Affirmaties zijn positieve zinnetjes, die je in de tegenwoordige tijd tegen jezelf zegt. Je zegt ze dus alsof het al zo is.
Het voert nu wellicht te ver om dat uit te leggen, maar het heeft te maken met ons onderbewuste. Ons onderbewuste is niet zo goed in het onderscheid tussen wat waar is en wat we onszelf wijs maken. 


affirmatie

Veel mensen maken zichzelf wijs - al dan niet door alles wat anderen tegen hen hebben gezegd - dat ze niet goed zijn, dat ze dingen niet kunnen, dat ze iets niet durven, dat ze niet goed genoeg zijn voor.....
En ons onderbewuste neigt dat te geloven. 

Je kunt dat mooi zien met de spiertesten in de kinesiologie. Je laat iemand zeggen "ik ben vol zelfvertrouwen" en het onbewuste laat je zien dat het niet klopt. Met NEI kun je daarna gaan kijken welke emotie en van wanneer verantwoordelijk is voor dat gebrek aan zelfvertrouwen. Evenzo met alle andere dingen waar een blokkade of sabotage zit. 
Maar waar het mij nu om gaat, is dat het onbewuste op een positieve manier kan worden beïnvloedt door wat je zegt.

Als je zegt "ik barst van het zelfvertrouwen", gebeurt er in eerste instantie niets; zeker niet als dat helemaal niet waar is. Maar als je dat blijft herhalen, en zeker als je er ook even het juiste gevoel bij haalt als je het zegt, dan gaat je onderbewuste het langzaam maar zeker geloven. Je programmeert je onderbewuste als het ware met een opdracht. De opdracht dat je barst van het zelfvertrouwen.
Overigens is het handiger om wat rustiger aan te beginnen. Er zijn uiteraard talloze affirmaties te bedenken.
Wat zou je zeggen van "ik ben een kanjer"? Of "ik hou van mezelf"? Of "ik ben in balans".

Robert Benninga gaf ooit als advies om een sticker op de spiegel te plakken met de tekst "tiger I love you". Dat moest je dan elke keer als je die sticker zag tegen de spiegel zeggen, tegen je spiegelbeeld dus. Dus tegen jezelf. Een fantastische affirmatie.
Toen ik dat deed, vond ik het eerst maf. Daarna begon ik een beetje te glimlachen omdat ik dat tegen mijn spiegel(beeld) stond te zeggen. Een spiegelbeeld wat een beetje teruglachte. Daarna begon ik naast de glimlach ook warmte te voelen als ik het tegen die vent in de spiegel zei, en gaandeweg begon ik warmte voor mezelf te voelen als ik eigenlijk dus tegen mezelf zei dat ik van mezelf hield.
En wat ik daarbij stap voor stap als steeds sterker en krachtiger ervoer, is precies wat affirmaties doen.
Aanvankelijk zijn het maar zinnetjes, terwijl de impact steeds groter en steeds sterker wordt.

Op een gegeven moment geloof je wat je steeds beweert. Louise Hay is groot geworden door haar boeken over affirmaties. Zij past ze ook toe bij ziekte, zelfs bij kanker. Affirmaties als "ik ben gezond", "mijn lichaam heelt zichzelf", "mijn afweersysteem is elke dag krachtiger en meer in staat me te beschermen", etc. etc. zijn erg krachtig. 
Hoe specifieker, hoe nauwkeuriger een affirmatie is voor een bepaald doel, hoe krachtiger het werkt.

Het belangrijkste bij affirmaties is dat ze positief zijn (dus geen 'niet' en geen ontkenningen in de zin) en in de huidige tijd worden gezegd, (dus niet "ik wordt gezond", maar "ik ben gezond" - voor je onbewuste blijft "ik wordt gezond" altijd de toekomst en dat is dus niet handig), maar toch ook wel dat je er een houding bij aanneemt die de affirmatie wat ondersteunt. 
Je kunt je wellicht voorstellen dat als je zegt "ik voel me krachtig", en je hangt onderuitgezakt op de bank, dat het dan minder werkt als wanneer je fier rechtop staat en desnoods een vuist balt.

Zelf heb ik in het verleden ook nog wel eens de affirmatie gebruikt "ik blijf in mijn eigen kracht" als ik ergens naar binnen moest waar ik de ervaring had me zwakker te gaan voelen door wat mensen deden en zeiden. Het kan extra helpen om na de affirmatie even diep in te ademen en uit te blazen.

Je kunt mooi zien hoe het werkt met affirmaties als je mensen een paar affirmaties dagelijks laat opschrijven, bijvoorbeeld 3x daags. 
Stel er worden 4 affirmaties opgeschreven. Dan blijkt na en paar keer of een paar dagen dat één van die affirmaties mooier geschreven wordt dan de andere. Later volgen de anderen. Het is net alsof de affirmatie waar het onderbewuste mee akkoord is gegaan mooier geschreven wordt. Het geeft enerzijds ook aan dat het onderbewuste niet zomaar akkoord gaat met alles wat je zegt. En anderzijds dat de aanhouder uiteindelijk wint.

Deels heeft dat te maken met overtuigingen die nog invloed hebben op het onderbewuste. Zoals de overtuiging dat je je zwak voelt in de weg kan zitten als je de affirmatie "ik voel me krachtig" gaat gebruiken om sterker te worden. Je moet zo'n affirmatie dus blijven herhalen totdat je het effect hebt bereikt wat je wilt. Zo simpel is het.

Vragen of bidden heeft ook iets weg van affirmaties. Je kunt affirmaties in de vorm van vragen gebruiken; lees daarvoor het onderwerp "vragen".


Visualisaties zijn nog krachtiger dan affirmaties.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn