In verschillende levensfilosofieën wordt het anders genoemd, maar op de een of andere manier is er een kracht die maakt dat we kunnen leven en kunnen overleven.
De een noemt het Prana, in de homeopathie heeft men het over ‘vital force’, vaak vertaald door levenskracht, en weer een ander woord is Qi (of Chi of Ki – Tai Chi, Qigong, Chi Neng Qigong, Quantum Qigong, etc.). En er zijn meerdere andere namen. Qi wordt zelfs ‘vertaald’ door ‘levensenergie’ en is overal aanwezig, niet alleen in het lichaam.

Hoe beter die levenskracht kan functioneren (of stromen zo je wilt), hoe gezonder wij zijn.

Hoe beter we er dus ook voor zorgen dat die levenskracht optimaal kan functioneren, hoe beter we zorgen voor onze gezondheid.

Een probleem is wellicht dat we het leven als logisch, als vanzelfsprekend, zijn gaan zien in plaats van dat we ons bewust zijn dat het niet vanzelfsprekend is om gezond te zijn in de huidige wereld.

In feite is alles wat in de weg zit om de levenskracht optimaal te laten functioneren een verstoring in ons vermogen gezond te blijven.

Dat we niet beseffen dat onze gezondheid bij voortduring onder vuur ligt, komt omdat we goed zijn in het chronisch bagatelliseren van allerlei zaken die niet goed voor ons zijn. Argumenten als ‘dat deden mijn ouders ook al en die zijn ook oud geworden’, of ‘ach, wat maakt zo’n beetje nu uit’ of ‘de overheid vindt het goed, dus dan zal het wel niet erg zijn’ of ‘het RIVM zegt dat het verstandig is dus……’, etc.

We stappen als het ware heen over alle bezwaren en willen gewoon ons leven leiden zonder bezig te zijn met of iets wel of niet verstandig is. We schuiven graag de verantwoording af. Zoals we ook altijd bevestiging zien van onze mening als iemand iets zegt waarmee we het eens zijn, en neigen een andere mening niet te horen. We zoeken naar bevestiging van wat we al denken, wat we al vinden.

En we willen helemaal niet bezig zijn met (on)gezondheid of het feit dat we daar zelf verantwoordelijk voor zouden moeten zijn. Laat de overheid dat maar zijn, of de dokter. Het gevaar is dat we daardoor onze eigen gezondheid uit handen geven. 

Ik ga daar in deze blog niet verder op in, maar het is wat we zien bij de huidige situatie met de vaccins. Een nieuw soort vaccin, wat niet nodig is gezien de ernst van de situatie (los van wat gecreëerd is door onwerkzame lock downs e.d.), wat niet goed getest kan zijn op veiligheid en effectiviteit, wat mogelijk op termijn kwalijke dingen met ons lichaam kan doen, doorwerkend in volgende generaties, wordt losgelaten op ons mensen en het lijkt erop alsof zo’n 75% van de mensen het gewoon laat prikken. Want de overheid zegt…….

Maar elke manier waarop we de levenskracht ondermijnen, en dat gebeurt in feite al als het lichaam harder dan normaal moet werken om de harmonie te behouden, doet mogelijk afbreuk aan onze gezondheid. Gelukkig is dat meestal tijdelijk. Immers, na te hard werken kunnen we uitrusten en herstellen, en als het lichaam hard moet werken om het voedsel te verteren kunnen we herstellen als we niet eten en/of slapen.

Maar dan heb ik het over de natuurlijke processen. Het wordt alweer anders als we de niet-natuurlijke zaken bekijken.

Dat het lichaam via spijsverteringssappen voedsel verteert en dat dat energie vergt is oké, maar als het lichaam dan ook nog ongewenste en lichaamsvreemde toevoegingen onschadelijk moet maken, vraagt dat veel extra’s. Extra energie, extra vitamines en mineralen, en het is een extra belasting van die levenskracht. Denk daarbij aan conserveermiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen, maar vooral ook aan de bestrijdingsmiddelen.

Het is dan ook veel verstandiger om geen samengestelde en gefabriceerde producten te gebruiken, op die manier vermijden we die geur-, kleur-, en smaakstoffen, de conserveermiddelen, glansmiddelen, en ook de toegevoegde suikers of zouten.
Liever dus de verse producten, wat veel gezonder is.

Maar alleen als we biologische producten kopen, want anders stoppen we met alles wat we in de mond stoppen ook gif in ons lichaam.

En dat is niet wat goed is voor ons lichaam, dat is niet wat goed is voor de levensenergie, de levenskracht. Onszelf gif toedienen kan nooit goed zijn. Als het ‘t enige is waarmee ons lichaam belast wordt, zou het nog wel kunnen meevallen (en dat is een beetje waar alle beoordelingen van bijvoorbeeld landbouwgif vanuit gaan: dat het ‘t enige is wat je binnen krijgt), omdat ons lichaam best wel wat onschadelijk kan maken en herstellen, maar ons lichaam wordt doorlopend belast met alle mogelijke ongewenste innames, op alle mogelijke manieren.

Het bovenstaande is ook maar een van de vele voorbeelden van hoe ons lichaam en onze levenskracht wordt bedreigd. Hoe meer we ons bewust zijn van wat we doen en hoe meer we bewust de eigen regie nemen voor onze gezondheid, hoe meer we onze levenskracht kunnen beschermen of zelfs versterken. Ik zal de komende blogs daar meer aandacht aan besteden.

En dat is des te meer belangrijk daar we nu in een (al dan niet door de overheid via lock down gecreëerde) crisis zitten, waarbij mensen met chronische aandoeningen en ouderen – de een erger dan de ander – meer risico lopen ernstig ziek te worden van een virus wat anderen nauwelijks raakt.  

Een chronische ziekte ontstaat ook niet zomaar. Vaak begint het met een acute ziekte, een plotse aandoening, die niet goed genoeg behandeld wordt. Waar we door de medicatie wel minder klachten van krijgen, maar niet van genezen. Ons lichaam komt daardoor op een minder gezond niveau te functioneren ook al lijken de klachten redelijk weg te zijn. En wordt al kwetsbaarder. Onze levenskracht is minder. Nog meer reden dus om goed na te denken bij alles wat we doen en die levenskracht nog meer kan verlagen.

Nogmaals, het probleem is de optelsom. Eén bedreiging kan het lichaam wel aan, maar die enorme optelsom van bedreigingen, van belasting, van aanvallen op onze levenskracht, die maken dat we steeds kwetsbaarder worden. En ik ben bang dat de huidige geneeskunde ons eerder kwetsbaarder maakt dan sterker, dus als het even kan moeten we daar weg blijven en zelf zorgen voor een zo gezond mogelijk lichaam. 
En vergis je niet, elk facet van die optelsom kunnen we positief beïnvloeden. We kunnen veel meer aan onze gezondheid doen dan de meeste mensen denken. En het hoeft helemaal niet zo moeilijk of vervelend te zijn. Bovendien wordt je ervoor beloond! 

Wordt vervolgd…….

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn