Liefde (CNQ),

 We hebben net weer een 4-daagse met een Chinese Leraar (Li Hongshi) achter de rug, voor mij dé Chinese leraar. Dé leraar vanwege zijn kennis, zijn eenvoud, zijn bescheidenheid en ongetwijfeld ook omdat hij de hoofdleraar in het centrum van Dr. Pang Ming was en zich strikt houdt aan de oefeningen die daar werden gegeven; terwijl hij elke keer weer die snaren weet te raken die maken dat de deelnemers een verdieping van hun beoefening bereiken.Dat is een mond vol, maar woord voor woord waar.

Voor mijn gevoel was het thema liefde (voor jezelf, naar anderen, naar de kosmos) vorig jaar wat sterker dan de jaren ervoor en dit jaar weer sterker, maar als ik mijn aantekeningen nalees vraag ik me dat af. Misschien ontving ik het vooral sterker.
Waarom liefde?
Omdat liefde de meest krachtige energie is die je je kunt voorstellen, de meest helende ook.

 Vorig jaar noemde Li zijn vader met een galsteen en heel veel pijn, die herstelde doordat Li’s zus en moeder – op zijn advies – hun hand op de buik hadden gelegd en liefde hadden ‘gestuurd’. Lijkt raar in deze wereld van technologie en dure apparatuur, maar het werkt kennelijk wel. Hoewel we er vaak aan voorbij gaan, kennen wij het ook wel degelijk in de vorm van de hand die we bij ons kind op een pijnlijke plek leggen of de kus die we erop geven. Helpt dat ook niet vrijwel altijd?

 In de CNQ kennen we de La Qi, een openende en sluitende beweging van de handen. Bij de handen uit elkaar stel je je voor dat je armen en handen diep in het universum reiken (of de ‘leegte’ zoals Chunyi Lin van de Springforest® Qigong het noemt) en als je ze naar elkaar brengt stel je je voor dat alle helende Qi uit het universum zich als een bal tussen je handen bevindt (die heb je ‘opgehaald’).
Bij een zere knie zou je dat kunnen toepassen door de handen aan weerszijden van de knie te houden. ‘Open’ is Qi ophalen, je verbinden met het universum, ‘sluit’ is de helende Qi rond en in je knie brengen.
Uit onderzoek is gebleken dat het inderdaad verbetering geeft, soms zelfs aanzienlijk.

 Als we het thema ‘liefde’ hierbij toepassen, kun je je voorstellen dat je bij ‘open’ je liefdevol verbindt met het universum (zelfs liefde naar het universum zendt) en bij ‘sluit’ de liefde van het universum helend laat zijn. Het maakt het doen van deze ‘oefening’ nog sterker.

 Overigens is ook juist dit thema tekenend voor Qigong: uit je hoofd en naar je gevoel. Als we er teveel over nadenken is het misschien een beetje gek, als we naar ons hart luisteren is er niets geks aan. Zo simpel is het.

 Het is ons denken, onze ratio, die juist zorgt voor een disconnectie tussen ons lichaam en de natuurlijke helende krachten die we bij de geboorte hebben meegekregen. Door het uitschakelen van dat denken, van die storing, zijn we al veel meer in staat te genezen. Door de wijsheid en liefde van de universele krachten te gebruiken, vergroten we die potentie.
Liefde, vaak een lastig te benoemen energie/gevoel, maar oh zo krachtig en belangrijk…..

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn