vragen-bidden

Ik noem vragen en bidden in één adem, omdat het naar mijn gevoel om hetzelfde gaat.
Als je bidt, vraag je ook. 
Je kunt eindeloze discussies hebben over wie je vragen of bidden verhoort. Is dat God, is dat de kosmos, is dat je eigen diepste ik, je onderbewuste?


In feite doet het er niet toe, feit is, dat vragen vaak worden verhoord. Mits je in de goede staat bent, mits je ontvankelijk bent. 

Belangrijk lijken een positieve intentie en dankbaarheid voor het antwoord op je vraag, voor het feit dat je vraag gehoord wordt.
 Bovendien vertrouwen in het feit dat je vraag gehoord zal worden.

De hele film The Secret gaat om dit 'vragen'. Wat echter wordt vergeten in de hele film is dat de staat waarin je moet verkeren wellicht het belangrijkst is. Je moet ontvankelijk zijn, open staan voor hulp vanuit de kosmos, 'van boven'. Je moet in contact zijn met de kosmos, met 'boven', met God. We zijn in staat om dingen op breed gebied te beïnvloeden, wellicht zelfs het grootste deel van onze toekomst te bepalen.

Maar niet met ons verstand. We kunnen het beredeneren met het verstand, maar we kunnen er niet veel mee gedaan krijgen. Het verstand is wel nodig voor de actie die vaak ook nodig is om iets gedaan te krijgen.
 Maar het hart, de intuïtie, ons diepe gevoel, is belangrijk om de vragen te stellen en beantwoord te krijgen.
Bovendien werkt het vele malen sterker als je de wens die je hebt (en uit) ook visualiseert. Dat je voor je ziet wat je wilt bereiken, wilt creëren. Dat je het voor je ziet alsof je het al hebt. En dat je er de emoties bij voelt die erbij horen: de vreugde, het genot, de verbazing, de dankbaarheid, etc. etc.

Verder kun je - zoals ik al eerder ergens schreef - affirmaties in vragende vorm gebruiken. Zelf deed ik dat met veel succes, vanuit de intentie om interne vrede te vinden en (ook naar buiten toe) in balans te zijn. Ik vond ze in een boek over meditatie. Er werd gemediteerd door telkens één van de verzoeken te blijven herhalen, waardoor je op diep niveau met die uitspraak bezig was en allerlei dingen tegenkwam die er mee te maken hadden.
De zinnen klinken een beetje 'zwaar', maar kijk daar doorheen!


Ik besloot ze echter te gebruiken om me vredig en in balans te voelen, en mijn gevoelsleven niet zo veel te laten beïnvloeden door mijn klachten en andere externe teleurstellingen. Ik wilde een goede echtgenoot zijn en een goede stemming hebben. 

De 9 verzoeken zijn een meditatie op liefde uit het boek "Leren over liefde" van Thich Nhat Hanh.
Om de diepere intentie en diepere meditatie hiervan te oefenen kun je beter het boek kopen en lezen. Ik gebruikte ze gewoon achter elkaar om mijn onbewuste in de goede richting te sturen en gelijktijdig de kosmos/God te vragen er iets mee te doen. Een tijd lang deed ik ze tijdens de 3CM, een meditatieve oefening in de Chi Neng® Qigong. (Ik stelde de vragen vanuit mijn hart, maar met mijn verstand nam ik de beslissing en de actie het te doen.)

  1. Moge ik vredig en gelukkig zijn, en licht van lichaam en geest
  2. Moge ik veilig zijn en vrij van onheil
  3. Moge ik vrij zijn van woede, (kwellingen) beslommeringen, angsten en zorgen (ik gebruikte 'beslommeringen')
  4. Moge ik naar mezelf leren kijken met ogen van liefde en begrip
  5. Moge ik in staat zijn de zaden van vreugde en geluk in mezelf te herkennen en er contact mee te maken
  6. Moge ik de bronnen van woede, begeerte en misleiding in mezelf leren identificeren en zien
  7. Moge ik weten hoe ik dagelijks de zaden van vreugde en geluk in me kan voeden
  8. Moge ik in staat zijn om fris, sterk en vrij te leven
  9. Moge ik vrij zijn van gehechtheid en afkeer, maar niet onverschillig


Als je even door de formulering heen leest, en voelt wat er wordt gevraagd, dan zul je begrijpen dat dit hele diepe en hele mooie 'vragen' zijn, die - indien verhoord - maken dat je je gelukkig, vredig en liefdevol voelt. En vrij. 

Affirmaties worden zo uitgesproken dat het al zo is, dus " ik ben vredig en gelukkig". In dit geval koos ik bewust voor deze vragende vorm. Ik kan het niet helemaal uitleggen, maar het voelde beter. Alsof ik het meer in de handen van een hoger iets legde (en misschien was ik dat zelf wel) in plaats van te beweren dat iets was zoals het nog niet was.

Als je zegt "moge ik vrij zijn van woede", terwijl je af en toe kookt van woede, dan verzoek je dat aan jezelf (je onbewuste en bewuste), aan God, aan het universum/de kosmos. En dat voelt goed. Als je zegt "ik ben vrij van woede" terwijl het van binnen kookt, dan voelt dat niet goed. En dat is logisch, want het is strijdig met de werkelijke situatie. 


Ik zou je vanuit mijn eigen ervaring adviseren om bovenstaande 9 verzoeken dagelijks op een stil moment - al dan niet hardop - uit te spreken. Doe dat eens een maand en kijk wat er gebeurt.....het kost weinig tijd, maar geeft je veel. Doe het wel op een open manier, stel je open op. Wees bereid om de inwilliging van de verzoeken te ontvangen. 


Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn