Ik kan me herinneren dat ik meer dan 20 jaar geleden een weekendworkshop bezocht van Bodo Schäfer, een man die o.a. het boek “bereik uw eerste miljoen (in 7 jaar)” schreef.

Het was een peperduur seminar, in een hotel ingericht door Jean de Bouvrie, en ik weet echt niet meer waarom ik het deed. Je doet gekke dingen in je leven. Het was pure nieuwsgierigheid. Ik deed het samen met Hanneke, dat wel. En ik heb er ook geen spijt van, de ervaring was waardevol. Ik gunde mezelf vooral de ervaring.

Maar een van de vele dingen die hij ons liet doen was een verlanglijstje maken met dingen die je binnen 1, 5 of 10 jaar zou willen in je leven. Die tijdseenheid kwam overigens later, eerst moest je alles noteren wat je wilde. Alsof je een kind was en er geen grenzen waren aan wat je kon wensen. Je schreef het aan bijvoorbeeld Sinterklaas en alles was mogelijk. 

Ik denk dat mijn gedachten bij het maken van het lijstje typerend zijn voor hoe we onszelf in de weg zitten met onze wensen.

Bij het bedenken van mooie en grote wensen ging er van alles door mijn hoofd:

  • Dat heb ik eigenlijk helemaal niet nodig
  • Dat is slecht voor het milieu
  • Waarom zou ik dat wel mogen hebben als anderen het niet hebben
  • Ben ik niet erg ontevreden als ik meer wil
  • Ben ik niet erg egoïstisch om dit te willen
  • Als ik dit krijg, gaat het dan ten koste van anderen
  • Wie ben ik om dit te wensen
  • Ik heb het al zo goed zonder die dingen

De rij is ongetwijfeld veel langer, maar het gaat om het idee. Schäfer meende dat je alles kon bereiken als je het op de juiste manier aanpakte, dus je kon de meest extreme wensen doen uitkomen. Zeker op termijn. Uiteindelijk was mijn wensenlijstje helemaal niet zo extreem, omdat ik alle grote wensen door dit soort gedachten ‘om zeep’ hielp. En dat is - achteraf - ook niet erg, want geluk heeft niet zoveel te maken met die grote wensen. 

En dat geldt net zo voor het scheppen waar ik het over heb. We kunnen vrijwel alles scheppen, alles in ons leven uitnodigen, maar we moeten het wel toelaten. Als we tweeslachtige gevoelens of gedachten ergens over hebben, gaat het er niet komen.

Ik maakte vele jaren geleden een klein lijstje (5 dingen) met wat ik de komende jaren zou willen. Een ervan was dat ik mijn kennis graag wilde delen met een groter publiek. Ik noteerde het en was er verder niet meer mee bezig. Op een gegeven moment werd ik gebeld door iemand van radio Heemskerk die vroeg of ik af en toe een uurtje op de radio wilde waarbij mensen dan vragen over homeopathie konden stellen. En binnen een jaar erna stond er iemand aan de deur die me uitnodigde samen met hem een kritisch medisch programma van twee uur per week te maken op een andere zender. Daarin heb ik o.a. Els Borst en Roy Martina ontvangen en geïnterviewd. 

Pas toen realiseerde ik me dat ik die wens van 'delen' en een 'groter publiek' op mijn lijstje had staan. Ik had nooit nagedacht over hoe en waar. Op dat moment realiseerde ik me dat de 4 andere wensen ook waren uitgekomen. Wat niet voor de hand liggend was, maar wel was gebeurd. 

Dat is hoe het werkt. Je wenst en het wordt verhoord. Je hoeft niet bezig te zijn met de uitwerking, met het hoe. Soms zal dat ook anders zijn dan je had bedacht. Het belangrijkst is dat je wensen hebt, dat je ze uit of noteert,  en dat je ze niet zelf in de weg zit.

We zagen al dat dat laatste kan door bezig te zijn met wat je juist niet wilt. Maar alle bovengenoemde gedachten werken dus ook niet mee.
Aan de ene kant kun je je wens uiten of noteren, en hoef je er niets meer mee – behalve het niet tegenwerken.
Aan de andere kant is enthousiasme over een duidelijke wens die je al voor je ziet alsof het al werkelijkheid is, heel krachtig.

Visualiseren, waarbij je voor je ziet dat je wens al vervuld is, is dan ook behulpzaam. Maar dus niet absoluut noodzakelijk. Veel belangrijker is dat je consistent bent en niet je eigen wensen in de wielen rijdt door twijfels en tegenstrijdigheden.

Wees dus niet bezig met of iets wel of niet kan. Als je echt iets wilt, verwoord of noteer je wens en wacht af. Het Universum gaat voor je aan het werk, allerlei toevalligheden zullen op hun plek vallen zodat je wens uit zal komen.

Je zou kunnen zeggen ‘hoe krachtiger de wens, hoe krachtiger de boodschap’, maar hecht ook weer niet te veel aan de uitkomst, aan het resultaat. Te veel bezig zijn met het resultaat zou kunnen maken dat je het resultaat juist tegenwerkt. Ik weet dat het lastig is, maar doe je wens en hecht dus niet aan het resultaat.

Zoals ook het te veel gedetailleerd zijn bij je wens het lastiger zal maken hem te doen uitkomen.

Zie het als een spel waarbij je een wens mag doen en je ziet wel wat ermee gebeurt.

Laat je verrassen……….. maar weet ook dat je grote invloed hebt op het uitkomen van de wens door hoe je er achter staat.....

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn