Vorig weekend volgde ik weer online een dag met de Chinese Chi Neng Qigong leraar Li Hongshi.

Ik had me daar al een paar maanden geleden voor opgegeven, en hoewel het me niet ideaal uitkwam omdat ik graag naar de slotetappe van de ‘Dauphiné’ had gekeken, en naar Max Verstappen, en naar de finale van ‘Rosmalen’, deed ik de hele dag mee.

Natuurlijk was het fijn om te kunnen oefenen, maar het was vooral fijn – dat wil zeggen, dat vind ik, want er zijn zat mensen die liever niets aan theorie horen en alleen willen bewegen – om zijn visie te horen. Te horen wat hij te vertellen had over onze levensenergie, en over hoe je het meeste haalt uit wat je doet.

Hij vertelde dit keer dat de basis van het oefenen is het beoefenen van je hart.
Niet van de bewegingen, niet van de Qi, niet van je mind, maar van je HART.

Bovendien, ook al breng je de Qi, de levensenergie, door je heen of naar je toe, je moet niet aan jezelf denken. En al helemaal niet bezig zijn met je klachten.

Hij vergeleek het met een bron (een waterput). Deze krijgt water vanuit de aarde en ‘deelt’ het water met anderen, de bron is niet bezig met ‘wie’. Er is doorlopend water. Voor iedereen.

Dat geldt ook voor de Qi, Qi als bron. Het is er doorlopend, overal, voor iedereen.
Jij geeft Qi aan anderen, het Universum geeft het weer aan jou. (Maar je moet die deur wel openhouden, anders raak je energie en gezondheid kwijt; in feite is het hetzelfde als met manifesteren - je kunt je door de juiste staat openstellen waardoor het effect veel groter wordt).

Dat geldt ook voor de Universele bron. Die is er doorlopend, voor iedereen. Ook hier is het belangrijk te laten stromen, te delen, anderen te geven. En jij krijgt van het Universum….

Zelf heb ik de afgelopen jaren heel veel gehad aan de geleide meditaties van Juan Pablo Barahona (Quantum Health). Omdat ze niet alleen heel positief waren, maar me het gevoel gaven me (relatief vanzelf) te verbinden met het Universum. Op een liefdevolle manier jezelf verbinden met anderen en het Universum en vanuit die verbinding, vanuit je kracht, die liefde delen met anderen, met de wereld. 

Op die manier verhoog je de trilling, de frequentie, je gezondheid. En het is fijn om te doen.

Het is ook interessant zoals Li uitlegde dat emoties je Qi en dus ook je trilling veranderen. We weten van eerdere blogs dat we het best kunnen scheppen als we liefdevol, vreugdevol en respectvol zijn. We weten ook dat boosheid, verdriet, jaloezie, haat e.d. dat juist blokkeren.

Beeld je eens in dat je kwaad wordt, en met je vinger woedend wijst naar degene waar je kwaad op bent. Dat doe je niet ontspannen, niet met alleen je vinger, je hele lichaam doet mee. Je spieren spannen zich, de hele Qi van je lichaam verandert.

Als je boos bent ontstaat er stress in je hele lichaam, er ontstaat gif in je hele lichaam, er is een lichaams’vervuiling’. En dat betreft al je cellen en organen.

In feite is elke negatieve emotie die je creëert een aanslag op je eigen lichaam. Niet voor niets zegt men vaak dat je bijvoorbeeld niet zozeer voor de ander vergeeft, maar vooral voor jezelf. Zolang je de ander niet vergeeft blijf je jezelf vergiftigen met haat en/of boosheid.

En elke keer dat je boos wordt, ben je jezelf aan het vergiftigen. En ten aanzien van scheppen betekent het dat je je eigen wensen en schepping ervan in de weg zit.

Tegenover die negatieve emoties staat uiteraard liefde. En Li vertegenwoordigde dat weer heel mooi met een baby. Stel je voor dat je een baby in je armen houdt, ernaar kijkt, wat voel je?
Doe het maar eens. En til die baby eens op.

En ervaar dat je dat gevoel van liefde in je hele lichaam voelt…..niet alleen in je borstkas, of je armen, of je hoofd, maar in je HELE lichaam. Je tilt ook met je hele lichaam.

Dat gevoel van liefde komt tot in elke cel, voedt elk orgaan. Niet alleen voeden we op die manier gezondheid, we verbinden ons ook met onze ziel, we zenden uit wat we willen, we staan open om te ontvangen.

En dit moet dan ook de staat zijn waarin we Qigong bedrijven. Net als het de staat is die ons het best in staat stelt te manifesteren, te scheppen.   

Niet voor niets is de vertaling van Zhineng Qigong (de originele Chinese naam voor Chi Neng Qigong) ‘Intelligente Qigong’. Het is de bedoeling dat we een intentie zetten, een wens in onszelf uitspreken, voordat we aan de oefening beginnen. En die gaan we vervolgens manifesteren. Waarbij we niet moeten hechten aan het resultaat….

Je wens zal uitkomen, maar misschien nog niet direct. Maar er wordt wel aan gewerkt, het Universum werkt jouw kant op….

Ook bij de bewegingen vertelt Li dat je die met het hele lichaam doet. Neem de eenvoudige beweging van de armen zijwaarts of schuin naar voren toe opheffen. Eerst denk je weer even aan die baby en voelt de liefde in je hele lichaam. Dan heft je – met dat gevoel – de armen langzaam omhoog (als voorbeeld, maar het zou je enige oefening kunnen zijn)’

Je kunt gewoon de armen heffen terwijl de rest van je lichaam niet beweegt, maar dat is niet de bedoeling. Je heft met je hele lichaam, je voelt het in je hele lichaam, je hele lichaam komt iets omhoog. Je voelt het gevoel van liefde in je hele lichaam, zelfs in je voeten.
En terwijl je je armen heft, stel je je voor dat je al je liefde aan het Universum geeft. 

Je geeft al je liefde weg (wat niet kan omdat die onuitputtelijk is, maar toch) waardoor je zelf ‘leeg’ wordt en versmelt met het Universum. Je wordt één met het Universum, je geeft je over aan het Universum (of aan ‘God’) terwijl je je armen opgeheven hebt naar de ‘hemel’.

(Dit stukje vond ik zelf bij Juan Pablo zo fantastisch, dat één worden met het Universum door je armen helemaal uit te strekken). Als je het nooit hebt gedaan lijkt het vreemd, maar het is zo lekker..... 

Vervolgens breng je je armen boven het hoofd en neemt de Qi (liefde) vanuit het Universum mee door je lichaam. Tot nu toe bracht ik het met mijn intentie inderdaad in en door mijn lichaam, maar Li vertelt nu dat je het niet naar jezelf brengt, maar je je beter voorstelt dat je het naar de hele mensheid brengt, of naar de hele wereld. Je lichaam vertegenwoordigt de mensheid/de wereld.

En voor mij voelt dat inderdaad nog veel beter. Je handen gaan voor het gezicht langs terwijl je de Qi meeneemt door (alle weefsels, structuren en cellen van) het hoofd en daarna voor je lichaam langs alsof je de Qi met je handen door het lichaam leidt. (Maar je lichaam vertegenwoordigt dus de mensheid/de wereld). Tot de onderbuik en dan leg je de handen op de navel en koestert in stilte de Qi.

Daarna kun je het herhalen zo veel je wilt. Doe het vooral langzaam en wees nieuwsgierig naar wat je voelt in je lichaam bij elke beweging. Maar blijf de liefde vasthouden. En probeer dat de hele dag te doen (niet de oefening, maar de liefde vasthouden).

CNQ (en zelfs alleen al de hier genoemde bewegingen) in de juiste staat gedaan maakt je jonger, gezonder en gelukkiger.

Li zegt “Doe de oefening alsof je 5-7 jaar oud bent: nieuwsgierig, speels en helemaal gezond. Stel je ook voor tijdens het oefenen dat je helemaal gezond bent, zeker als je je verbindt met het Universum.

(Het is jammer dat het begrip Quantum Health wat Juan Pablo gebruikt zo slecht in het Nederlands te vertalen is. Hij laat je in jezelf zeggen “I’m Quantum Health” = zoiets als “ik ben Universele gezondheid, ik ben één met het Universum en daarom gezond”). 

Het mooie van deze simpele oefening is dat het zoals de hele Chi Neng Qigong een combinatie is van meditatie, de frequentie verhogen en manifesteren/scheppen. En het gevolg is dat je ‘jonger’ wordt, gezonder wordt en je gelukkiger gaat voelen. Wat houdt je nog tegen?

 

Toch zou ik je adviseren jezelf te overreden het wel te doen. Begin met 5 minuutjes per dag en breidt het langzaam uit, zoals je ook alleen meditatie zou kunnen doen. Maar probeer het te doen zoals ik het beschreef, met die liefde in je systeem en het weggeven van die liefde aan het Universum, en het terugkrijgen met de hele mensheid vanuit het Universum.

We leven in een hectische tijd, waarin krachten aan het werk zijn die weinig met menselijkheid te maken hebben. Liefde lijkt schijnbaar aanwezig (bijvoorbeeld in het opvangen van oorlogsslachtoffers), maar erachter zit een keiharde politieke realiteit die hemeltergend is en niets menselijks heeft.
Het gaat puur om macht, waarbij verdeeldheid zaaien, beperkingen (ze zullen er weer aankomen), chaos of allerlei gebied (financieel, eigendom, klimaat, virussen, oorlog, zekerheid, etc.) de hulpmiddelen zijn om nog meer macht en controle te krijgen (wereldwijd).

En juist daarom is het belangrijk jezelf staande te houden, wat er ook gebeurt. Het is belangrijk je regelmatig los te koppelen van de dagelijkse (schijn)realiteit en je te verbinden met je bron. Met het Universum, met Liefde, met je Hart. Realiseer je dat liefde de enige echte emotie is die ertoe doet, dat dat je verbindt met je ziel en je bron. 

Dat liefde op die manier gebruikt je gelukkiger maakt, je gezonder maakt en dat je bovendien je wens(en) kenbaar kunt maken aan het Universum. En met hoe meer we dat doen, hoe mooier de wereld zal kleuren. Hoe eerder Liefde en Licht het zal winnen van wat er aan het gebeuren is.

Degene die deze oefeningen doet, doet het niet alleen voor zichzelf, maar dus ook voor de mensheid, voor de wereld, en verbindt zich met het universum en de universele krachten.

(Vergeet niet je intentie te zetten als je begint).

Daarom geeft ik dit liefdevol door…….

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn