Alle ziekten die we vandaag de dag kennen, zelf ervaren of om ons heen zien, hebben vrijwel eenzelfde oorzaak.
Dat geldt echt voor bijna alle ziekten. Kanker wordt hierbij vaak niet genoemd, maar zelfs daar zou wel eens dezelfde basis kunnen zijn.

Het worden wel auto-immuunziekten genoemd, en dat komt omdat antistoffen gerichte tegen eigen weefels daarbij een grote rol spelen. En of het nu om de schildklier gaat, de alvleesklier (diabetes), het hart (hypertensie, kransslagaderproblemen, atriumfibrilatie), de hersenen (depressie, Alzheimer, dementie, ADHD, ADD, etc), de longen (astma, allergie), het bewegingsapparaat (fibromyalgie, reuma, e.d.), de huid (eczeem, psoriasis, vitiligo, lupus) of de darmen (Crohn, IBS, etc), in principe is de oorzaak hetzelfde.

In het kort gezegd komt het erop neer dat de darm door ontstekinkjes 'lekkage' gaat vertonen, wat op zich weer leidt tot ontstekinkjes en ontstekingen in het lichaam. En dat kan overal zijn. Die ontstekinkjes zijn vervolgens de basis voor ziekte van dat weefsel. En het proces wat zich daarbij afspeelt is dat ons afweersysteem min of meer het eigen weefsel aanvalt, het eigen lichaam dus. 

Omdat er inmiddels veel bekend is over wat de oorzaken daarvan zijn en wat we er tegen kunnen doen, heb ik aan de hand van meer dan 22 interviews een uitgebreide samenvatting gemaakt van alles wat de specialisten daarin zeiden. 

Als we beter willen worden en onszelf willen verlossen van klachten, of als we willen voorkomen dat we slachtoffer worden van de klachten, moeten we iets veranderen. Het slikken van pillen is niet de oplossing, aangezien de meeste pillen juist het onderliggende proces versterken en ons lichaam verder achteruit helpen. De belangrijkste oplossing lijkt een grondige verandering van eetpatroon. 
En dat is helemaal niet zo gek. Natuurlijk hebben we met de paplepel ingegoten gekregen hoe we nu eten en natuurlijk zijn alle mogelijkheden die we nu hebben prachtig. Afhaaleten, bezorg-eten, kant-en-klaar eten, pizza's, en ga zo maar door.

Maar tegelijkertijd zijn we met dat alles ver van moeder natuur verwijderd geraakt. Aten onze voorouders nog gezonde vis uit zee, aten ze onbespoten voedsel (wat ook niet genetisch gemanipuleerd was, en niet buiten het seizoen gekweekt), en aten ze vlees van dieren die echt hadden mogen rennen en gras mogen eten, in onze tijd is het heel anders. De goede stoffen die in vlees zaten omdat de dieren hadden kunnen grazen en rennen, zitten niet meer in het vlees van runderen die alleen in de stal staan. Wel zit er o.a. antibiotica in. Iets soortgelijks geldt voor vis die gekweekt is, terwijl vis uit zee ook al niet meer zo gezond is. Vrijwel alle groenten en granen worden bespoten met een of soms meerdere chemische middelen (in vrijwel elk bier werd bij onderzoek glyphosaat = roundup gevonden!), en ook steeds meer van die producten worden genetisch gemanipuleerd. Er zijn steeds meer fabrieksmatig bewerkte producten - versproducten nemen maar een klein deel van het assortiment in de supermarkt in - en al die producten bevatten toevoegingen die niet goed voor onze gezondheid zijn. Was snoepen toen ik jong was nog iets sporadisch, nu is het nuttigen van allerlei vormen van snoep bijna 'eten'. De hoeveelheid zoet en suikers is krankzinnig gestegen (en ideaal voedsel voor kanker, zo blijkt). 

Kortom, de manier waarop - en wat - we eten is bedroevend matig van kwaliteit, soms zelfs regelrecht slecht. Dat klinkt hard, en natuurlijk neigen we dat te ontkennen (het is een aanval op ons goede gedrag, en we weten niet beter), maar het is wel de oorzaak van veel van onze ziekten, zoniet alle.
Was het niet Hippocrates die al iets heeft gezegd in de vorm van "Laat voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn voedsel"? 
Verandering van ons eetpatroon leidt tot verbeteren van onze gezondheid, tot meer energie, tot minder klachten, mogelijk zelfs tot genezing. 

Maar, dat ga ik niemand aanpraten. Dat moet je zelf doen. Als je geïnteresseerd bent in een betere gezondheid of het voorkomen van ziekte, lees dan mijn uitgebreide samenvatting door en doe er je voordeel mee. 

Je vindt het hier:

Auto-immuunziekten uitgebreid samengevat

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
zie blog algemeen