naam

Wat vertelt ons een naam?


Ik schreef laatst al dat de naam die je hebt gekregen minder toeval is – zeker tegenwoordig – dan je zou denken. Er zijn zelfs verhalen van ouders die de naam die ze hadden bedacht na de geboorte van het kind hebben veranderd, omdat de bevalling anders liep dan ze hadden verwacht of omdat het gevoel – toen ze het kind eenmaal zagen – niet klopte bij de naam.

De geboortenamen zorgen al voor de expressie (je innerlijk doel, de persoon die je probeert te zijn) en het hartsverlangen (je innerlijk vuur, je ware motivatie), voor het groeinummer (wat je steunt), en zo zijn er nog meer nummers die worden berekend aan de hand van de geboortenamen.
En niet alleen de geboortenamen, want ook de huidige naam beïnvloedt.

Maar bijvoorbeeld de eerste letter van een naam zegt ook al wat.
Of de eerste klinker. Soms begint de naam met een klinker, maar lang niet altijd.

En de kunst is natuurlijk om de verschillende nummers te combineren, zodat je een totaalbeeld krijgt.

Even naar de eerste letter. Beschrijvingen die je tegenkomt van de eerste letter:
Als de naam met een H of M begint, betekent het dat de persoon stevig op 2 benen staat en is er een bewustzijn van de materiële wereld.
Dat doet ook de beginletter A, maar dan is er meer creativiteit en originaliteit.
Een naam die begint met de letters B, D, P of O duidt meestal op zelfbescherming en meer terugtrekken. Terwijl de letters L, F, C en E meer duiden op een spontane en avontuurlijke natuur.
Als de naam begint met een Y, V, X, W of U is er vaker onzekerheid en aarzeling.

Nogmaals, je kunt ook de eerste letter van de naam nooit los zien van andere nummers, maar het zijn indicaties.

Je kunt het combineren met de gegeneraliseerde betekenis van letters (1 t/m 9 in het alfabet vanaf a t/m z), wat op zich best interessant is:
De A,J en S (1) staan voor onafhankelijkheid, vastbeslotenheid
B, K, T (2) staan voor diplomatie en geduld
C, L, en U (3) voor enthousiasme en fantasie
D, M, V (4) voor solide, praktisch en stabiel
E, N en W (5) voor een vrije geest; houdt van vrijheid en verandering
F, O en X (6): verantwoordelijkheid, dienstbaarheid aan naasten
G, P en Y (7) voor eenling, een analytische natuur
H, Q en Z (8) voor succes, overvloed, zakelijk inzicht
de I en de R (9) voor compassie, broederschap, dienstbaarheid aan gemeenschap

Voeg daar wat we weten over de eerste klinker bij (leiderschap en individualiteit bij de A, avontuur en verandering bij de E, creativiteit, menselijkheid en emoties bij de I, harmonie, verantwoordelijkheid en zelfbeheersing bij de O en intuïtie en gevoeligheid bij de U) en je kunt heel wat aflezen van de naam.

Zo zal een Jan vaak behoorlijk onafhankelijk zijn en leiderschap tonen, en een Willem van vrijheid en verandering houden, creatief zijn en menselijk.
Een Anneke zal origineel zijn, soms een leidster en behoorlijk onafhankelijk.
Kijk naar een Flip: dat is een combinatie van (en ik zet het nu even gewoon achter elkaar): een spontane en natuurlijke natuur, verantwoordelijk, dienstbaar naar gezin en vrienden, menselijk, creatief en diepe emoties.

Want ons allemaal zo uniek maakt, is juist de combinatie van de verschillende nummers. Dat is soms best wel lastig en vereist wat creativiteit.
Als we bijvoorbeeld een Pieter en een Peter nemen, zou het verschil kunnen zijn dat Peter iets avontuurlijker is en meer van verandering houdt, terwijl Pieter wat creatiever is en diepere emoties kent. Terwijl beide wat meer eenzelvig kunnen zijn, zichzelf wat beschermen, zich af en toe wat terugtrekken.

En een Bert en een Barry hebben ook een beetje dat beschermende van zichzelf, maar Barry is wat individueler en leidend waar Bert misschien meer van verandering houdt.

Ik kan eindeloos doorgaan met verschillende namen, maar je hebt ongetwijfeld een beetje een indruk gekregen. Maar nogmaals: in combinatie met de andere nummers zegt het nog meer.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn