energie

Energie (2)

 

We hebben gezien dat eigenlijk alles om energie draait, en dat er allerlei invloeden kunnen zijn waardoor we energie kwijt raken.

In het eerste deel zagen we vooral dat het omgevingsinvloeden zijn die dat kunnen veroorzaken. En dan nog vooral mensen om ons heen of bepaalde omgevingen.

Bij kerken bijvoorbeeld wist men van oudsher dat bepaalde ruimtes, of liever bepaalde richtingen van het gebouw, een andere energie hadden. In sommige delen van een kerk voel je je nederiger dan in andere. Er werd rekening mee gehouden bij de bouw.

De Feng Shui is een wetenschap die zich helemaal bezig houdt met al die invloeden, inclusief de invloed van de aarde, de maan en de zon. En vanuit de Feng Shui weten we dat een andere indeling van de huiskamer bijvoorbeeld al een grote invloed op de gezondheid en de energiebeleving kan hebben.
Het is ook niet verwonderlijk dat bepaalde huizen steeds weer te koop staan. Dat heeft alles met die energie te maken. Iemand die het zelf al goed voelt en bewust is zal het huis niet eens kopen, iemand die dat niet heeft koopt het huis, maar zal het snel weer kwijt willen, omdat ‘het toch niet goed voelt’ of omdat er teveel ellende gebeurt.

Energie, het blijft een slecht te (be) grijpen iets.

Emoties, ik roerde het al licht aan in het eerste deel, zijn ook eigenlijk niet veel meer dan energieverschillen, dan bewegende energie, energie in beweging (e-motie). Emoties kunnen ook energie geven, of het zelfs vreten. Blijheid, liefde, dankbaarheid en vreedzaamheid zijn emoties die ons energie geven, of liever gezegd de trilling van de energie verhogen.
Maar boosheid, verdriet, frustratie, teleurstelling, angst e.d. – om er maar een paar te noemen – verlagen de frequentie en veroorzaken een gevoel van minder energie.

Emoties op zich zijn niet erg, dan is de energie nog wel in beweging. Soms is dat zelfs nuttig. Angst bijvoorbeeld maakt dat we in actie komen (of verlammen, dat is minder zinvol) en iets doen om ons vege lijf te redden. Angst kan ons zo de energie geven om ons leven te redden, of anderen te redden. Boosheid kan zo ook maken dat we op de energie van onze boosheid bij sporten bijvoorbeeld meer kunnen presteren. Het is niet de ideale support, maar kan helpen.

Een groter probleem ontstaat wanneer we blijven hangen in een emotie of die emotionele situatie niet goed hebben verwerkt. In beide gevallen verliezen we daar energie door. In beide gevallen kan dat verklaard worden doordat er in de energiebanen een blokkade ontstaat. In geval van boosheid hoopt zich Qi in de lever op en zorgt voor een stagnatie van de Qi. Omdat de meridianen in elkaar over gaan, zorgt een blokkade in één ervan voor minder energie in de andere meridianen (en dus naar de andere organen).

Maar ongeacht het mechanisme erachter, opgekropte of vastgehouden of niet goed verwerkte emoties zorgen voor energieverlies.
En wat wellicht erger is, uiteindelijk voor ziekte omdat ze de energie van het lichaam verstoren.

We zagen al dat de energie van de omgeving in staat is onze lichaamsenergie te verstoren, en daardoor onze gezondheid, dat geldt uiteraard in nog grotere mate voor de energie die we in ons lichaam stoppen.
En alles bestaat uit energie! Dus alles wat we in ons lichaam stoppen heeft invloed op de energie van ons lichaam.

We zien dat heel mooi bij suiker. Als we suiker eten, voelen we ons even beter en sterker door de suiker, maar niet zo heel lang erna hebben we minder energie en hebben we honger. Natuurlijk kunnen we dat verklaren doordat de suikerspiegel stijgt, we dan insuline gaan aanmaken (en vetweefsel), de suikerspiegel daardoor weer daalt, en we honger krijgen. Maar los van de verklaring is dat wat we ervaren aan energie……….

Wordt vervolgd…

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn