken, die ambulancepersoneel en brandweerlieden hun werken bemoeilijken terwijl zij er juist zijn voor ‘ons’. Dat mag wat mij betreft gigantisch extra bestraft worden. 

Maar ik begrijp alle feestjes die jongeren en ook ouderen toch organiseren, ik begrijp de boosheid en verontwaardiging van veel mensen als het gaat om de beperkingen en de ogenschijnlijk nutteloze maatregelen. Ik begrijp dat mensen boos worden om het feit dat straks – als de maatregelen niet blijken te werken – er wordt gezegd dat ‘wij’ het weer niet goed hebben gedaan en dus nog meer worden gestraft, omdat we iets natuurlijks proberen te controleren terwijl dat natuurlijk niet gaat.

Ik begrijp het als tijdens dit nieuw jaar het op vele plekken totaal uit de hand loopt. Het maakt me niet blij, denk dat niet, maar ik vind het wel logisch. Als je probeert van mensen robotten te maken, is dat de consequentie.

Als je mensen beknot in wat gevoelsmatig normaal is, heeft dat gevolgen. Kwalijke gevolgen als je de menselijke waarden negeert, als je mensen negeert, als je menselijk behoeften negeert.

Hoe het ook uitpakt, wij hebben de opnames van vorig jaar nog. Niet de foto’s, maar de video. …En hoewel ik dus hoop op veel – onschuldig – vuurwerk tijdens Oud en Nieuw, zal ik met weemoed de video bekijken als het er niet is.

Zonder vuurwerk zal deze Oud en Nieuw leeg zijn, en dat kan niet.

Dus gelukkig hebben we de foto’s (video) nog…….

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn