succesjournaal

Het succesjournaal, of succesdagboek, of succeslogboek, of hoe je het ook noemen wilt is een prima middel om jezelf een beter gevoel te geven, om je zelfvertrouwen te vergroten.

Of om het met hetzelfde doel voor je kind(eren) te gebruiken.

De bedoeling is dat je in een schriftje of dagboekje elke dag 's avonds 4 of 5 dingen noteert (of laat noteren) die die dag goed gingen. In het begin weet je vaak niet wat je moet opschrijven. Dan begin je met simpele dingen als 
-    ik heb mijn tanden goed gepoetst
-    ik heb mijn veters goed gestrikt
-    ik heb mijn voeten goed geveegd
-    ik heb mijn bord leeg gegeten    en dat soort relatief ' onbenullige'  dingen.

Naarmate je doorgaat, ga je je belangrijker dingen herinneren van die dag. Elke dag komen er zo 4 of 5 dingen bij te staan. Het belangrijkst is de focus, zo blijkt in de praktijk.

Ik had een patiëntje met slecht zelfvertrouwen. Ze was vooral bezig met wat ze niet kon, waar ze niet goed in was. Ik zou bijna zeggen 'zoals zoveel mensen'. Ik gaf haar als voorschrift mee om dagelijks 4 dingen in een schriftje te schrijven die ze die dag goed had gedaan. Bij de eerste controle had ze het keurig gedaan. Aanvankelijk inderdaad dingen als de tandenpoetsen en voetenvegen, maar later toch ook interessantere dingen. Bij de tweede controle gaf moeder aan dat de focus van het meisje aan het veranderen was. Ze kon nu spontaan opmerken dat ze ergens goed in was. Voorheen deed ze dat nooit, dan werd er juist gemeld waarin ze niet goed was.

En dat is nu precies de bedoeling van een succesjournaal: dat je èn gaat inzien wat je allemaal (wel) kunt en goed doet, èn dat je focus gaat in de richting van wat je goed doet in plaats van in de richting van wat je fout doet. 
Bovendien is het leuk om dingen in het journaal te mogen schrijven als je een drempel hebt genomen, als je schroom hebt overwonnen, als je iets heb gedaan waar je tegenop zag, etc. Het maakt dat je een volgende keer met andere energie in diezelfde situatie staat. Het feit dat je vanavond weer iets moois kunt noteren, kan zelfs maken dat je het makkelijker doet. En het is extra genieten als je iets doet om te weten dat je het er straks in kunt schrijven.
Het gevoel van zelfvertrouwen en gezonde trots worden door zo'n eenvoudige oplossing versterkt.

Het lijkt bijna kinderachtig, maar het is o zo effectief. Voor jong en oud. Er is zijn zelfs programma's die je kunt gebruiken om je doelen te bereiken die je wilt bereiken, die van zowel het succesjournaal als van het dankbaarheidjournaal gebruik maken. Domweg om je geest te zetten in de goede richting. Die van vertrouwen en succes. Door het succes te beklemtonen en de dankbaarheid te cultiveren, is de kans veel groter dat je je doelen ook gaat bereiken. Bovendien zend je eerder de juiste signalen uit. 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn