symptoom

Symptomen: Zwakte of Kracht?

In deze aflevering noem ik een aantal van de bekende associaties tussen organen en de emotionele achtergrond van de ziekte. Op dit moment, zeker in Nederland, zal het bij ernstige aandoeningen zo zijn dat reguliere behandeling noodzakelijk is. Maar daarnaast kan het verstandig zijn iets te doen met de kennis die er onder andere artsen is. Zoals de kennis van de relaties tussen organen of ziekten en de oorzaak op emotioneel gebied er achter. Overigens is los daarvan ook het behandelen van de energetische verstoring al zeer waardevol, zoals bij homeopathie, bio-resonantie, acupunctuur en andere holistische geneeswijzes.

Vergeet daarbij ook niet dat we meester zijn in het verstoppen van onze emoties, van onze gevoelens. Vaak hebben we bepaalde gevoelens, maar willen die niet en weten ze zo te managen dat we er geen last meer van hebben (denken we!).  We duwen ze op de een of andere manier weg, soms door rationeel denken en weerleggen, en weten daarna soms niet eens meer dat we ze hadden. En als we ze al hadden, dan hebben we ze nu toch niet meer? Maar op de achtergrond, in de diepte, sudderen ze door en ondermijnen ze je misschien........
Vergeet ook niet dat soms dingen vanuit ons verleden of hoe we in elkaar zitten een rol spelen bij dit alles.

Weten we bijvoorbeeld vanuit de oosterse geneeskunde dat blaas en nieren met angst en twijfel worden geassocieerd, dat wordt bevestigd door de meta-health met gedachten als 'het voelt levensbedreigend', 'hun gedrag is walgelijk', 'wat gebeurt er toch?', 'ik kan mijn grenzen niet stellen' (blaas) en 'ik verloor alles', 'ik wordt niet gesteund', 'ik kan niet beslissen', 'ik ben in de steek gelaten', 'ik voel me verdrinken', 'ik kan mijn territorium niet afbakenen', 'ze respecteren me niet'......

De longen hebben hebben ook iets met territorium te maken: 'ik kan niet ademen', angst te stikken, 'ik heb ruimte nodig', 'het ontnam me de adem', 'ik stik erin', 'je verstikt me'......etc.

Interessant zijn ook de associaties met de prostaat: 'ik voel me geen man meer', 'ik ben een mislukkeling (na pensioen of scheiding)', 'mijn integriteit is aangetast', 'ik ben niet meer goed genoeg'.......

De huid heeft te maken met verlies aan contact, een traumatische scheiding of wens tot scheiding, het verlies van contact met een belangrijke naaste, jezelf onvoldoende kunnen beschermen, iets onder de huid voelen, je misvormd voelen.

De maag heeft te maken met het onvermogen te slikken. 'Ik kan het niet verteren', 'er ligt iets zwaar op de maag', 'ik kan dit niet slikken of accepteren', maar ook hier een territorium-stukje: 'mijn vrouw was ontrouw'. Vaak ook iets met angst/strijd met buren, baas, partner e.d.

Ik kan nog wel even doorgaan, maar het gaat om het idee. Ook de darmen hebben natuurlijk te maken met niet kunnen verteren, iets niet kunnen loslaten, met verdriet, starheid.
De symptomen die ons organisme geeft - zelfs in de vorm van ernstige ziekten - geven ons aanwijzingen in welke richting we de oplossing zouden moeten zoeken. En daarom is integrale geneeskunde zoveel mooier dan de beperkte reguliere geneeskunde, omdat het naar die symptomen luistert, ze op waarde schat.

Overigens vinden we in vele oud Hollandse gezegdes veel hiervan terug. Onze voorouders kenden de associaties. En het is jammer dat er te weinig naar gehandeld wordt. Zelfs bij zeer ernstige ziekten zie je soms dat mensen plotseling zeer snel herstellen als ze doorkrijgen wat de ziekte te vertellen heeft en ze veranderen.

De boodschap: neem je lichaam serieus, luister naar de signalen, de symptomen en vraag je af wat ze te vertellen hebben. Loop niet direct naar de medicijnkast, maar bedenk waarom je nu hoofdpijn hebt, of pijn in je buik (waarvan?), of maagpijn (waar maak je je druk om?), of.......... en probeer er vervolgens iets aan te doen.

En de conclusie: symptomen hebben niets met zwakte te maken, maar juist met kracht! Kracht van body & mind.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn