Allereerst excuses aan de mensen die regelmatig de blog bezoeken en geen nieuwe berichten vonden de afgelopen weken.

Mijn intentie is om kritisch maar vooral ook positief te zijn en dat valt op dit moment niet mee. Niet omdat ik me niet gelukkig voel, want dat doe ik wel degelijk, maar de omstandigheden – en met name de mensen die het veroorzaken – maken het lastig om de negativiteit te omzeilen, te negeren.

(Ik zit net te kijken naar de huldiging bij het schaatsen en zie 3 mensen op ruime afstand van elkaar, en nog verder van alle anderen, staan met mondkapjes op……u mag het misschien inmiddels normaal vinden, maar het slaat werkelijk nergens op en is eigenlijk krankzinnig)

Daarom besloot ik afgelopen dagen mijn voorlopig laatste E-zine te versturen. Een E-zine met de titel ‘PakjeGeluk’ hoort een positieve inhoud te hebben. En ik wil het niet steeds hebben over de dingen die wel degelijk gezegd moeten worden.

Maar ze moeten wel gezegd worden!

In de E-zine zette ik een korte samenvatting van het boek ‘1984’ van George Orwell. Uit zijn boek is ook de quote “Big Brother is watching you”.

In het boek is Oceanië het gebied waar het zich allemaal afspeelt, een van de 3 supergebieden. De andere 2 zijn Oostazië en Eurazië. Onder het mom van een voortdurende oorlog, is er een totale controle van de macht via de technologie. Er zijn grote beperkingen, mensen mogen heel veel niet, zoals bijvoorbeeld seks of het bijhouden van een dagboek. Ze zijn tewerkgesteld. Zelfs je eigen mening hebben is verboden, er bestaat zelfs zoiets als een denkpolitie, die controleert wat mensen denken en voelen. Door al die controles en verboden kun je ook niemand vertrouwen, iedereen kan je verlinken. Gevoelens of emoties delen is ondenkbaar. Opvallend is dat de bevolking het allemaal gelaten accepteert en nauwelijks in verzet is gekomen.

‘Big Brother’ was in het boek de (denkbeeldige) persoon die ‘de Leider’ was, en overal zichtbaar was op wandschermen. ‘De Partij’ had het als enige voor het zeggen en iedereen werd 24/7 in de gaten gehouden via grote wandschermen die overal aanwezig waren. Alles werd gezien en gehoord. Voortdurend vertelde ‘Big Brother’ je via die schermen ook dat je je aan alle regels moest houden.

De hoofdpersoon in het boek, Winston Smith, werkt op het Ministerie van Waarheid. Hier wordt de geschiedenis vervalst via kranten en documenten. Winston is het niet eens met die totale controle en alle verplichtingen en verboden, en in het geniep verzet hij zich en heeft zelfs een romantische relatie en verzamelt een paar vrienden. Maar uiteindelijk blijken de vrienden ook bij het systeem te horen en hem te verraden, wat ertoe leidt dat zowel hij als zijn vriendin elkaar verraden na een marteling waarbij ze worden geconfronteerd met hun grootste angsten. Het maakt hem murw……..en hij ‘besluit’ dan toch maar van ‘Big Brother’ te gaan houden……..zich ‘over te geven’….

Toen ik het destijds rond 1970 las, leek het mij een boek met een situatie welke nooit de waarheid zou kunnen worden. Ten eerste zag ik niet in hoe al die technische vernuftigheid zou kunnen ontstaan en ten tweede kon ik me onmogelijk voorstellen hoe een volk zich zo zou kunnen laten hersenspoelen en indoctrineren en zo tam reageren op suppressie. Bedenk dat er toen net een beginstadium van een computer was, geen mobiele of draagbare telefoon, geen digitale telefoon zelfs (nog zo'n 'draaiding'), en al helemaal geen 'worldwideweb'(www).  

Inmiddels merk ik – nog steeds met grote verbazing – dat 50 jaar later 1984 heel erg dichtbij lijkt.

Er zijn minstens 5 facetten die interessant zijn om eruit te nemen en te kijken hoe ze zich verhouden met onze huidige maatschappij. Is het juist om overeenkomsten te zien, of is het op hol geslagen fantasie? 

  1. De technologie en de controle
  2. De gelaten acceptatie
  3. Het Ministerie van Waarheid
  4. De Leider, Big Brother
  5. De Partij

Omdat deze blog te lang wordt als ik die alle 5 toelicht, zal ik over elke een apart blog schrijven…..
Intussen kun je er zelf je gedachten over laten gaan.....

Wordt vervolgd met deel 2: "1. De technologie en controle"....

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn