Verdieping, en dus meer effect

Zoals ik de vorige keer al schreef, waren we onlangs bij een workshop van de Chinese leraar Li Hongshi.
We zijn nu een paar weken verder en zowel wij als onze ‘leerlingen’ verheugen ons in wat hij extra heeft gegeven in die workshop. Iedereen ervaart de lessen en het doen van de oefeningen op een ander niveau dan ervoor.

En dat heeft alles te maken met nog meer in het huidige moment en nog meer met de aandacht in/bij het lichaam zijn. Nog meer in het hart en uit het hoofd. Het geeft zo nog meer rust, nog meer uitwisseling van de Qi, de levensenergie, tussen het lichaam en het universum. We kunnen nog meer opladen, nog meer ‘corrigeren’.

Pure, ‘intelligente’, Qi is de Qi in het universum. Dat is nog niet ‘gekleurd’. De Qi in ons lichaam is dat grotendeels wel. Dat heeft een lading, Yin of Yang. En als er balans tussen die twee is, is dat oké. Net als er balans tussen licht en donker en kwaad en goed hoort te zijn. Zonder die balans is er geen evenwicht, geen harmonie mogelijk. En ontstaan problemen, van welke aard dan ook. Van ’niet lekker in het vel’ tot ziekte.

Ik vergelijk het wel eens met een grote bak water waarin we een druppel (of een paar druppels) inkt gooien. Al het water in de bak wordt gekleurd. Zo zouden we ons lichaam kunnen voorstellen, met hier en daar misschien wat meer kleur. Je zou de kleur kunnen zien als verstoring van de Qi, disbalans. Als we er nu een glas uitnemen, en dat vervangen door schoon water, wordt het ietsje schoner. Hoe vaker we dat doen, hoe zuiverder het water gaat worden.

Voor mij is dat wat we met CNQ doen. We verversen beetje voor beetje de Qi in ons lichaam door er zuivere Qi in te brengen en ‘onzuivere’ te verwijderen. En het spreekt voor zich dat hoe vaker we de oefeningen doen, hoe meer tijd we besteden aan deze vorm van Qigong, hoe zuiverder ons lichaam wordt. Hoe beter de staat is waarin we oefenen, hoe sterker we uit zullen wisselen, en hoe sneller we zullen herstellen.

Hoe beter we kwalitatief de oefeningen uitvoeren (en ik bedoel niet de vorm, de juistheid van de bewegingen, maar de staat waarin we het doen), hoe beter het effect. Hoe meer we ervan ervaren, hoe lekkerder het is.

En dat is wat de laatste workshop heel waardevol maakte.

Thanks to teacher Li.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn