bio voed

Ik ga voor biologische groente en biologisch fruit

In onze groente- en fruitteelt zijn dankszij de traagheid en de ongeïnteresseerdheid van onze Europese organen tientallen omstreden pesticiden in gebruik. En niet één per gewas, nee vaak meerdere per gewas. Telkens lijken de belangen van de pesticidenfabrikanten zwaarder te wegen dan die van u en ik.

Het probleem is dat van elk van deze bestrijdingsmiddelen ooit is vastgesteld wat de veilig dosis was, maar dat de vervolgonderzoeken achterwege blijven of te laat zijn. Bovendien is (ooit) vastgesteld wat de veilig dosis is per bestrijdingsmiddel, terwijl er vaak meerdere per gewas worden gebruikt – zo bleek uit onderzoek – terwijl we niet weten hoeveel kwaad dat kan. Daar is geen onderzoek naar. Maar als je er over nadenkt kan dat niet goed zijn.

Feit is en blijft dat ons lichaam uit cellen bestaat en dat een hoeveelheid wel ‘veilig’ kan zijn voor het hele lichaam, maar individuele cellen kunnen het loodje leggen. Of erger nog: veranderen, en dat kan kwalijke gevolgen hebben. Want hoe we het ook wenden of keren, het is rommel die niet in ons lichaam hoort, die niet in de natuur hoort. En wij behoren tot die natuur, of we dat willen zien of niet.

Bovendien, en dat is voor mij een belangrijk punt, als ik bij de super of de groenteman mijn groente of fruit uitzoek, staat er nergens vermeld welke pesticiden op dat eten zijn gespoten. Het wordt me niet eens verteld! Mijn eten, wat ik nuttig om gezond te zijn en te kunnen leven, wordt vervuild met onnatuurlijke stoffen, en dat hoeft niet vermeld te worden. Omdat het onschuldig is? Ja, m’n neus. 

Als er vermeld zou staan wat er gebruikt was (en aangenomen dat dat naar waarheid was ingevuld), zou je per product nog kunnen overwegen wat je doet. Er zijn immers producten die minder bespoten worden (zoals veel kolen en zoete aardappels, om maar wat te noemen), en andere die juist vaak veel bevatten. Als je nu groente koopt, weet je dat je naast iets gezonds tevens ongezonde stoffen naar binnen werkt.
En dan nog roepen we dat we gezond willen zijn en zijn we verbaasd over het grote aantal mensen met kanker en met chronische aandoeningen.

Maar: de belangrijkste reden voor mij om te kiezen voor biologisch is het feit dat biologische producten niet gemanipuleerd zijn. Het zijn geen Monsanto-producten die gemanipuleerd zijn met pesticiden en daardoor minder pesticiden nodig hebben. Over een tijdje zullen we horen dat er nauwelijks meer pesticiden worden gebruikt, maar dat is omdat het er al genetisch inzit. Vinden onder andere onze darmbacteriën niet zo leuk, vermoed ik. Terwijl juist onze darmen (bacteriën) de basis voor onze gezondheid blijken te zijn.

Maar waar het mij vooral om gaat is dat onze kleinkinderen straks ook nog iets te kiezen hebben. Als Bayer/Monsanto hun zin krijgen is er straks alleen nog maar gemanipuleerd zaad. Het zou fijn zijn als onze kinderen straks gezond voedsel kunnen kiezen. En alleen al daarom moeten we zorgen dat er biologische tuinbouw en biologische zaden blijven. Ik voel me min of meer verplicht daarom een bewuste keuze te maken. Hoe meer mensen dat doen, hoe meer de biologische landbouw wordt gestimuleerd en hoe meer kans dat onze kleinkinderen straks nog gezond kunnen eten. Want vergis je niet, het monster Monsanta/Bayer dendert door - wat we ook al zien met het glyfosaat wat nog steeds niet verboden is in Europa, ondanks alle vermoedens dat het kanker kan verwekken bij de mens. Ook hier wint het belang van de industrie (Bayer/Monsanto) het van de belangen van ons.  

Daarom kies ik voor biologisch. En heel flauw voeg ik daar “Logisch toch?” aan toe.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
zie blog algemeen