natura

Gelukkig, natuur (lijk)!

Veel mensen hebben ervaren dat ze geluk vinden door meer naar de eenvoud te gaan. Onze levens zitten behoorlijk ingewikkeld in elkaar, met al onze wensen en al onze verplichtingen, al onze informatie.
Wensen op het gebied van sociale contacten onderhouden, sporten, bepaalde TV-programma’s willen zien, culturele activiteiten bezoeken, lezen, en ga zo maar door.
Verplichtingen als werken, maar ook die sociale contacten, het huishouden, de boodschappen, de financiën, de hypotheek, de kozijnen verven, etc.

Naast alles wat we moeten doen is er dan ook nog wat we hebben. Het kan niet op of het is er en velen hebben het. De kasten staan vol, de berging loopt over. En we willen nog meer…….

De stroom aan informatie is ook onuitputtelijk. De televisie, soms nog de radio, het internet, collega’s, sportmaten, facebook, twitter, en al die andere sociale media. Elke mededeling, elk berichtje, is informatie. We komen er in om.

Hoe kan het stil zijn van binnen – een vereiste om bij je gevoel van geluk te komen – als er zoveel ‘herrie’ om je heen is?

Eigenlijk kan dat alleen maar door die herrie te verminderen. Je kunt dat doen door je af en toe af te zonderen en te gaan zitten mediteren. Maar beter werkt het door ook te kijken waar je ‘herrie’ kunt wegdoen. Minder verplichtingen, minder informatie, minder wensen, en meer natuur………

Ten aanzien van onze gezondheid geldt eigenlijk hetzelfde. Een jongetje wat op dit moment wordt geboren heeft een kans van 40% om kanker te krijgen in zijn leven! Een meisje ietsje minder, maar dan nog. Rond 1916 was dat 3%!
En laat je niet in de luren leggen doordat de gemiddelde leeftijd hoger wordt, dat komt vooral doordat er minder kindersterfte is, en mensen – soms tegen hun eigen wensen in – zo lang mogelijk min of meer kunstmatig in leven worden gehouden.

Ook hier is het een optelsom van invloeden. We zijn vergeven van de chemische – onnatuurlijke – stoffen die we in en rond ons lichaam hebben. Elk pakje wat je aan voeding koopt bevat onnatuurlijke stoffen, elk product wat je gebruikt om je te wassen of verfraaien bevat onnatuurlijke producten.
Is het zo erg? Ja, dat is het.

Die 40% komt niet uit het niets.
En als we denken dat we beschermd worden door een overheid, vergissen we ons. Kijk maar wat er nu gebeurt met de chemische bestrijdingsmiddelen waarvan is aangetoond dat ze zeer schadelijk, zelfs kankerverwekkend, zijn. Er komt geen Europees verbod, ze mogen gewoon gebruikt blijven worden.
Daar komt nog bij dat er in onze voeding en gebruiksvoorwerpen veel stoffen zitten die niet eens getest zijn, maar waarvan wordt aangenomen dat ze veilig zouden zijn.
Of stoffen zoals aspartaam – waarvan is bewezen dat ze de kans op kanker vergroten – die worden aangeprezen omdat ze beter zouden zijn dan andere stoffen die de kans op kanker vergroten, zoals suiker. Van de regen in de drup dus.
Als jezelf beter beschermd wil weten, zul je zelf 100% de verantwoordelijkheid voor jezelf moeten nemen.

Het grote probleem bij dit alles is dat we het contact met de natuur zijn kwijtgeraakt. Of beter gezegd, het contact met het natuurlijke.
We denken dat alles haalbaar en maakbaar is, en dat alles wel kan.

Hoe erg is nu een beetje van iets wat niet zo goed is?
Inderdaad, dat zal wel meevallen, maar het probleem is dat we duizenden keer per dag een beetje nemen van wat niet goed is. En dat stapelt zich op, dat werkt samen in ons nadeel. In het nadeel van onze gezondheid.
Een aantal chemische stofjes en weekmakers uit de douchegel, wat inademen van luchtverfrisser, wat antibiotica en conserveermiddelen uit de zuivel, wat extra omega-6 uit de zuivel, wat bakmiddelen uit het brood, wat zoetstoffen uit het broodbeleg, ziekmakende info uit de krant, wat straling van de wifi, pollen, uitlaatgassen en fijnstof op straat, en dan zijn we nog nauwelijks aan de dag begonnen.

Een deel ervan is nauwelijks te beïnvloeden, maar veel kunnen we wel beïnvloeden. We kunnen bijvoorbeeld een stuk natuurlijker eten. En dan bedoel ik niet met de handen eten, maar het eten van onbewerkte producten, verse producten. En zelfs dan nog het liefst biologisch, omdat al het andere bespoten is met weer van die dubieuze stofjes: goedgekeurd, maar niet gezond.

Door telkens een stapje meer naar het natuurlijke te gaan – een stapje meer naar waar we horen, als uit de natuur ontstane zoogdieren – gaan we een stapje verder naar gezondheid. In die natuur vinden we alles wat ons gezond houdt of gezond maakt. Terwijl bijna alles wat we niet-natuurlijk doen ons richting ziekte brengt.
Omarm de natuur, omarm het natuurlijke, omarm jezelf……….

Het vereist een toenemend bewustzijn omtrent wat natuurlijk is en niet. Zo is alles tegenwoordig in plastic verpakt, maar dat lekt ook stofjes in onze producten die de kans op kanker vergroten. Dus is drank en voedsel uit plastic mijden gezonder en natuurlijker………

Overigens zal ik op de blog ‘Op je gezondheid’ regelmatig items over gezond eten plaatsen, over dingen (vooral etenswaren) die onze gezondheid bevorderen, en ons beschermen tegen kanker. Maar het blijft een weegschaal: hoe meer we ‘slechte’ dingen doen, hoe meer de weegschaal die kant op gaat. Gelukkig is het omgekeerde ook waar: hoe meer we natuurlijke goede dingen doen, hoe meer de weegschaal omslaat richting gezondheid. En de kans op langer gelukkig leven.

Schep rust en ‘reinheid’ in je leven……

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn