emo

Homeopathie en emoties 2

Nux Vomica is de workaholic en is ambitieus, maar dat leidt nogal eens tot te veel koffiegebruik en prikkelbaarheid. Om details vaak. Kan zeer kwaad worden, vloeken, tieren. Is ook erg gevoelig voor geluiden en licht. Vaak snel last van opgeblazen maag.

Chamomilla is vaak aangewezen bij (kleine) kinderen. Extreem prikkelbaar, woedeaanvallen, iets willen en dan weer niet, gedragen willen worden en huilen zodra ze op de grond worden gezet. Vooral ook deze klachten bij het tandenkrijgen. 

Stramonium kan zich alleen in de wildernis voelen als er iets is gebeurd wat een gevoel van onveiligheid gaf. Maar het is ook een middel wat bij nachtmerries of in woede en razernij ontwaken van kinderen kan helpen. De angst voor een hond kan lijken op die voor een tijger (extreem erger dus dan je zou verwachten). Angst voor donker en voor dieren. Angst gewond te raken. Angst voor water. Klampt zich vast aan mensen. Stotteren hoort vaak bij het beeld in kinderen.

Bij staphisagria is vaak sprake van het onderdrukken van emoties. Deze persoon zoekt zelden de discussie, maar wordt er wel ziek van. Tot een punt bereikt is waarop het niet meer te onderdrukken is en dan kan ie razend worden met de neiging met dingen te gooien. Je moet er zeker aan denken als er heftige dingen zijn gebeurd en iemand er ogenschijnlijk nauwelijks op gereageerd heeft. Soms omdat het praktisch niet kan, maar toch....

Silicea (kiezelzuur) is meestal netjes en gestructureerd. Het is belangrijk hoe hij/zij overkomt bij anderen. Er is gebrek aan zelfvertrouwen. Ze zijn verlegen, timide. Mentaal werk kan hen uitputten. Ze kunnen halsstarrig zijn, met sterke overtuigingen. Er is grote angst voor puntige voorwerpen. Ze zijn vaak kouwelijk.

Sepia is vaak trots. Klachten door seksueel geweld of gekwetste eer. Vaak huilen zonder duidelijke oorzaak. Ook depressie na zwangerschap. Stevige inspanning geeft verbetering. Vaak heftige klachten rond zwangerschap en menstruatie.

Platina is een apart middel (maar in feite is elk middel dat). Al heel vroeg is er verlangen naar romantiek en seks. De minste aanraking geeft seksuele opwinding. De seksuele behoefte kan te sterk zijn voor de partner en hem wegjagen. Verlangen naar perversie. Er is angst de partner te verliezen, maar ook haatdragendheid. Vaak hooghartig, denk ook langer/groter te zijn dan ze is. 

Phosphor houdt van gezelschap en gezelligheid. Is snel in staat vreemde talen te leren. Is van zichzelf slecht beschermd tegen negativiteit, staat 'open'. Zeer snel bezorgd. Ze zijn zeer sympathiek en empathisch, ze voelen het leed van de ander bijna/vaak. Behoefte aan koud drinken. Vaak wat helderziend, voorspellend, heldervoelend. 

Natrium muriaticum is een middel wat vaak te maken heeft met verdriet en de klachten daardoor. Ze bouwen vaak een muur rond zichzelf om zich emotioneel te beschermen. Nare gedachten blijven zich herhalen. Vaak is er sprake van een strenge koude moeder. Kunnen lachen als er iets ernstigs gebeurt. (Iemand die van de trap valt bijvoorbeeld). Voelen zich beter door droevige muziek. Sterke behoefte aan zout.

Mercurius (kwik) rebelleert tegen onrecht. Ze lijken van buiten rustig, maar van binnen is er sterke spanning. Ze geloven dat iedereen hun vijand is of kan zijn. De interne spanning moet worden losgelaten, er is verlangen te schreeuwen. Elke verandering in temperatuur geeft een verergering of klacht. Wonden ontsteken gemakkelijk en genezen slecht.

Lycopodium wil macht, kan een dictator, een tiran zijn. In feite is er gebrek aan zelfvertrouwen, zelfs lafheid. Ze zijn onderdanig naar een meerdere, maar neigen minderen te domineren. Angst te spreken voor publiek. Wil geen verantwoordelijkheid nemen. Seks met de partner lukt niet, maar er is wel verlangen naar seks met anderen. Luistert alleen naar mensen met meer macht

Zomaar een paar middelen en de emoties er omheen. Gewoon om een idee te geven hoe elk middel – er zijn er veel en veel meer – z’n eigen karakteristieken heeft. Die de behandelend therapeut of arts kunnen helpen het juiste middel te vinden. En die leken wat inzicht kan geven in de verschillen tussen middelen (en personen) 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn