beloning

Het leven en zeker ook het bewust leven is zoveel leuker als het een spel is als wanneer het een plechtigheid is.

Laat het niet te zwaar zijn, zorg dat het vooral vrolijk is.

En als je door je verantwoording te nemen of door gedisciplineerd iets te doen een stap vooruit zet of iets bereikt, beloon jezelf dan!


Natuurlijk is het verstandig om je beloning te laten passen in je plan, dus geen zak patat als je probeert af te vallen. Of misschien ook juist wel als je dat geheel bewust doet als eenmalige actie. 
Jezelf kietelen omdat je iets bereikt hebt, geeft je een reden om door te gaan, om blij te zijn met wat je doet. 
Het is daarom ook verstandig om, als je bijvoorbeeld een doel op langere termijn nastreeft, haalbare tussen-doelen te hebben, zodat je met enige regelmaat jezelf kunt belonen.
Natuurlijk mag de beloning ook bestaan uit gewoon blij zijn om wat je hebt bereikt. Het hangt een beetje af van het mogelijk afzien ervoor. 

Van kinds af aan zijn we weinig beloond als we iets goed deden. Het omgekeerde kwam vaker voor, dat we gestraft werden als we iets niet goed deden. Maar belonen als iets goed gaat werkt zoveel beter. Als je dolfijnen kunstjes laat doen, werkt dat alleen maar door te belonen. Straffen werkt niet. Bij ons mensen is dat niet veel anders, helaas hebben teveel mensen die zich met opvoeden bezig houden dat nog niet door.
Bij gigantische overtredingen moet je wel straffen, oké; maar in veel situaties kun je veel beter werken met belonen en proberen straffen - in welke vorm dan ook - achterwege te laten. Bovendien geeft straffen een vorm van aandacht en die willen we allemaal ook, daarom zijn kinderen die te weinig aandacht krijgen ook zo vervelend. 
Ga uit van het goede in de mens en prikkel dat met belonen.

Dat is wat je doet door jezelf te belonen van tijd tot tijd. Als je hebt gedaan of bereikt wat je je had voorgenomen. Of als je een duidelijke stap hebt gezet op die weg, of als je - nog zonder veel resultaat - een poos je best hebt gedaan. Het gaat om het positieve gevoel wat het geeft, om jezelf het gevoel te geven dat je goed bezig bent, dat je zo door moet gaan, dat je oké bent.

Veel te veel van ons hebben niet zo doorgekregen dat ze oké zijn vanuit hun jeugd. We stoppen dat weliswaar weg, zijn daar niet meer zo mee bezig, maar in onszelf zijn we maar al te vaak bezig onszelf af te wijzen of bestraffend toe te spreken. Als iets niet lukt zijn we boos op onszelf, we wijzen onszelf op dat moment af; hopelijk alleen maar om die actie, om wat we doen, maar soms gaat dat dieper. Vaak betekent veel kritiek hebben op anderen ook dat je jezelf niet accepteert, die "anderen" is je spiegel. 
Daarom: beloon jezelf, hou van jezelf om wie je bent. Wees blij met jezelf. 
Daar is niets kinderachtigs aan.

In tegendeel, het is de basis van vertrouwen. Vertrouwen in jezelf en in je toekomst. Het kan de katalysator zijn in het proces van bewustwording en persoonlijke groei. En soms kan het een doel zijn waar je naar toe werkt: "als ik dit 100 dagen volhoud, dan mag ik dat.....". Wat je die 100 dagen doet werkt voor het grotere geheel, maar de tussenstap - na 100 dagen - levert een beloning op waardoor je die 100 dagen kunt volhouden. En daar is niets mis mee.

Bovendien, door jezelf te belonen en jezelf te complimenteren of waarderen om wat je deed, groeit je eigenwaarde en vermindert de kritiek op jezelf. En daardoor vaak ook op anderen. 

Steek jezelf af en toe veren in je achterwerk........

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn