roy Voor Ed was Roy Martina de eerste stap. Een collega, en een leraar. Iemand die hem wakker schudde uit zijn bekrompen reguliere blikveld.
De opleidingen INTEGRA, NEI, NLP en Train-de-trainer werden bij of met behulp van Roy gedaan.
Dat geldt ook voor Hanneke's opleidingen INTEGRA. NEI en NLP.

Bovendien was Roy de persoon die Ed en Hanneke liet kennis maken met Patricia van Walstein tijdens de NEI-week van 1998. Patricia, die in die week elke avond de Lift Chi Up van de Chi Neng Qigong met de grote groep mensen (400-500) deed.

patricia Patricia richtte daarna het Chi Neng® Qigong instituut op. Eerst in Nederland en vervolgens voor heel Europa.
Ed voelde zich begin deze eeuw aangetrokken tot het doen van oefeningen vanuit de Falung Gong, maar bedacht na zijn ongeluk in 2003, en alle pijn en bewegingsproblemen die dat gaf, dat wat hij van Patricia had geleerd in 1998 misschien zo gek nog niet was om als fysiotherapie te doen. In 1998 was er nog niets over de theorie achter de CNQ bekend.
Bij toeval ging Hanneke naar een open dag van de CNQ, waarna ze een folder meebracht over een retraite op Mallorca (nog steeds elk jaar soms 2x per jaar gehouden). Een weekje in een klooster, helemaal geweid aan Chi Neng® Qigong. Rust, stilte, lekker eten, wijn, en ....oefenen.

mallorcacnq  Daar leerden we een stuk van de theorie en werd de CNQ ineens veel meer voor mij (Ed) dan fysiotherapie. Ik kon ineens spelen met de levensenergie. Er gebeurde van alles.

Eerst besloot Hanneke na Mallorca de opleiding te gaan doen, en Ed volgde niet veel later. De Chi Neng® Qigong gaf een nieuwe dimensie aan het leven - een heel waardevolle.

frankDe opleidingen deden we bij het Chi Neng® Instituut en we moeten niet vergeten onze leraren van het eerste uur te noemen, zoals naast Patricia: Anneke Verel, Veronique, Mirjam, en Frank Lageweg.
Ik denk met heel warme gevoelens terug aan die tijd en aan die mensen. Dank jullie wel!
Ze brachten ons niet alleen de Chi Neng® Qigong oefeningen en theorie bij, maar op een heel prettige manier ook een visie en levenswijze.

Na de vele driedaagse's in Samai, het voormalig vrouwenklooster in Werkhoven, gingen we daarna over op het jaarlijks bezoeken van een workshop met een Chinese leraar.

LiTe beginnen met teacher Li Hongshi , de eerste keer nog met zijn vrouw Liu Jun. Teacher Li was het hoofd van de lerarenopleiding in het centrum van Dr. pang Ming destijds, dus eigenlijk de leraar van de leraren. Waar andere leraren nogal eens andere oefeningen overbrengen - 'wij' willen immers variatie - houdt teacher Li zich strikt aan wat Dr. pang Ming deed. Eenvoud, maar diepte. Eenvoud overigens vooral in de zin van dezelfde oefening (die soms best lastig kan zijn). Wij hebben nu meerdere workshops gedaan bij teacher Li, en elke keer leert hij ons weer iets dieper gaan. Steeds meer naar het hart en naar jezelf.

Hiernaast zie je een foto van teacher Li naast Ed in het klooster in Hoeven (N-B)

Ooi  Na teacher Li bezochten we - ook in Hoeven nog destijds - teacher Ooi Kean Hin. Een heel anders soort teacher, met vooral lange en langzame oefeningen. Een uitdaging voor het uithoudingsvermogen en de armspieren. Of eigenlijk meer de focus, want de bewegingen gaan op de Qi en niet op de spierkracht als het goed is.
Teacher Li was de aanzet tot het stoppen met mijn praktijk, het was op zijn advies. Hij vertelde me, dat als ik ooit nog iets wilde betekenen voor anderen, dat ik dan met mijn praktijk moest stoppen en 4-8 uur per dag CNQ moest gaan doen om te herstellen. En hij had gelijk! Een op alle fronten zware workshop, die een kentering in ons leven bracht....

Jianshe En dan was er natuurlijk de ontmoeting met teacher Jianshe, die prachtig de 8 verses met ons zong en met ons CNQ deed tussen workshops Kaligrafie en Chinees koken door. Zoals we van iedereen wel wat leerden, was deze 'lachende Boeddha' iemand die verbaasd was over alles, en van alles genoot. Zijn manier van beoefenen was voor mij heerlijk: niet alles perfect qua beweging, maar wel met volle aandacht, met het hart. Een fantastische ervaring. En een schitterend mens. Van hem leerde ik ook dat ontspannen zitten rechtop was, met de onderrug 'naar buiten'; en niet onderuitgezakt in een stoel. Ik heb het onthouden!

WeiEen volgende workshop was met teacher Wei Qi Feng, wederom weer een heel ander mens en een heel andere leraar. Een workshop met enerzijds veel beweging, maar ook met veel meditatieve oefeningen. Ook bij hem leerde je toch weer diep naar binnen gaan, en de oefeningen vol overgave doen. Het waren wel deels andere oefeningen dan tevoren. Verfrissend, en leuk.

luwangVoordat we de afgelopen jaren vooral naar teacher Li gingen, waren een paar jaar geleden teacher Wang Lingling en Lu Zhengdao te gast bij het instituut. Met enige variatie waren zij toch ook vooral bezig met de basisoefening en de theorie. Een heerlijk duo zoals ze samen les gaven. Met ondeugende humor, maar ook met alle ernst voor de theorie en de beoefening. Van hun heb ik ervaren hoe 'op te lossen' in het universum, hoe te versmelten met het universum en daardoor te kunnen helen. Klinkt misschien onbegrijpelijk, maar ik wil het gezegd hebben. Ik heb het aan hun te danken.

Zo hebben alle leraren, zowel die van het instituut als die van ver daarbuiten hun steentje bijgedragen aan de vorderingen van zowel onze beoefening en beleving als ons lesgeven.

chunyi Maar het zou niet eerlijk zijn als ik nu zou stoppen. Want ik heb zeker ook veel geleerd van Chunyi Lin, de teacher van de Springforest Qigong. Heel andere oefeningen dan de Chi Neng Qigong, maar met hetzelfde doel: verbeteren van de gezondheid.
Het motto van Chunyi Lin sprak me als arts natuurlijk ook erg aan: een genezer in elk gezin. Helen d.m.v. de La Qi - een oefening ook in de CNQ - is bij hem ook een veel genoemde oefening. Maar ook de 'small univers' meditatie wil ik in de praktijk nog wel eens meenemen.

Lee Holden En last but surely not least Lee Holden met zijn Modern Qigong. Ook bij hem gaat het om het beoefenen van Qigong om de Qi te verbeteren en het lichaam gezonder te maken. Zijn aanpak is wat moderner in de zin dat mensen in het Westen minder tijd (menen te) hebben. In 10-20 minuten ochtend en avond Qigongs neemt hij alle meridianen mee en laat de Qi door het lichaam stromen. Fijn om te doen. Voor mij een aanwinst naast mijn basis: de Chi Neng® Qigong.

Tenslotte bracht ook een tijdje de Falung Gong me veel. Ik ben daarmee gestopt toen ik intensief de Chi Neng Qigong ging doen. Beide was niet logisch. Wat me in de Falung Gong aansprak waren de waarden die belangrijk waren. Gelukkig heeft de Chi Neng Qigong ook z'n eigen waarden: compassie, respect, moed, eerlijkheid en wijsheid.....
Met die waarden het leven door maakt het een stuk aangenamer en gezonder.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn