Ik weet nog dat ik net begon als huisarts. Opgeleid in het universitair ziekenhuis, waar je enthousiast wordt omdat ze zoveel kunnen met de zeldzame en aparte ziektebeelden. 
Niet dat ze die kunnen genezen, maar als student ben je altijd blij voor mensen als ze met minder klachten naar huis gaan dan waarmee ze kwamen. Dat lijkt op genezen. Later in de huisartsenpraktijk ondervond ik dat je als arts helemaal niet zoveel kan en dat het vooral schijnhulp is, omdat het meeste zelf geneest of verandert in een chronische aandoening, of erger. 

Ik kan me van de hartbewaking herinneren dat mensen - net zoals in vele mooie boeken - vaak hun klachten weten aan persoonlijk pijnlijke zaken, aan emoties, in plaats van aan hun hogere bloeddruk of kransslagaderen. Ze hadden het waarschijnlijk bij het rechte eind. 

Wat weinig werd gegeven, waren supplementen, met uitzondering van vitamine B complex en vitamine B12. Bij heel wat neurologische klachten werd vitamine B complex gegeven. Niet omdat ze dachten dat het zou helpen, maar bij gebrek aan beter. En vaak hielp het. Mijn voorganger in de huisartsenpraktijk gaf het vaak als ie niet wist wat te geven; vaak hielp het (mogelijk als placebo).
En B12 is een vitamine dat bij redelijk wat mensen tekort aanwezig is, wat erge vermoeidheid en andere klachten kan geven, zodat een injectie ermee soms aan de naald al verbetering gaf. Overigens zag ik dat vooral in de huisartsenpraktijk en ook minder in het ziekenhuis. 

Pas toen ik mijn kennis ging verbreden en ik aan de beurt was om ergens een verhaal over te vertellen (en voor vitamines en mineralen koos) tijdens een huisartsenvergadering, begonnen er belletjes te rinkelen. Dit was materie waar ik als arts weinig van wist, maar wel dacht veel van te weten. Immers, ik was tenslotte arts.......Toen ik me erin verdiepte bleek dat ik er eigenlijk niets van wist. Net als mijn collega's toen en nu. 

Toen ik vervolgens ook wat boekjes ging lezen over dit onderwerp begon het besef te komen dat wat ik had geleerd "als je maar gevarieerd eet" onzin was. Ik zou ook graag het boek noemen wat me echt de ogen opende, omdat het zo'n mooi samengesteld boek was en een prachtige vergelijking liet zien tussen het moderne eten (wat wij 'gewoon' vinden) en het traditionele eten. Helaas heb ik dat weggegooid in de periode dat ik niet meer tot lezen in staat was (de jaren na mijn ongeluk in 2003), en moet ik de titel schuldig blijven.

Hoe dan ook, het boek liet zeer effectief en overduidelijk zien dat een verandering van eten van traditionele voeding van een inheems volk, naar modern eten, rampzalig was omdat er veel vitamines en vooral mineralen te kort in die voeding zaten. Het boek speelde rond 1930, maar alle ziekten die we nu als 'gewoon' kennen omdat ze veel voorkomen, ontstonden na die voedselveranderingen. Alle welvaartsziekten, alle chronische ziekten.
Overigens liet de wetenschapper Gregg Braden in een documentaire ook zien dat de gezondheid van een inheems volk keihard achteruit ging - binnen zeer korte tijd al - toen zich een fastfoodketen vestigde in de gemeenschap. Zo fragiel is kennelijk ons evenwicht qua gezondheid

Het lastige is dat ook tijdens mijn hele studie ons werd wijsgemaakt dat gevarieerd eten goed genoeg was. Zoals jij als lezer dat ook nog steeds te horen krijgt, waarschijnlijk ook van je huisarts.  Maar, dat 'moderne' eten was geen fastfood, het was geen patat en chips en vette happen. Het was wat wij 'normaal' eten noemen. 
En eerlijk is eerlijk, sedertdien is het alleen maar slechter geworden. De voedselteelt is verandert. Het moet snel, kunstmest is wat het doet groeien, er wordt gespoten voor ongedierte en voor ongewenst kruid, het komt vaak van de andere kant van de wereld, en dan heb ik het over groenten. De rest van het voedsel is vaak bewerkt en voorzien van allerlei hulpstoffen en conserveermiddelen, kleurstoffen, antiklontermiddelen, etc. 

De les van dit hele verhaal is dat ons voedsel gewoon niet meer datgene bevat wat we nodig hebben om gezond te blijven, zeker gezien het feit dat we meer nodig hebben dan voorheen omdat we alle stoffen die niet in ons lichaam horen er ook uit moeten werken en onschadelijk moeten proberen te maken. Hoe meer we afwijken van de natuur met ons eten, hoe meer aanvulling we nodig hebben. En dat geldt ook voor medicamenten die moeten worden afgebroken, verwerkt, omgezet en afgevoerd. Zo simpel is het.

Dat brengt me naar de huidige situatie. In de huidige situatie is het belangrijk dat we ons lichaam optimaal in staat stellen om te gaan met mogelijke bedreigingen. Niet alleen het coronavirus, niet alleen het griepvirus, maar alle bedreigingen. 

Veel mensen hebben last van chronische vele minimale ontstekingen in hun lichaam, die leiden of al geleid hebben tot een of meerdere chronische aandoeningen. Een soort tijdbommetjes, gezien het feit dat die chronische ontstekinkjes leiden tot chronische ziekte(n) die ons weer extra kwetsbaar maken voor bijvoorbeeld het hele Covid verhaal. Daarom is het goed om te luisteren naar mensen die echt verstand hebben - ik bedoel de mensen die er zich echt in verdiept hebben, niet de standaard arts die dingen roept waar hij/zij geen verstand van heeft - en naar wat die adviseren qua supplementen.

En laat ik duidelijk zijn, dit geldt niet alleen voor mensen die zich niet hebben laten vaccineren, maar misschien nog wel meer voor mensen die zich wel hebben laten vaccineren. Immers, de vaccins hebben nogal nadelen. Ze verminderen het immuunsysteem in de breedte, ze maken het lastiger foutjes die in het DNA ontstaan recht te breien, ze maken zelfs kwetsbaarder voor Covid zelf, ze zorgen voor die kleine ontstekinkjes in het lichaam die op termijn gevolgen hebben, etc.

Misschien, ik zeg met nadruk misschien, maken ze dat je de ziekte iets minder krijgt - of iets minder symptomen hebt - de nadelen zijn er ook en die zijn nog lang niet uitgewerkt, terwijl de bescherming zeer beperkt is (1% meer dan wannneer je niet gevaccineerd bent, en elke dag minder), en dat nog los van de vele heftige bijwerkingen en sterfgevallen.

Het gaat me er niet om het vaccin zwart te maken, maar ik wil wel duidelijk maken dat je mét het vaccin minstens net zo hard de bescherming nodig hebt van supplementen als zonder vaccin. 

Het misschien wel belangrijkste advies is wat je beter kunt laten: de plantaardige oliën. Alleen olijfolie, avocado-olie, en kokosolie, (naast avocado's en chiazaad) zijn goede olie. De rest kun je beter mijden, ze maken je op termijn ziek. Net als margarine, schrap het uit je dagelijks voeding. Roomboter (liefst grasboter) is oké. 
Het advies van Dr. Ealy als sleutelsupplementen is als volgt:

vitamine A (beta-caroteen) : 5.000 IE per dag
vitamine C:                         3.000-5.000 mg per dag (verdeeld over de dag)
vitamine D3                        5.000 IE per dag (na 14 dagen 10.000 IE per dag)
vitamine E                          200-600 IE per dag
zink                                   25-40 mg per dag

Persoonlijk slik ik 6.000 IE vitamine D3 per dag, een multivitamine (Vtals idere dag 50+) met vitamine K2 (waarin ook vitamine A en E, wat vitamine D3) , 2-3 gram vitamine C, 600 mg NAC, 25 mg zink, 400 mg Magnesium, een visoliecapsule (MorEpa) en 200 mg selenium. Ook dat laatste wordt in de huidige periode geadviseerd door weer andere specialisten op dit gebied.
Magnesium overigens omdat er wel 400 processen in de cel zijn waarbij magnesium nodig is en er te weinig in de voeding zit.  Een tekort leidt tot minder functioneren, minder functioneren leidt tot ziekte. 

Voor kinderen van 5-12 zijn de doseringen iets aangepast (A: 5000, C 2.000-4.000 mg, D3 2-3.000 IE, E 100IE, zink 25 mg), en voor 1-4 nog lager (A 2000, C 1000, D3 1-2.000, E 50IE, zink 10mg).

We zitten in een situatie die maakt dat we ons moeten beschermen. Enerzijds omdat dat sowieso verstandig is in deze tijd qua voeding en qua bedreigingen (vergeet ook niet dat wifi en 5G ook niet zonder gevaar en bedreiging is; en we zitten in een griepperiode), anderzijds omdat de vaccins ook het nodige verstoren in de natuurlijke gang van zaken. Dus moeten we ons lichaam zoveel mogelijk helpen de status quo, het evenwicht, te behouden of zelfs te herstellen. 

Supplementen zijn daarbij onmisbaar. 
Om eerlijk te zijn geven wij heel wat geld uit per maand aan supplementen. Maar ondanks het feit dat we in de 60 zijn (ik al ruim 67), zijn we gezond en slikken we geen medicijnen. En we geven liever het geld uit aan iets wat ons helpt gezond te blijven dan aan duur vlees, of dure vakanties. 
Geluk wordt vaak bepaald, of eigenlijk alleen maar bepaald, door hoe je je voelt. Maar dan wel op dagelijkse basis. Je kunt gelukkig zijn met een handicap (en ook dat ken ik), maar kunnen doen wat je wilt - zonder te hoge eisen - is toch wel heel fijn. 

En kunnen doen wat je wilt gaat een stuk makkelijker als het lichaam gezond is, als de weefsels kunnen doen wat ze moeten doen, als foutjes zich kunnen herstellen, als cellen en de mitochondriën (de fabriekjes in de cellen) de vitamines en mineralen hebben die ze nodig hebben om ons gezond te houden. 

Dat de overheid niet heeft geadviseerd in de gegeven omstandigheden van de laatste anderhalf jaar om extra supplementen te nemen is bedenkelijk en m.i. fout. Het zal wel dezelfde reden hebben als waarom relatief onschuldige middelen als ivermetcine en hydrochloroquin verboden zijn voor de behandeling van Covid (de farmaceutische industrie wil het niet, en die zijn belangrijker dan onze gezondheid), maar is daarom niet minder kwalijk. De overheid hoort voor onze gezondheid te zorgen, er niet tegen te kiezen. 

Maar we hebben onze eigen verantwoordelijkheid, ook op dat gebied. De overheid is er allang niet meer om onze gezondheid te bevorderen, en in deze Covid-kwestie laten ze het helemaal afweten. Willen we slachtoffers zijn (van onze eigen ziekten), moeten we erin meegaan of wijzen naar de overheid zonder zelf iets te doen. Als we leiders zijn en onze gezondheid ons aan het hart gaat, nemen we zelf het heft in handen en zorgen we zelf dat we gezond blijven, of in elk geval zo gezond mogelijk

Supplementen zijn dan onontbeerlijk. Juist als je je hebt laten vaccineren, want wat de vaccins aan langdurige bijwerkingen gaan hebben zullen we nog gaan zien. En ik ben er niet gerust op.

Zorg dus goed voor jezelf. bescherm jezelf

P.S. Als je supplementen gaat aanschaffen, kies dan niet voor de goedkope van de supermarkt of de drogisterijketen, maar ga naar een online drogist en/pf ga voor een goed merk (Bonusan, Vitals, Orthica, Plantina, AOV, NOW, Nova Vitae, e.d.). Je kunt prijzen vergelijken en je bent niet eens veel duurder uit, maar hebt wel beter producten (die beter worden opgenomen, beter hun werk kunnen doen). 

Het ga je goed!  

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn