Een heel goed 2021 !

Goede voornemens zijn helaas vaak voorbestemd te stranden. We beginnen enthousiast, maar na verloop van tijd lukt het niet meer. Dat is te zeggen, dat geldt voor veel goede voornemens.

Zelf heb ik wat kleinere voornemens, zoals iets van het gewicht af (door het mindere sporten en de decembermaand verkregen – er zelf ingestopt eigenlijk), proberen meer dagelijks te wandelen, e.d. Daar heb ik overigens niet 1 januari als startdatum voor gekozen, maar straks na het weekend, op het moment dat het oké voelt om ermee te beginnen.

Want dat is vaak ook een van de valkuilen: we nemen een datum als 1 januari om af te gaan vallen, maar op oudjaarsavond hebben we – en eigenlijk al de hele maand – er nog behoorlijk wat suikers ingestopt. Onze stofwisseling is er allesbehalve klaar voor om nu ineens te gaan snijden in de hoeveelheid suikers. Dus zal onze hang naar suikers alleen maar groter zijn als we dat doen. Dus we zien én meer af, én de kans op slagen is al aanzienlijk minder. Beter zou het zijn het snoep en eetgedrag wat te normaliseren en dan te beginnen met lijnen.

Hetzelfde geldt voor drank en roken. Feestdagen en Oud-en-Nieuw zijn dagen waar dat meer gebruikt wordt. Dus hoe logisch is het om op 1 januari te beginnen met het gedrag in één keer te veranderen. Juist, niet logisch. Dat wil zeggen, de start van een nieuw jaar zou een moment kunnen zijn om iets nieuws te beginnen, dat wel, maar gedrag gaan veranderen wat je net juist hebt opgeschroefd is gewoon niet handig.

Zoals met alle verslavingen en gewoontes die je wilt veranderen is het vaak handig om er op de een of andere manier naar toe te groeien en te starten op het moment dat je er congruent mee bent, dat het goed voelt. Behalve als dat moment er nooit is, dan moet je iets doorbreken! Het nadeel namelijk van op het verkeerde moment beginnen is dat de kans op slagen minder is en de daardoor erop volgende teleurstelling en klap voor de eigenwaarde des te groter. Een aangezien dat nu juist de reden is dat we vaak dingen doen die we beter niet zouden kunnen doen (als teveel eten, roken, drinken), kunnen we dat beter voorkomen.

Maar goed, genoeg psychologie van de koude grond.
Mijn grootste voornemen is het komend jaar nog meer van het goede te zien in de wereld. En dan bedoel ik niet wereldreizen gaan maken of sowieso veel reizen en alles bekijken, maar in mijn directe omgeving die dingen zien die mooi zijn, die wonderlijk zijn, die het leven kleur geven. Genieten van de kleine dingen.

Ik deed dat al, maar ik ga het nog meer doen. Al die dingen die we voor lief nemen, maar eigenlijk meer dan fantastisch zijn.

Ik ben natuurlijk begonnen met het genieten van de burgerlijke ongehoorzaamheid van al die mensen die vuurwerk afstaken. Niet vanwege de ongehoorzaamheid (of toch ook wel), maar vooral vanwege het vuurwerk wat bij Oud en Nieuw hoort. Noem het nostalgie, noem het emotionele kwetsbaarheid, noem het hoe je wilt, ik vond het fijn. En dat burgervader Bruls direct begint te brullen dat het voor nu en altijd afgelopen moet zijn maakt me verdrietig en een beetje boos. Waar bemoeit die man zich mee, bemoeit ie zich niet al meer dan genoeg met het hele COVID gebeuren? 

Het feit dat ik nog meer ga genieten van alle mooie dingen gaat niet betekenen dat ik niet de negatieve dingen zal zien, want ik zie alles. Het hoort er ook allemaal bij, het is licht en donker, yin en yang, positief en negatief, mooi en lelijk.

Aan de andere kant: als ik nog meer naar het mooie ga kijken, van het mooie genieten, wordt het allemaal nog leuker.  

Maar – nogmaals – zonder het negatieve te negeren. Want dat is belangrijk: het geheel blijven zien. Als we dat niet doen en onze ogen sluiten voor het mooie of het lelijke, houden we onszelf voor de gek en kunnen we ons niet beschermen voor wat er op ons af komt.

Dat er veel dingen niet kloppen op dit moment is een feit. Dat er met cijfers wordt gegoocheld is een feit. Ik ga over dat soort leugenachtig gedrag, dat soort gedraai over feiten en dat soort misbruik maken van artsen om controle over het volk te verkrijgen niet mijn mond houden en ik ga het zeker niet negeren. Maar aan de andere kant is er zoveel moois in ons normale leven, zoveel wat we voor logisch aannemen omdat we niet anders weten, dat het goed is om dat meer te zien. Dat te eren en erkennen. Daarvan te genieten, daar blij van te worden.

Ik zag gisteren mijn wederhelft teruglopen van de ondergrondse vuilniscontainer, met een ‘moderne’ spijkerbroek aan (zo-een, waar ze dure gaten in gemaakt hebben), een slobbertrui, de haren los, geitenharensokken, op roze slippers, en ik werd weer stapelverliefd.
Nee, ik had niets gedronken of gebruikt. En anderen vonden waarschijnlijk dat ze er niet uitzag. Ik zag de schoonheid van de vrouw waar ik al 40 jaar mee getrouwd ben, het beste wat me overkomen is.

En is het niet heerlijk een warme douche (of zelfs een koude) te kunnen nemen? In een leunstoel te kunnen hangen, of sowieso op een stoel te kunnen zitten? Of de verwarming even hoger te kunnen draaien als het iets minder behaaglijk is? Of te genieten van de roodborstjes en vinken die gebruik maken van het vogelhuisje? Het straaltje zon wat ’s ochtends langzaam in het huis doordringt en een stukje van het huis in het zonnetje zet?
Het is zelfs heerlijk om het bed uit te kunnen komen, zelfs als je wat stijfjes bent, zelfs als we naar het werk moeten of dingen moeten doen die we liever zouden uitstellen. Het feit dat we ons bed uit kunnen komen, of dat we het kunnen bedenken. Het is al luxe.

Ik weet het, vergelijken kan dodelijk zijn. Maar dat geldt vooral voor vergelijken met mensen waarvan jij denkt dat ze het beter hebben. Vergelijken met mensen die het minder hebben kan aan de andere kant helpen te beseffen hoe goed we het hebben. En dat is wat ik dit komend jaar zeker wil vasthouden en beseffen. Hoe goed we het hebben. Hoe fantastisch de natuur is, hoe fantastisch en veelzijdig de mensen om ons heen zijn, hoe goed we het meestal hebben ten aanzien van voedsel, huis en klimaat. En zelfs hoe mooi het is dat veel mensen tegenovergestelde meningen kunnen hebben. Want dat kan in dit land.

Geniet van wat je hebt. Wíl vooral wat je hebt. Stel je open voor al het mooie. Baad in de schoonheid van het leven.

Is wens jullie allen een GOED 2021 toe!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn