20 jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met Chi Neng Qigong. Voor mij was het toen een grappige rustige manier van bewegen, waarbij de verhalen uit China over de resultaten in het medicijnvrije ziekenhuis van Dr. Pang Ming me verbijsterden. Hoe konden zulke eenvoudige bewegingen leiden tot zoveel genezing (van ‘ongeneeslijke’ ziekten).

In de afgelopen 20 jaar heb ik – ook om mijn destijds heftige klachten te helen – Qigong gedaan in allerlei vormen, via allerlei leraren, soms korte tijd, soms 4-5 uur lang. Vooral Chi Neng Qigong, maar af en toe ook andere vormen om te ervaren en te leren. Het heeft me gebracht waar ik nu ben, lichamelijk en geestelijk.

In een geweldig lichaam, en geestelijk ook vele malen krachtiger dan na mijn ongelukken 15 en 13 jaar geleden die zelfs werken onmogelijk maakten.
Onlangs leerde ik weer een nieuwe variant van Qigong via ‘Sensei Tristan’ die zelf na een auto-ongeval niet eens meer kon lopen en door Qigong nu Martial Arts en Qigongmeester is. Hij is een van de vele voorbeelden van wat Qigong kan doen. 

Ik heb veel mensen ontmoet die vooral lichamelijk erg slecht zijn geweest en door Qigong hun klachten geheel of nagenoeg geheel zijn kwijtgeraakt.

Dat is de kracht van Qigong-beoefening, de kracht zeker ook van Chi Neng Qigong.

Ik verheug me op het voorjaar, waarbij ik weer lekker in de tuin of in de duinen Qigong kan doen.
Midden in de natuur.
Midden in de krachten die ons leven en gezondheid schenken.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn