bijapis

Van materie naar energie

In de vorige aflevering van de blog beschreef ik het principe van het potentiëren al.
Ik noemde toen ook o.a. arsenicum en belladonna mooie voorbeelden van hoe je kunt zien hoe een middel wat we kennen als materie, als ziekmaker, in de andere – energie – vorm juist het therapeutische middel kan zijn.

Vanuit de medische ervaring kennen we arsenicum als vergif, o.a. als rattengif. Verschijnselen zijn o.a. dat we doodziek worden, van boven en onder leeglopen, letterlijk doodmoe zijn, lijkbleek, het erg koud hebben, bewusteloos neigen te raken, erg angstig worden, klam zweet hebben, veel pijnen hebben.
Homeopathisch werkt het fantastisch (als alles klopt) bij diarree t.g.v. veranderd drinken of eten (reizigersdiarree bijvoorbeeld), bij heftige angsten, bij neurogene pijnen, bij acute heftige klachten………..

Bij het testen van het homeopathisch middel destijds (ik schat zo’n 200 jaar geleden al), bleek dat in een heel lage potentie Arsenicum als stof nog actief was en klachten verergerden, terwijl naarmate de potentie hoger was de klachten niet meer verergerden, maar gingen verdwijnen. De lage potentie was nog ‘giftig’, de hoge potentie werkte als tegengif, als therapie.

Belladonna was een van de eerste stoffen waardoor Hahnemann – de grondlegger van de homeopathie – ging inzien wat homeopathie deed en hoe het moest werken.  

Belladonna, de Wolfskers, veroorzaakt – en Hahnemann was daar getuige van omdat een kind de besjes had geplukt en genuttigd – vergiftigingsverschijnselen in de vorm van o.a. enorme roodheid van het gezicht, hoge koorts, soms zelfs blaasjes, een snelle hartslag, zweten, ijlen, uitstralende warmte als een kacheltje.
Toen hij ook een dame zag met diezelfde verschijnselen zonder dat ze Belladonna had gegeten, namelijk doodziek, hoge koorts, uitstralende warmte, snelle hartslag, wat ijlen, zweten, roodheid, e.d., besloot hij de Belladonna te potentiëren en te geven. Binnen korte tijd normaliseerden haar klachten zich.

Het lijkt misschien gek dat klachten zo snel kunnen veranderen, maar als ik denk aan het kind wat ik in de huisartsenpraktijk zag met een gillende oorpijn (het kind gilde, het oor deed pijn) en hoge koorts, kan ik het alleen maar beamen. Het trommelvlies was vuurrood, het kind hat terecht veel pijn. Ik kon fikse pijnstilling geven, maar koos ervoor om toch eerst Belladonna te geven, in een D1000 potentie, dus 1000 nullen achter de komma. Ik gaf het, en besloot even af te wachten, in de spreekkamer. Binnen een minuut was het kind stil, binnen 4 minuten leek de koorts weg te zijn. Toen ik in het oor keek, was er niets bijzonders meer te zien. Geen roodheid meer, geen teken van ontsteking. En inderdaad, de koorts was ook weg.

Juist de hoge potenties op het juiste moment en om de juiste reden gegeven, doen de grootste wonderen. Zoals ook Arnica dat vele malen bewezen heeft. Arnica is niet een meisje, maar een homeopathisch middel wat in het Nederlands het valkruid heet. Nog onlangs gaf ik een oude dame (84) 1 korrel D1000 omdat ze op het hoofd was gevallen, met een reuzegroot ei op het hoofd als gevolg. Van de dienstdoende arts kreeg ze (de omgeving) een wekadvies. Maar ’s ochtend vroeg de volgende ploeg zich af waarom dat was; er was niets (meer) te zien! Er was niets aan de hand met mevrouw…….
Overigens gaf ik haar ook Hypericum D1000, om eventuele neurologische schade (als bijvoorbeeld duizeligheid) te beperken. Twee korreltjes dus.
In de huisartsenpraktijk had ik ervaren dat deze combinatie van Arnica en Hypericum eigenlijk altijd problemen voorkwam. Geen hersenschudding, en geen langdurige duizeligheid bij de mensen die ik het gaf. Wel vaak bij de mensen die het niet kregen, omdat ik er niet was op dat moment.

Overigens is alle kennis over alle homeopathische middelen een optelsom van ervaringen met de materie (de nare verschijnselen, het ‘gif’), vrijwillige testen (waarbij proefpersonen een homeopathische potentie krijgen en noteren wat ze ervaren) en de ervaringen vanuit de praktijk bij het gebruik als therapie.

Homeopathische middelen zijn vaak heel wat nauwgezetter getest dan reguliere middelen. Bovendien zijn we bij homeopathische middelen niet alleen geïnteresseerd naar wat het lichamelijk doet, maar ook naar wat het doet met de stemming, met de energie, met de hele persoon in al z’n facetten. Vooral als het op de hele persoon werkt met een verbetering van de totale energie, beschouwen we dat als een goede werking.

Op het plaatje zien we de honingbij, de apis mellifica. Het homeopathisch bereidde middel werkt uitstekend tegen de gevolgen van een steek met dit beestje......

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn