1. De technologie en de controle

Niet zo heel lang geleden waren er brede protesten tegen alles wat onze privacy zou kunnen bedreigen. Zoals camera’s in drukke winkelgebieden of veel bezochte plekken, de inzet van drones met camera’s door de politie, het verbinden van allerlei computerprogramma’s met gegevens van mensen, apps die zouden maken dat we in de gaten worden gehouden, het breed gebruiken van DNA, etc.
Dat lijkt alweer lang geleden en er lijkt een kerntering in wat we wel of niet accepteren. Het is inmiddels gewoon geworden dat alles iedereen van je te weten kan komen.

De New York Times liet onlangs zien dat tienduizenden mensen rond die demonstratie bij het Capitol gewoon door de apps op hun telefoon te volgen waren zonder dat ze dat wisten, niet alleen in locatie, maar ook in appgedrag, zoekgedrag op internet en interesses.
‘Google’ (en consorten) weet ongeveer alles van ons. Waar we zijn, welke sites we bezoeken, welke interesse we hebben, wie onze vrienden zijn, etc.
Overigens niet in het minst omdat we zelf bereid zijn ons via de social media bloot te geven omdat we graag veel 'vrienden' hebben en 'duimpjes' willen geven.  

Misdadigers kunnen op dezelfde manier gebruik maken van dit soort zaken. We hoorden over de whatsappjes die we krijgen in de taal en sfeer van ons familielid, die regelmatig mensen weten te overreden om grote bedragen geld over te maken. En steevast zeggen de gedupeerden dat ze niet dachten dat ze er ooit in zouden trappen.

Kennelijk heb ik ergens in mei mijn ‘locatie’ op de smartphone uitgezet, want ik kreeg van Google te horen waar ik tot en met april overal was geweest, en waar ik het meest was geweest. Nooit om gevraagd en ook allerminst gewenst! Waar bemoeien ze zich mee?

En denk eens aan alle 'smart'-apparaten in en rond het huis. Alleen al aan de hand van de slimme meter in de meterkast kunnen de ontvangers zien of je wel of niet thuis bent, wat nog meer geldt voor alle apps die bijvoorbeeld je lampen of verwarming op afstand bedienen. Of alle spraakgestuurd apparaten, die alle verbindingen hebben met internet en waarvan je boodschappen worden opgeslagen en/of doorgegeven. We hebben gezien dat dat ook gold voor de spraakassistenten van telefoons en tablets...

Daarnaast beïnvloed Google ook wat we denken en wat we mogen zien. Los van de censurering van bepaalde sites die we al helemaal niet mogen zien, bepalen ze ook de volgorde van dingen die we vinden als we ergens naar zoeken. Bovendien stellen ze zoeksuggesties voor (als we een paar woorden intikken) die zouden zijn gebaseerd op zogenaamd veel gezochte zoektermen, maar als je dat nazoekt blijkt niemand die echt gezocht te hebben en is het alleen om de mening te beïnvloeden. Doordat wij denken dat die onderwerpen het meest gezocht zijn met die inhoud (‘antivaxxers zijn moordenaars’ of ‘antivaxxers zijn een bedreiging voor mijn gezondheid”, etc. Je begrijpt de teneur…..) 

Op dit moment wordt weer een aantal dagen de documentaire(s) “Vaccin Revealed” uitgezonden op internet, boordevol informatie rond vaccins – alleen al in de eerste 2 zit bijna 5 uur aan informatie over Covid – en mensen in Amerika die zich via hotmail en gmail inschreven, kregen geen antwoord, geen reactie. Zodra ze dat via een ander emailadres deden hadden ze direct een reactie. Ik weet niet of dat ook geldt voor ons land, maar in Amerika blokkeert hotmail en gmail dus ook al dit soort zaken. Je mag niet meer zelf bepalen welke informatie je wilt zien of horen. Zelfs de mail wordt gecensureerd.

Hoewel ik af en toe mensen spreek die dat volledige lijkt te ontgaan (en het daarom ontkennen), wordt er ook volop gecensureerd. Op de social media werden artsen die vertelden over het nut van hoge doseringen vitamine C en D geblokkeerd. Of doorverwijzingen werkten ‘ineens niet meer’. Hetzelfde geldt voor alles wat artsen en ouders van gedupeerde kinderen na vaccins proberen te verspreiden.

Persoonlijk zou ik er nog in kunnen komen dat bepaalde dingen geblokkeerd zouden worden, zoals de ziekelijke video’s en uitingen van massamoordenaars of doorgedraaide gekken. Maar het blokkeren van artsen die het goede voor hebben met de mensen die ze willen bereiken en het blokkeren of verbieden van het uiten van de waarheid, van wetenschappelijk (placebo, dubbelblind, meta-analyses) aangetoonde feiten, is niet alleen dubieus, maar crimineel

Het maakt dat mensen de waarheid wordt onthouden om het makkelijker te maken leugens of verdraaide waarheden van autoriteiten als ‘waarheid’ te presenteren. Dat is niet de maatschappij waarin we horen te leven. Zeker niet als die autoriteiten worden aangestuurd door een farmaceutische industrie of verlengstukken daarvan (zie deel 4,5,6). Zeker nu ministers en ‘specialisten’ dagelijks op TV te zien zijn, is het makkelijk een onwaarheid door te herhalen een waarheid te laten worden. Wat gebeurt met de feiten omtrent de vaccinaties. Een experimenteel vaccin, zonder dat aangetoond is dat je niet alsnog ziek kunt worden en/of het virus kunt verspreiden (sterker nog, er worden steeds meer mensen positief getest na vaccins), wordt gepresenteerd als een goed onderzocht vaccin wat veilig en onschuldig is en je beschermt en een einde maakt aan alle gekte. Ook dat is crimineel in mijn ogen! Zeker als dat vaccin ook wordt toegediend aan mensen die dat helemaal niet nodig hebben. En tegelijk worden mensen die de waarheid proberen te vertellen geblokkeerd, of als complotdenkers afgeschilderd.

Hoe mooi internet was en zou kunnen zijn, het is een gruwel aan het worden voor mensen die de waarheid zoeken. Het mooie is dat je wereldwijd iedereen kunt bereiken, net als via de social media. Het nadeel daarvan is enerzijds dat er ook regelrechte onzin op gezet wordt (maar dat is in het algemeen door de meeste mensen wel te onderscheiden - en dit nadeel zullen we moeten accepteren als we een 'open' internet willen) en anderzijds dat het kan worden gebruikt om slim ieders opinie te beïnvloeden en met behulp van censuur zelfs een ‘waarheid’ te creëren die geen waarheid is. 

Ik kan er nog veel meer voorbeelden van geven, maar het stukje technologie is vele malen meer dichtbij 1984 dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. En dat is eng, want de macht ligt bij enkele mensen die hun ideeën en regels zo geleidelijk maar stevig kunnen verankeren.

En steeds meer mensen die die ideeën en regels navolgen denken dat dat de waarheid is..............op naar 1984.......

 

wordt vervolgd met deel 3 "de gelaten acceptatie" 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn