med

Een van de grote voordelen van meditatie – of eigenlijk van het versterken van de prefrontale cortex en het kalmeren van het limbisch systeem via meditatie – is dat er een toegenomen bewustwording ontstaat.

Je zou kunnen zeggen dat we zonder dat gereedschap, zonder meditatie, vooral steeds maar overal op aan het reageren zijn, zonder de tijd en het inzicht te hebben dat het anders kan. We zijn letterlijk re-actief, we re-ageren op dingen en situaties.
We zeggen het ook vaak letterlijk “ik kon niet anders”. Of “ik ben nu eenmaal zo”.

Enerzijds lijken het excuses om niets te veranderen, anderzijds worden de woorden gemeend en kloppen ze ook, omdat degene die het zegt echt denkt dat ie niet anders kan.

Maar voldoende meditatie, of beter nog: de juiste meditatie, leidt tot het bewustzijn dat we keuzes hebben. Dat we anders kunnen reageren dan we gewend zijn te doen. Dat je, wanneer iemand je ergens ongelijk in geeft, kunt luisteren in plaats direct in de verdediging of aanval te gaan. Dat je, wanneer je een compliment krijgt, dankjewel kunt zeggen in plaats van het te bagatelliseren.  

Dat je wanneer iemand je de huid vol scheldt gewoon verbaasd kunt kijken in plaats van terug te gaan schelden of rood te worden en weg te lopen. Dat je niet zoals je gewend bent angstig wordt als het onweert, maar dat je je afvraagt waarom je je in hemelsnaam zorgen zou moeten maken.

Maar ook dat je je bewust bent dat je chagrijnig bent en chagrijnig reageert tegen anderen. Dat het niet die ander is, maar dat het aan jou ligt. Dat je er dus ook iets aan kunt doen.

En ook dat je je bewust wordt dat je sowieso in staat bent jezelf in een continu proces te verbeteren, van dag tot dag. Op alle mogelijke gebieden. Maar tegelijk dat je nu bent waar je nu bent, en dat dat oké is. Dus als er iets aan jezelf is wat je niet bevalt, is dat oké om te constateren, maar tegelijkertijd moet je het accepteren.
Of eigenlijk accepteren dat je nu hier bent, en dat je het gaat veranderen. Je bent bezig aan een proces, aan een reis, naar beter. Alleen als je je ervan bewust bent, kun je iets veranderen.

Omdat die bewustwording je de mogelijkheid tot keuzes geeft, geeft het ook vrijheid en ruimte. Het maakt dat je wereld ruimer en groter wordt. Dat je veel meer kunt veranderen dan je anders zou kunnen. Dat je veel grootser bent en dat ook kunt zien dan zonder die bewustheid, zonder die keuzemogelijkheden……..

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn