Liefde (PjG)

Tja, liefde. Het is typisch zo’n onderwerp waar de een vol van is en de ander niets van wil weten. Kinderen reageren er soms net zo op als op woorden die met seks te maken hebben.
Hè get, moet dat?

 En kijk naar de Romcoms, de komische films met een romantisch tintje. Er zijn mensen die ze kunnen verslinden, de een na de ander. En er zijn mensen die er niet naar willen kijken: te zoet, te zoetsappig.
Die laatste categorie mensen kijkt liever naar actualiteitenrubrieken, of soms naar het andere uiterste: thrillers en horrors.
Als het om geluk gaat – en zelfs om gezondheid – is dat laatste niet zo’n goede keus. We zadelen ons lichaam en onze hersenen op met chemische stofjes, als reactie op wat we zien, die zeker niet bijdragen aan onze gezondheid. Ook niet aan onze gemoedsrust. In tegendeel. Dat geldt overigens ook voor actualiteitenrubrieken. Tenzij ze zouden gaan over fantastische mooie natuur, hele mooie humanitaire initiatieven, gelukkige mensen, e.d., maar zulke actualiteitenrubrieken moeten nog worden uitgevonden. Of komen nooit, omdat ook die uitzendingen afhankelijk zullen zijn van de kijkcijfers. En getver, liefde in de actualiteit?

 Toch, als we naar geluk streven, waarbij gezondheid best een beetje belangrijk is, net als een blij gevoel, is liefde het allerbelangrijkst. Niemand kan zonder liefde.
Niemand is zonder liefde ontstaan en geboren, niemand groeit zonder liefde, niemand blijft gezond zonder liefde. Liefde zorgt voor alleen maar goede dingen en liefde is de meest helende energie die er is. Zowel voor emotionele trauma’s als voor lichamelijke kwalen.

 Het zijn de negatieve emoties die funest zijn voor onze gezondheid, zeker als we die blijven vasthouden, niet goed verwerken, en opstapelen. Hoe meer negatieve zaken we ontmoeten, en hoe meer we ermee bezig blijven, hoe meer last we ervan zullen hebben.  En natuurlijk niet alleen voor onze gezondheid maar, al dan niet via onze gezondheid, ook voor ons gevoel van geluk. Er zijn maar weinig mensen gelukkig te midden van allemaal ellende. Er zijn maar weinig mensen gelukkig in een bad van tegenslagen, teleurstellingen, agressie, angst, en ga zo maar door.

 Wat veel meer helpt voor geluk én gezondheid zijn de echt pure positieve emoties als vreugde, dankbaarheid, geluk en vooral liefde.
Weet je nog toen je verliefd was tot over je oren? Alles was mogelijk, de wereld was fantastisch, je voelde je de hemel te rijk.
En ik heb het over verliefdheid, maar iets soortgelijks, alleen minder overdreven, geldt voor liefde in de vorm van houden van. Wat is er mooier dan iemand naast je die van je houdt? Iemand die naar je luistert, iemand die jou laat delen in haar/zijn ervaringen en emoties, een moeder die je een kus geeft op de zere plek, iemand die je troost als je je ellendig voelt…

 Liefde is het belangrijkste ingrediënt in ons leven. Daarom verbaast het me vaak als mensen er zo raar over doen. Natuurlijk zal het te maken hebben met het feit dat ‘voelen’ voor veel mensen tegenwoordig zo eng is. We leven in een wereld waarin we al te vaak ons gevoel moeten uitschakelen als we overeind willen blijven en mee willen doen. En ons gevoel uitschakelen bij liefde gaat niet.
Ik ken mannen die niet naar romantische comedy’s willen kijken omdat ze er emotioneel bij worden, misschien wel tranen in de ogen krijgen. En zich daar dan voor schamen. Dus kun je het maar beter vermijden. Met als pantser ‘een echte man kijkt niet naar dat soort films’.

 Maar hoe dan ook, als je je geluk wilt ‘pakken’, kies dan voor films of een levenshouding waarbij liefde en lachen op de voorgrond staan. Ga liefde als het belangrijkste ‘vitamine’ zien en doe er niet allergisch over. Durf je liefde te uiten, durf ook te uiten wat liefde bij je losmaakt. Het maakt je alleen maar menselijk. En dat heeft deze maatschappij keihard nodig.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn