voedsel

Gelukkiger door goed eten.........

De psychiater Daniel Amen heeft meer dan 25 jaar onderzoek gedaan naar de hersenen via scans. Daarbij kwam hij veel te weten.
In eerste instantie dat de medicatie die hij als psychiater geleerd had te geven nadelig was voor de hersenen. Sterker nog, hij vond dat hij als psychiater in het donker met darts op mensen had gegooid.
Psychiaters kijken niet naar het orgaan wat ze behandelen, ze raden ernaar. En geven dan wat ze denken dat misschien zou kunnen helpen.
Als huisarts had ik dat al begrepen. Collega's uit de psychiatrie hadden me al lang geleden verteld dat het altijd uitproberen was met psychiatrische medicatie.
Iedereen was anders en je wist nooit wat het bij meneer X of mevrouw Y voor uitwerking had.

Ook allerlei onderzoeken wijzen dat eigenlijk uit. Uit veel onderzoek blijken alternatief gebruikte middelen als bijvoorbeeld Sint Janskruid (Hypericum) net zo goed te werken als chemische antidepressiva.
Nadeel van Sint Janskruid is wel dat het een interactie heeft met nogal wat geneesmiddelen. Het kan dus de werking van nogal wat geneesmiddelen beïnvloeden. Dat is waarom reguliere dokters waarschuwen voor het gebruik ervan. Maar het komt in feite omdat Sint Janskruid een krachtige beschermende werking heeft en daardoor de werking van chemische middelen kan verstoren.
Grapefruit heeft ook zoiets. Het werkt sterk ontgiftend op met name de lever, en wordt met sommige medicijnen afgeraden omdat die via de lever werken. Dat zegt meer over grapefruit dan over de reguliere medicatie.

Maar goed, veel psychiatrische medicatie heeft dus helemaal niet zo'n gunstig effect op de hersenen. Dat is wat Daniel Amen zegt.
Tegelijkertijd vertelt hij dat voeding een grote invloed heeft op de werking van de hersenen. Het is heel belangrijk om de hersenen via de voeding gezond te houden.
Het gebruik van suikers, zuivel, geraffineerde voeding. bewerkte voeding, teveel zout, chemisch bespoten groente en fruit, genetisch gemanipuleerd voedsel, soja en dierlijke eiwitten maken dat de hersenen niet gezond kunnen blijven en ook het lichaam niet gezond kan blijven.

Opvallend is dat de grote van de hersenen minder wordt (en de functie ook) als we te zwaar worden. Iemand die te zwaar is, heeft hersenen die minder gaan functioneren.
Neurologisch bekeken is het logisch dat er wordt gekeken naar neurologische ziektebeelden als ADD, Alzheimer, MS, ALS, diabetes, depressie, e.d. Al deze ziekten krijgen minder kans als er gezond wordt gegeten. Gezond in de zin van weinig tot geen koolhydraten (en al helemaal niet met een hoge Glycemische index; dus geen snelle, geraffineerde koolhydraten), geen tot weinig dierlijke eiwitten, geen sojaproducten, geen zuivel, geen verkeerde vetten (zoals zonnebloemolie, sojaolie, palmolie, raapolie, Becel e.d.), geen bewerkt voedsel (pakjes e.d.), maar wel veel groene bladgroentes, veel fruit, paddenstoelen, noten (vooral macadamia noten, walnoten en pecan noten), goede vetten (biologische extra vierge olijfolie in salades, kokosolie om te bakken en braden; lijnzaad, chiazaad, sesamzaad).

Maar het gaat veel verder dan dat. Dat gezonde eten verbetert niet alleen de werking van de hersenen, maar van het hele lichaam. Het beschermt niet alleen de hersenen, maar het hele lichaam. En het werkt niet alleen op de werking en functie, maar ook op alle mogelijke ziekten. Van diabetes tot kanker, van verkoudheid tot ADHD.
Het is eigenlijk heel eenvoudig. Als we gezond eten, beschermen we niet alleen het hele lichaam - inclusief de hersenen - voor allerlei ziekten en zorgen we voor gezondheid, maar doordat de hersenen optimaal kunnen werken, zorgen we ook voor meer geluk, voor een evenwichtiger geestelijke balans.

En het mes snijdt aan twee kanten. Het is duidelijk dat veel medicamenten uit het farmaceutische miljardencircus niet zo goed zijn voor de gezondheid, ook al worden ze door artsen gegeven om je gezondheid te verbeteren (maar dat is bij gebrek aan beter weten). Gezonde voeding maakt dat je minder of geen medicamenten nodig hebt. Dat je minder ziekte zult hebben en meer gezondheid. Dat je beter in je vel zult zitten, dat je je gelukkiger zult voelen. Minder ziekte dus en meer gezondheid.

Daniel Amen heeft twee sterke uitspraken:

1. Voedsel is óf medicijn óf vergif. ...................gezonde voeding werkt als medicijn, slechte als ziekteverwekker........... zodra we dat goed laten doordringen tot onze hersenen, en zodra we op die manier naar voedsel gaan kijken, vraneren we ons leven. Veranderen we ons voedselpatroon. Dan gaan we eten om gezond te zijn (als medicijn) en laten we staan wat niet goed voor ons is (vergif). en dat leidt tot gezondheid en minder ziekte, tot meer energie....

2. Het echte massavernietigingswapen is slechte (helaas gemiddelde) voeding. Slechte voeding leidt tot tal van ziektes, waaronder diabetes, hart en vaatziekten (en hartdood) en kanker (meer dan 30000 doen per jaar in Nederland). Wereldwijd gaat het om miljoenen doden ten gevolge van slechte voeding..........

Het stemt tot nadenken. Immers, we willen allemaal gezond zijn en gezond oud worden, maar we eten voedsel wat maakt dat dat onmogelijk is. Willen we dus wel echt gezond oud worden? Als het antwoord 'JA' is, verander dan nu je eetgewoonte...........

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn