doel

Goede voornemens

Heb jij ook wel eens een voedselvergiftiging gehad?
Was niet leuk hè?

Of een voedselallergie, of gewoon een voedselovergevoeligheid. In alle gevallen zal je wel uitkijken met datgene waar je ziek van werd nog eens te gebruiken. Tenminste, dat lijkt me logisch, en neem ik aan.

Dat wat slecht voor ons is, dat bannen we uit. Als het goedig, als we slim zijn. 

Maar hoe zit dat met gedachten? Doen we het daar ook mee? Als gedachten slecht voor ons zijn, stoppen we er dan ook mee ze te denken?

Negatieve gedachten, gedachten over onze tekorten, over onze gebreken of potentiele ziekten, gedachten over rampspoed…….ze teisteren ons en zijn niet goed voor ons.
Op dezelfde manier als met voeding kunnen we ook die gedachten bannen. Dat gaat wellicht met wat hobbels gepaard, maar uiteindelijk zal het lukken en het zal bijdragen aan ons geluk. Dus probeer het. De eerste stap is (h)erkennen dat je die gedachten hebt, de tweede is ze accepteren en de derde is ze niet meer denken. Als je bij stap 2 blijft hangen schiet je niets op, dus neem ook die derde! Maar gun jezelf tijd, het lukt echt niet in een paar dagen. Maar: de aanhouder wint!

Datzelfde geldt voor gedrag. Er is ongetwijfeld ook bij jou gedrag – er zijn gedragingen, er zijn stukjes gedrag – die niet oké zijn, die je niet alleen maar dienen. Soms zijn het gewoontes, soms verslavingen, soms andere zaken, maar ze hinderen op enig gebied je leven.

Besluit net als bij de gedachten en dat wat direct slecht voor je is qua voeding dat gedrag eruit te gooien.

En nu we toch bezig zijn: hoe is het met bewegen. Nu zal het zelden een vorm van beweging zijn die je eruit moet gooien, eerder is het een tekort aan bewegen, of een teveel zitten. Kijk eens goed naar je bewegingspatroon. Beweeg je dagelijks genoeg? Zit je niet langer dan 20 minuten stil voordat je weer even een paar stappen zet? Daag je jezelf af en toe even uit qua conditie? En zorg je voor regelmatig een stevige wandeling?

En qua drinken? Wat zou je eruit moeten gooien? En is het zo dat je daarnaast minstens 2 liter water per dag drinkt (of kruidenthee, verse fruitdrank)? Het is niet verkeerd om dagelijks een detox-thee te drinken (van yogi heb je er twee, een met kaneel en een met citroen; maar er zijn er ongetwijfeld veel meer) om te ontgiften. Of water met daarin geraspte gemberwortel en wat citroen – het is even wennen en drink er niet teveel van achter elkaar!

Ik ben weer terug bij af: de voeding. En dan de voeding waar we niet direct maar indirect ziek van worden. Zoals suikers, zetmeel. Kanker leeft en groeit erop. Dat zegt al genoeg. En zoals plantaardige oliën, uitgezonderd kokosolie, olijfolie, en avocado. Zoals margarine. Zoals rood vlees en gehakt/ham. Welke voedingsmiddelen zou je eigenlijk moeten mijden?

Stel tenslotte dat je dat zou doen. Je zou je gedachten onder controle hebben en alleen positieve gedachten hebben, je zou helemaal tevreden zijn over je gedrag op elk moment, je zou optimaal bewegen, je lichaam goed doorspoelen en van vocht voorzien, en je zou eten tot je nemen wat goed is voor je lichaam, voor herstel, voor groei, voor alle 48 miljoen cellen die elke minuut geboren worden.

Hoe voelt dat? Vol levenslust, gelukkig, energiek, gezond, en overal op je plaats. 

Is het ‘t niet waard om te proberen? Vanaf nu?

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn