tegenstelling

Op het moment dat ik deze blog schrijf, is de documentaire reeks "The Truth about Cancer' nog bezig, maar het heeft me nu al doen besluiten veel meer informatie te gaan geven over gezondheid en alles er omheen.
De documentaire heeft me flink door elkaar en wakker geschud. In velerlei opzichten.

Ik ben enorm geschrokken van wat artsen onder het mom van geneeskunde doen. Hoe we als artsen vanaf dag één op de universiteit al worden gestuurd naar iets wat meer te maken heeft met het groot maken van de farmaceutische industrie dan dat het te maken heeft met gezondheid bevorderen. En ik druk me dan heel voorzichtig uit!
Geruststellend was wel het idee dat artsen er ook niets aan kunnen doen, ze hebben het zo geleerd en weten niet beter. Ik kom er vast nog op terug, maar vind het niet het belangrijkst, al was het voor mij als arts erg pijnlijk om te moeten erkennen dat het zo is.

Wat veel mooier was, was de leerervaring dat ons lichaam zo fantastisch in elkaar zit. Het lichaam, het leven op zich, is een wonder. Anders kun je het bijna niet noemen. Geen uitvinder of ingenieur had het zo kunnen uitvinden.
Maar niet alleen ons lichaam, de hele natuur op zich. De natuur waar we zo onzorgvuldig mee omgaan, het voedsel wat we laten manipuleren door grote bedrijven zodat het niet meer is zoals het hoort te zijn.

Planten zijn in staat zichzelf perfect te verdedigen tegen alle mogelijke ziekteverwekkers. Ze hebben daarvoor stoffen die ze zelf produceren.
Ons lichaam kan dat in feite ook. Ons lichaam heeft een ongelooflijk ingenieus afweersysteem dat ons fantastisch kan beschermen tegen alle mogelijk ziektes. Als we het afweersysteem tenminste de gelegenheid geven dat te doen. En als we het niet overvoeren met slechte informatie en slecht voedsel.
Maar zelfs als ons afweersysteem het niet meer aankan, zelfs dan kunnen we allerlei hulptroepen inroepen vanuit de natuur. Van bijvoorbeeld die planten (groenten, fruit) of paddenstoelen, of zelfs essentiële oliën.

In eerste instantie kunnen we de natuur, onze voeding bijvoorbeeld, gebruiken om gezond te blijven of gezonder te worden. En mocht ziekte toch toeslaan, dan kunnen we wat krachtiger naar die natuur grijpen om ons  weer gezond te maken.
En dat kan ver gaan. In de documentaire waren veel mensen te zien die ver gevorderde stadia van kanker hadden en op natuurlijke wijze werden genezen. Helaas is Nederland wel zo ongeveer het enige land ter wereld waar artsen mensen met kanker niet op een natuurlijke manier mogen genezen. Ze moeten opereren, chemo of bestraling geven. Terwijl duidelijk werd dat alle drie ons afweersysteem ondermijnen en de afweer van het lichaam verslechteren. Ik zal daar vast later meer over vertellen. Overigens mogen ook alternatief werkende artsen mensen die bijvoorbeeld chemo weigeren niet helpen...........absurd, maar waar.......als je dat wel doet riskeer je aanklachten en pleit de wet tegen je.

Maar allereerst moeten we misschien iets gezonder gaan denken. Gaan beseffen dat wij net als de rest van de natuur een onderdeel van de natuur zijn. Dat we leven dankzij en in wisselwerking met de natuur. Dat het steeds maar weer negeren van natuurwetten zich tegen ons gaat keren. Dat het zich tegen onze gezondheid gaat keren.

Als we begrijpen hoe het lichaam werkt, wat we moeten doen om het lichaam gezond te houden en wat we vooral moeten laten om het lichaam gezond te houden, zijn we al een eind op weg.

Omdat er zoveel tegenstrijdigheden zijn, zowel in de geneeskunde als in de verhalen over voeding of medicijnen, zou dit wel eens een heel nuttige blog kunnen zijn. Vooral voor onze gezondheid. Die van jou en die van mij.

De documentaire die ik boven noemde ging over kanker, maar het is vrijwel geheel van toepassing op de hele gezondheid. Een van de uitspraken waar ik me helemaal in kan vinden is dat we niet ziek worden van de kanker, maar kanker krijgen omdat we ziek zijn.

En het is dus zaak om gezond te worden voordat we kanker krijgen. Om alle dingen die we doen en ons ziek maken, of die zorgen dat ons afweersysteem niet goed kan functioneren, aan de kant te zetten of af te zweren, en die dingen waarvan we weten of leren dat ze ons beschermen, of zelfs genezen, te omarmen.......

wordt vervolgd.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn