Kort door de bocht gesproken hoeven we dus alleen maar te wensen en onze wensen worden verhoord.
Maar dat is letterlijk kort door de bocht, want zo eenvoudig is het niet helemaal. Ja, op zich is het wel eenvoudig, maar wij zijn ‘gevormd’ tot wie we nu zijn.

Een van de problemen is dat we niet meer onbevangen in de wereld staan. Het laatste jaar is daar een duidelijk voorbeeld van. Hoeveel menen zullen er het afgelopen jaar alleen maar vrolijk en optimistisch hebben rondgelopen? En als je dat deed werd je vast voor niet goed wijs verklaard. 

Het is ook knap lastig om je goed te blijven voelen als er veel slecht nieuws is. Zelfs sport is emotie. Nu speelt het Nederlands Elftal weer, de oranje vlaggetjes versieren weer heel wat huizen. En de prestaties van dat elftal bepalen rond zo’n wedstrijd zo het humeur van een groot aantal Nederlanders. En zelfs als ik van een wedstrijd zit te genieten kan een beslissing van een scheidsrechter me behoorlijk uit mijn goede humeur halen. 

Zo eenvoudig is het om ons uit de goede staat te halen. En dan scheppen we dus niet, dan helpen we onze wensen of verlangens niet de goede kant op te gaan. Sterker nog, we blokkeren dan onze eigen wensen. 

Dat doet me denken aan het boek ‘Aligned Thinking’, waarin wordt geadviseerd om je belangrijkste doelen voor de komende jaren op te schrijven. Wat is het allerbelangrijkst daarbij? Je relatie, kwaliteitstijd met je gezin? Je werk? Je gezondheid?
En vervolgens word je uitgenodigd om bij elke beslissing die je maakt in je leven, je af te vragen of het je dichter naar je doel brengt, of juist niet. Maar dan ook bij elke beslissing!
Neem als voorbeeld het moment dat je baas je vraagt over te werken. Dat levert waardering van je baas op en wat extra inkomsten, maar minder tijd met je gezin. Wat was je belangrijkste doel? 

Het grappige is, dat het aan de ene kant makkelijker wordt om beslissingen te nemen omdat je een keihard argument hebt die beslissing te nemen, maar anderzijds blijkt ook hoe lastig het is om daar een gewoonte van te maken. Het is zo gemakkelijk om in gewoontes te vervallen.

Toch heeft dit boek grote gelijkenissen met het scheppen. In die zin, dat we ons eigenlijk moeten aanleren bij elk gevoel ons af te vragen of we op de goede weg zitten. Elke emotie laat ons zien of we ‘afgestemd’ of ‘verbonden’ zijn met onze bron of niet.

Om terug te gaan naar die voetbalwedstrijd: genieten van de wedstrijd laat ons in de goede staat zijn, maar boos over de scheids zijn haalt ons eruit. En oh ja, als de wedstrijd niet gaat zoals we willen, is de kans ook groot dat we elke verbinding en daarmee ons scheppen blokkeren.

 Elk goed gevoel helpt ons te verbinden en te scheppen en in onze kracht te staan, elke negatieve emotie leidt ons er vandaan.

Je vraagt je nu misschien af hoe je je altijd goed kunt voelen, ook als de omstandigheden niet goed zijn. En het antwoord daarop is ook niet gemakkelijk. Een facet van het antwoord is: stap voor stap, beetje voor beetje.

We zijn niet gewend ons altijd goed te voelen. We hebben dat niet geleerd. Sterker nog, we hebben geleerd ons over veel dingen niet goed te voelen.

Maar bedenk bijvoorbeeld – zoals ik al eerder noemde – dat diversiteit en contrasten of tegenstellingen juist die dingen zijn die we wensten om onze wensen te kunnen bepalen en dus te scheppen. Dus zaken als onenigheid, tegenslagen, etc. zijn eigenlijk nuttig voor ons in die zin.
Bovendien hadden we kennelijk voor we in ons fysieke lichaam kwamen een ‘plan’, waarbij alles hoort wat we tegenkomen. En ook de mensen om ons heen hadden hun eigen ‘plan’.
Eigenlijk is alles wat er gebeurt dus onderdeel van die ‘plannen’. Wat niet wegneemt dat we het wel kunnen beïnvloeden met onze wensen, met ons scheppen.

Het zijn dit soort gegevens die we moeten laten doordringen tot diep in ons systeem. Het leven is niet zo serieus als we vaak denken. Het is ook een spel, een leerschool. 

Ons al te veel verzetten tegen dingen die we niet willen, is dus contraproductief op verschillende manieren.
Enerzijds zijn we bezig met wat we niet willen en zetten we dat in de kosmos, waardoor het groeit, het verkeerde dus. Anderzijds zijn we op dit momenten ook helemaal niet in de goede staat om onze wel gemeende wensen te ondersteunen en waarheid te laten worden. 

Belangrijk voor nu is het dus om je zo veel mogelijk blij en goed te voelen, en vooral als je merkt dat je negatieve emoties hebt gedachten op te roepen die maken dat je je beter gaat voelen. Wat kan helpen is een blad papier nemen en daarop allemaal herinneringen schrijven van momenten dat je je heel fijn voelde, dat je gelukkig was, dat je blij was, dat je positief uit je dak ging.

Door af en toe naar die issues te kijken – en ze aan te vullen als er weer wat boven komt – herinner je ze gemakkelijk en kun je ze gebruiken zodra je merkt dat je negatieve emoties hebt………. het is alvast een stapje........

En vergeet niet: je mag je zonder reden goed, gelukkig en/of blij voelen !

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn