Het eenvoudige protocol is gemakkelijk aan te leren en gemakkelijk zelf te doen.
Het bestaat uit een aantal stappen:

 1. Bepaal het probleem wat je wilt aanpakken. Gaat het om een klacht (pijn of iets anders) of een emotie (boosheid, verdriet, etc.). Als voorbeeld gaan we uit van "boosheid die te maken heeft met Piet".

 2. We gaan nu 3x een zin zeggen (de zogenaamde startzin) die begint met "Ook al......" of "Hoewel...." en eindigt met "ik accepteer mezelf".
  Als voorbeeld: " Hoewel ik boos ben op Piet, accepteer ik mezelf volledig".
  We kunnen ervoor kiezen 3x precies dezelfde zin te zeggen, of 3x met een kleine variatie, zoals:
  "Ook al ben ik kwaad op Piet, ik accepteer mezelf zoals ik ben"
  "Hoewel ik de boosheid naar Piet voel, accepteer ik mezelf totaal"
  "Ook al voel ik me kwaad van binnen, ik accepteer mezelf en hou van mezelf"
  Het zeggen van de zinnetjes doen we tezamen met het kloppen op het karatepunt: de zijkant van de hand aan de pinkzijde. Dat kunnen we doen door met de vingertoppen van de andere hand erop te kloppen, maar ook door de zijkant van de ene hand op de handpalm van de andere te 'slaan'.

 3. Daarna gaan we op de verschillende punten tappen met de vingertoppen (6-8x per punt) in de volgende volgorde:eft
  - binnenkant wenkbrauw (eenzijdig of tweezijdig)
  - buitenzijde naast het oog (een- of tweezijdig)
  - midden onder het oog (een- of tweezijdig)
  - midden onder de neus
  - midden tussen onderlip en kin
  - beiderzijds net naast het borstbeen, net onder waar het sleutelbeen aansluit
  - onder de oksel t.h.v. het BH-bandje
  - boven op het hoofd
  Het tappen laten we gepaard gaan met denken aan de klacht of emotie. In dit geval dus boosheid. Je kunt in jezelf steeds het woord 'boos' herhalen, of je kunt (beter nog) de boosheid proberen te voelen.

 4. Na deze serie punten adem je diep in en zucht je stevig uit

 5. Zo nodig herhaal je deze serie nog één of meerdere keren. Je zult merken dat het gevoel van boosheid steeds minder wordt....

(Als je op internet zoekt onder 'EFT' en afbeeldingen, vind je talrijke plaatjes waarop deze punten afgebeeld staan)

Door dit redelijk gemakkelijke protocol kun je veel emoties en klachten al zelf 'verwijderen'. D.w.z. je verwijdert de blokkades door de emoties te verwerken. Of je laat de klacht verdwijnen door de blokkades te verwijderen.

En, zoals al gezegd, je kunt het op vrijwel elk moment en op vrijwel elke plek doen......Als je het eenmaal door hebt, kost een serie je een paar minuten. En elke serie die je doet levert je direct wat op, want je ontdoet jezelf van (emotionele) blokkades. Soms merk je dat zelfs direct, andere keren merk je later dat dingen gemakkelijker gaan.

Tip: Bedenk wat nog meer een rol kan spelen bij je probleem. Welke emotie zit er ook bij? Wat zit er mogelijk ook in de weg? Behandel dat mee.....

Nog sterker werkt het als je tijdens elk punt wat je tapt een andere zin zegt die met het probleem te maken heeft. Een soort van deprogrammering. Maar dat voert te ver om hier uit te leggen. Dat kan beter tijdens een consult besproken en uitgelegd worden. Sommige mensen kunnen daarna zelf aan de gang, anderen doen het toch liever onder begeleiding tijdens consulten om dieper te komen.......

Bij "meer zelf doen" geef ik wat meer voorbeelden van de beginzinnetjes. 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn