Blog Qigong

ed in duinen

Een blog speciaal over Qigong......

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Een nieuw seizoen vanaf begin september.....

Er staat weer een nieuw seizoen aan te komen en we hebben er zin in.

Wat fijn is, is dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs is dat Chi Neng Qigong niet zomaar alleen een bewegingsleer is, maar veel meer dan dat. Niet dat ikzelf dat bewijs zo belangrijk vind, maar veel mensen geloven toch vooral de (westerse) wetenschap. En als die wetenschap steeds meer aantoont dat zowel Qigong als de EFT/NEI meer genezend werken dan heel veel andere dingen, is dat toch meegenomen.

Omdat we tijdens de Chi Neng Qigong o.a. meditatie, visualisatie, beweging en mindfulness combineren en we ons bovendien verbinden met het universum (of de ons omringende Qi) om Qi uit te wisselen en te tanken, zijn we op verschillende manieren bezig om ons energieveld te optimaliseren.
Hoe optimaler ons energieveld is, hoe beter we zorgen voor ons lichaam, en voor al onze nieuwe cellen, zo’n 48 miljoen per minuut! 

Door ons energieveld te optimaliseren, zorgen we ervoor dat al die nieuwe cellen worden gebaad in een optimaal veld van liefdevolle en helende energie, waardoor ze gezond zijn, terwijl ze wellicht minder gezonde of zieke cellen vervangen. Doordat al onze cellen van tijd tot tijd worden vervangen, kunnen we er door een goed energieveld voor zorgen dat alle cellen gezond worden.

Dat gezonde energieveld creëren we in de CNQ door de mindfulness, de aandacht op de oefening en de staat waarin we die oefening doen. We doen dat door een intentie te ‘zetten’, voor ons te zien wat we het resultaat van de oefening willen laten zijn. We doen dat door de meditatieve staat van de oefening die zorgt voor de juiste hersengolven die dat juiste veld helpen creëren. We doen dat doordat de bewegingen ervoor zorgen dat de energiebanen goed doorstromen en daarmee de organen optimaal functioneren, en het lichaam in een energetisch goede conditie is.

Het is dus het fraaie samenspel van alle factoren binnen de CNQ samen die zorgen voor het meest optimale energieveld.
En dat energieveld is goed voor onze cellen, voor onze gezondheid, voor onze energie, voor onze stemming, voor onze toekomst.
Dus natuurlijk hebben we er weer zin in!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

    Steeds weer anders

Iedereen die Chi Neng Qigong doet, zal ervaren dat elke keer de oefeningen andere ervaringen geven. Al vele jaren doe ik nu Chi Neng Qigong, maar soms ook Spring Forest Qigong of Modern Qigong, en elke keer weer verbaast het me weer een beetje dat een oefening weer een andere ervaring is.

En dat geldt niet alleen voor bijvoorbeeld de body & mind oefening van level 2 waarin we met de aandacht bij de Qi in het lichaam zijn, het geldt ook voor de 'eenvoudige' Lift Chi Up, de basisoefening van level 1. 
Met de Lift Chi Up wisselen we energie (Qi) uit met het universum/de natuur/de aarde. De aandacht is afwisselend ver weg en diep van binnen. De bewegingen zijn steeds dezelfde en de intentie van de bewegingen is steeds dezelfde, en toch....
Toch lijkt elke oefening een andere beleving dan de vorige oefeningen, geen twee oefeningen zijn hetzelfde. Zeker niet als je de oefening voldoende kent om hem te doen zonder begeleiding van een CD/mp3. 

Ik kan me herinneren dat het met mediteren ook wel zo was. Geen twee keer mediteren was hetzelfde. Hoewel dat vooral in het begin was, waar gedachten vaak nog erg voorbij konden dwarrelen (of verstoren), was dat ook later zo als het stiller werd. Want dan kwamen er 'ineens' - uit het niets - ideeën naar boven. Oplossingen soms voor problemen, of begreep ik ineens een opmerking van vele jaren geleden. 

Dat laatste soort zaken ervaar ik ook met Chi Neng Qigong, wat in feite natuurlijk ook een vorm van meditatie is. Alleen een stuk makkelijker omdat je het doet met beweging en aandacht bij je beweging. Dat is gemakkelijker dan stil gaan zitten en aan niets denken. Net als wanneer je heerlijk staat te genieten onder de douche van het warme water wat over je loopt en er plotseling een idee in je opkomt, gebeurt dat ook bij meditatie en bij Chi Neng Qigong. Het zijn de momenten dat we ons hoofd leeg maken, en er 'zon' tussen alle wolken (gedachten) door kan komen. 

Maar los van dat fenomeen, is elke oefening anders omdat onze energie bij elke oefening anders is. Onze focus is net even anders, we zitten net even anders in het vel, de energie van de omgeving is net even anders, de ervaringen van de dag ervoor zijn net even anders, de slaap was net even anders, etc. 
Zo kan het zijn dat de ene keer het gevoel van uitwisselen of 'energie tanken' enorm kan zijn, en de andere keer wordt het als minder ervaren. De ene keer kun je 'versmelten' met het universum en de andere keer is dat helemaal niet zo. De ene keer kun je je armen eindeloos lang 'denken', de andere keer lukt dat veel minder. De ene keer ervaar je 'energie' heel duidelijk, de andere keer ook veel minder. 

En dat betekent niet dat je het de ene keer goed doet en de andere keer niet. Nee, het betekent dat er een andere energie is, en een andere focus wellicht. Dat is het mooie van de beoefening. Het is ook niet iets waar we over moeten nadenken. We kunnen het constateren en dat is dat. Geen oordeel, zoals de hele CNQ zonder oordeel gedaan hoort te worden. Geen goed of slecht. En juist die instelling - observeren en geen oordeel - maakt de beoefening krachtig en effectief. 

Voor mij is het genieten, die telkens andere ervaringen bij de oefeningen. Een soort van wisselwering tussen de energie van mij en de energie van de omgeving, van het universum. Genieten zonder oordeel, maar telkens net iets anders. 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Liefde (CNQ),

 We hebben net weer een 4-daagse met een Chinese Leraar (Li Hongshi) achter de rug, voor mij dé Chinese leraar. Dé leraar vanwege zijn kennis, zijn eenvoud, zijn bescheidenheid en ongetwijfeld ook omdat hij de hoofdleraar in het centrum van Dr. Pang Ming was en zich strikt houdt aan de oefeningen die daar werden gegeven; terwijl hij elke keer weer die snaren weet te raken die maken dat de deelnemers een verdieping van hun beoefening bereiken.Dat is een mond vol, maar woord voor woord waar.

Voor mijn gevoel was het thema liefde (voor jezelf, naar anderen, naar de kosmos) vorig jaar wat sterker dan de jaren ervoor en dit jaar weer sterker, maar als ik mijn aantekeningen nalees vraag ik me dat af. Misschien ontving ik het vooral sterker.
Waarom liefde?
Omdat liefde de meest krachtige energie is die je je kunt voorstellen, de meest helende ook.

 Vorig jaar noemde Li zijn vader met een galsteen en heel veel pijn, die herstelde doordat Li’s zus en moeder – op zijn advies – hun hand op de buik hadden gelegd en liefde hadden ‘gestuurd’. Lijkt raar in deze wereld van technologie en dure apparatuur, maar het werkt kennelijk wel. Hoewel we er vaak aan voorbij gaan, kennen wij het ook wel degelijk in de vorm van de hand die we bij ons kind op een pijnlijke plek leggen of de kus die we erop geven. Helpt dat ook niet vrijwel altijd?

 In de CNQ kennen we de La Qi, een openende en sluitende beweging van de handen. Bij de handen uit elkaar stel je je voor dat je armen en handen diep in het universum reiken (of de ‘leegte’ zoals Chunyi Lin van de Springforest® Qigong het noemt) en als je ze naar elkaar brengt stel je je voor dat alle helende Qi uit het universum zich als een bal tussen je handen bevindt (die heb je ‘opgehaald’).
Bij een zere knie zou je dat kunnen toepassen door de handen aan weerszijden van de knie te houden. ‘Open’ is Qi ophalen, je verbinden met het universum, ‘sluit’ is de helende Qi rond en in je knie brengen.
Uit onderzoek is gebleken dat het inderdaad verbetering geeft, soms zelfs aanzienlijk.

 Als we het thema ‘liefde’ hierbij toepassen, kun je je voorstellen dat je bij ‘open’ je liefdevol verbindt met het universum (zelfs liefde naar het universum zendt) en bij ‘sluit’ de liefde van het universum helend laat zijn. Het maakt het doen van deze ‘oefening’ nog sterker.

 Overigens is ook juist dit thema tekenend voor Qigong: uit je hoofd en naar je gevoel. Als we er teveel over nadenken is het misschien een beetje gek, als we naar ons hart luisteren is er niets geks aan. Zo simpel is het.

 Het is ons denken, onze ratio, die juist zorgt voor een disconnectie tussen ons lichaam en de natuurlijke helende krachten die we bij de geboorte hebben meegekregen. Door het uitschakelen van dat denken, van die storing, zijn we al veel meer in staat te genezen. Door de wijsheid en liefde van de universele krachten te gebruiken, vergroten we die potentie.
Liefde, vaak een lastig te benoemen energie/gevoel, maar oh zo krachtig en belangrijk…..

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Verdieping, en dus meer effect

Zoals ik de vorige keer al schreef, waren we onlangs bij een workshop van de Chinese leraar Li Hongshi.
We zijn nu een paar weken verder en zowel wij als onze ‘leerlingen’ verheugen ons in wat hij extra heeft gegeven in die workshop. Iedereen ervaart de lessen en het doen van de oefeningen op een ander niveau dan ervoor.

En dat heeft alles te maken met nog meer in het huidige moment en nog meer met de aandacht in/bij het lichaam zijn. Nog meer in het hart en uit het hoofd. Het geeft zo nog meer rust, nog meer uitwisseling van de Qi, de levensenergie, tussen het lichaam en het universum. We kunnen nog meer opladen, nog meer ‘corrigeren’.

Pure, ‘intelligente’, Qi is de Qi in het universum. Dat is nog niet ‘gekleurd’. De Qi in ons lichaam is dat grotendeels wel. Dat heeft een lading, Yin of Yang. En als er balans tussen die twee is, is dat oké. Net als er balans tussen licht en donker en kwaad en goed hoort te zijn. Zonder die balans is er geen evenwicht, geen harmonie mogelijk. En ontstaan problemen, van welke aard dan ook. Van ’niet lekker in het vel’ tot ziekte.

Ik vergelijk het wel eens met een grote bak water waarin we een druppel (of een paar druppels) inkt gooien. Al het water in de bak wordt gekleurd. Zo zouden we ons lichaam kunnen voorstellen, met hier en daar misschien wat meer kleur. Je zou de kleur kunnen zien als verstoring van de Qi, disbalans. Als we er nu een glas uitnemen, en dat vervangen door schoon water, wordt het ietsje schoner. Hoe vaker we dat doen, hoe zuiverder het water gaat worden.

Voor mij is dat wat we met CNQ doen. We verversen beetje voor beetje de Qi in ons lichaam door er zuivere Qi in te brengen en ‘onzuivere’ te verwijderen. En het spreekt voor zich dat hoe vaker we de oefeningen doen, hoe meer tijd we besteden aan deze vorm van Qigong, hoe zuiverder ons lichaam wordt. Hoe beter de staat is waarin we oefenen, hoe sterker we uit zullen wisselen, en hoe sneller we zullen herstellen.

Hoe beter we kwalitatief de oefeningen uitvoeren (en ik bedoel niet de vorm, de juistheid van de bewegingen, maar de staat waarin we het doen), hoe beter het effect. Hoe meer we ervan ervaren, hoe lekkerder het is.

En dat is wat de laatste workshop heel waardevol maakte.

Thanks to teacher Li.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ervaring

Dit keer iets over mij praktijkervaringen met de Chi Neng® Qigong. Mijn hernieuwde kennismaking ermee destijds.

Het was enige jaren na mijn fietsongeluk, en ik probeerde nog krampachtig toch te werken. Dat was én omdat ik zelf wilde geloven dat ik weer zou herstellen én omdat de verzekering vond dat ik meer zou kunnen werken dan ik deed. Je zou kunnen zeggen dat ik minder uitkering kreeg dan waar ik echt recht op had en ik moest dus wel proberen in elk geval zoveel te blijven werken als ik deed. Ik moest de hypotheek betalen en mijn gezin te eten geven.

Ik was al een poosje ervoor begonnen met de CNQ bewegingen te maken, als een soort fysiotherapie, om mijn linker pols en schouder wat meer 'los' te krijgen. Het maakte me - realiseerde ik me - ook iets kalmer van binnen. Verder vermeed ik drukte of gezelschappen, want het was alsof mijn energie in gezelschappen binnen no time verdwenen was. En bijtanken duurde dan soms dagen.

Toen kwam Hanneke thuis met een folder van het Chi Neng instituut; ze hadden een workshop op Mallorca. Dus vliegen in een bak met mensen, daar tussen een gezelschap mensen zitten waarmee je geacht wordt te communiceren, en lichamelijk werk terwijl ik nu na een consult op de bank in slaap viel. Hanneke wist dus al wat ik ging zeggen.........maar ik zei 'ja'. Puur op gevoel. Het was in een klooster (dus toch een vorm van rust) in de bergen (dus niet in een plaats), en het was Chi Neng Qigong, waarvan ik inmiddels een goed gevoel had. En, last but not least, ik kon er even uit. Uit dat kooitje waarin ik gevangen zat (dit laatste realiseer ik me overigens pas nu ik het schrijf).

Dus wij naar Mallorca. Het vliegveld was met mijn energie natuurlijk vreselijk, maar de mensen die ik ontmoette waren erg hartelijk en warm. Vanaf de eerste dag werden er oefeningen gedaan. Elke ochtend begon met een ' Lift Chi Up, Pour Chi Down' ,de basisoefening, met daarin een '3 Centers Merge' (staande meditatie). Een oefening van een uur, waarbij de armen behoorlijk lang omhoog moesten worden gehouden. En natuurlijk probeerde ik mijn armen omhoog te houden en niet naar beneden te doen, ik wilde me niet laten kennen. Gevolg? Enorme tintelingen in mijn handen en vingers plus een gevoel dat mijn armen er zo ongeveer af dreigden te vallen. Toch hield ik vol, met een dubbel gevoel. Immers, was dit nu goed of juist niet? Ik begreep dat het de Qi was die ik voelde, het zou wel.

Na een paar dagen verdween dit gevoel en kon ik de oefeningen gewoon blijven doen zonder die problemen. Er was iets in mijn Qi veranderd, of beter: de Qi in mijn lichaam was kennelijk veranderd. Ik voelde me sterker, krachtiger. De altijd aanwezige pijnen waren er nog, maar het leek anders. Minder? Nee, niet minder, anders. Alsof het beter te handelen was, alsof het bijna oké was. Zoiets.

In de middag werd er telkens een stukje van level 2 gedaan, de 'Body & Mind' oefening. Ook dat was verrassend. Ik kende die oefening niet, en het waren veel meer bewegingen met het hele lichaam, stukje voor stukje. Ik voelde me een stijve hark, maar als ik om me heen keek waren er mensen die nog meer 'harkgehalte' hadden, dat stelde me weer gerust. En anderen die veel leniger waren, dat gaf een vooruitzicht.

Wat ik ook ervoer die eerste fase dat ik écht Chi Neng ging doen - want ik leerde hier op Mallorca van Patricia een veel vollediger vorm van CNQ, met de juiste staat, met het gebruik van de geest - was dat stukjes lichaam waar ik voorheen pijn ervoer maar die nu weggezakt was, weer pijn gingen doen. Zo van 'shit, die ouwe pijn komt weer terug, vind ik dat leuk?'. Vanuit de homeopathie weet ik dat oude klachten soms weer terugkomen en dat dat een teken van genezen is. Je bent aan het pellen, ontwinden, ontdekken.

Vanuit de CNQ wordt het anders verklaard, maar blijkt het ook oké te zijn. Om te overleven probeert ons 'systeem' een stukje van het lichaam min of meer te negeren, de pijn te negeren bijvoorbeeld, omdat het niet herstelt. En als je die pijn niet meer zo ervaart, gewaar bent, is het leven een stukje beter uit te houden. Maar van herstel is geen sprake. Als je nu CNQ gaat doen, gaat de Qi, de levensenergie, weer beter stromen en komt dus ook meer in dat 'afgesloten' gebied. Vandaar de toename van de 'oude' pijn. De Qi gaat daar aan het werk en zorgt dat de genezing in gang wordt gezet. Bij de lange weekenden zagen we mensen die enorm misselijk werden of aan de schijterij gingen, allemaal (schoonmaak) reacties van de Qi die verandert.
Als je CNQ doet, werk je toe naar evenwicht. Als de Yin en Yang in je hele lichaam in balans zijn, ben je gezond en krachtig. Daar werk je naar toe. Evenzo werk je toe naar een balans tussen in je tastbare lichaam zitten en je contact met het universum. Tijdens de oefening leer je één te zijn met het universum (er min of meer in op te lossen) en toch volledig je gewaar te zijn van je fysieke lichaam, je tastbare lichaam. Je leert dat je altijd (ook) met je twee benen op de grond staat. Voor sommige mensen - die om welke reden dan ook neigen hun lichaam te willen ontvluchten - is ook dat even wennen. Zo is ook CNQ dus een soort van zoektocht, een zoektocht naar beter. Beter op alle terreinen.

Balans op alle gebieden, lichamelijk, emotioneel en mentaal. En goed voor klachten op alle gebieden. Maar je moet er dus wel iets voor doen. Je moet oefenen, je de oefeningen eigen maken. En niet bij de eerste de beste gewaarwording die je niet begrijpt stoppen....want juist dat wat we niet begrijpen is vaak wat ons aan het helpen is.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn