boekmp3

Het is belangrijk om je te blijven ontwikkelen, om te blijven lezen en te blijven luisteren, om in beweging te blijven als het gaat om je ontwikkeling. We kennen allemaal het gezegde "rust roest", op dit gebied geldt het wellicht ook.
Zeker in deze snel bewegende en veranderende tijd.

Niet lezen om steeds maar weer informatie erin te pompen die tot niets leidt. Niet lezen om het lezen. Ik heb inmiddels zoveel mensen gezien die aan je lippen hangen als je wat vertelt en die zoveel boeken hebben gelezen, zoveel weten. Maar die blijven hangen waar ze zitten en niet vooruit komen. Ze weten wel veel, maar om de een of andere reden is het knopje wat om moet om het toe te passen nog niet gevonden. Of mensen die vertellen dat ze zo gevoelig en spiritueel zijn, maar intussen alles vanuit hun ratio doen en helemaal niet zo overkomen als ze vinden dat ze zelf zijn.......ze zouden dat wel willen, maar het zit allemaal teveel in het hoofd.

Het gaat dus niet zozeer om de rationele informatie, het gaat om de kennis met de grote K, om de kennis die ons in staat stelt dingen bij onszelf te verbeteren. In plaats van op de automatische piloot te leven. Niet dat we niet goed genoeg zijn, we zijn perfect zoals we zijn. 
Maar ik denk dat er weinig mensen zijn die niet nog meer in het NU zouden willen leven, weinig mensen die niet nog een groter deel van de tijd geluk zouden willen proeven, weinig mensen die zonder oordeel zijn, weinig mensen die niet nog meer van het moment zouden willen genieten. Het gaat niet om verbeteren in de zin dat je een beter mens wordt, maar meer om het meer grip krijgen op de factor geluk.Het zijn al die kleine tips vanuit boeken en - als je liever luistert - mp3's die ons daarbij helpen. Net als quotes een geweldige hulp kunnen zijn. Achter elke quote kun je een heel verhaal voelen en zien, en invullen vanuit je eigen ervaring.

Bovendien - en in 'herhaling' schreef ik daar ook al over - zijn het de andere woorden, de andere intonatie, de andere benadering van dezelfde onderwerpen die leiden tot de klik, die leiden tot het omgaan van het knopje, zodat we in de praktijk kunnen toepassen wat we in ons hoofd weten. 
Zo'n 20 jaar geleden kon ik dagen kwaad zijn als ik kwaad was. Dat was heel ongezellig. Ik vond het zelf niet leuk, maar ik kon er niets aan veranderen. Nu duurt mijn boosheid hooguit een paar minuten. Daarna vraag ik me af welk nut het nog heeft en wie ik er het meest ellende mee bezorg. Meestal ben ik dat ook nog zelf!

De weg naar die omslag is geleidelijk gegaan, en ontstaan door het lezen van verschillende boeken die allemaal een stukje bijdroegen. Niet dat ik die boeken bewust heb gelezen om die boosheid, juist niet. Het waren boeken die over heel andere onderwerpen gingen, maar dingen in gang hebben gezet. Aanvankelijk zetten ze me aan het denken, en op een gegeven moment kon ik het ineens toepassen, kon ik ineens het knopje omzetten. (en zo gaat het eigenlijk altijd). 
Een van de factoren die een rol speelden is dat degene die het meest last heeft van boosheid je eigen persoon is.

Jouw lichaam en gezondheid worden benadeeld door je eigen boosheid. Vergeven is iets wat je voor jezelf doet, niet voor de ander. Negatieve emoties loslaten is gunstig voor je gezondheid. Anthony Robbins zei dat boosheid betekent dat iemand jouw grenzen over is gegaan, maar dat je je moet afvragen of je je grenzen wel duidelijk hebt aangegeven en of die grenzen wel redelijk zijn. En ongetwijfeld waren er nog veel meer factoren die hebben gemaakt dat mijn boosheid geen dagen meer duurt, maar minuten.

En dat is waar het om gaat. Door boeken te lezen en mp3's te beluisteren met onderwerpen over persoonlijke ontwikkeling of zelfs soms autobiografieën, komen er langzaam maar zeker steeds bronnetjes binnen om steeds meer ontspannen en gelukkig dit leven door te brengen. 


Voor mij is Chi Neng® Qigong ook zo'n voorbeeld. Door mijn eerste ongeluk was ik vooral de Falung Gong gaan beoefenen, met af en toe een stukje van de Chi Neng. Door toeval (als dat bestaat) kwam de Chi Neng weer op mijn pad, nadat het in 1998 ook al eens op mijn pad was gekomen. Via een paar keer voordoen door Patricia van Walstijn en verder de video (toen nog) deed ik de oefeningen. Tot ik mee ging naar Mallorca voor een workshop. In het klooster daar ervoer ik op een fantastische manier wat de bedoeling was. Maar vooral ook door te lezen (in mijn geval halve pagina's of zelfs alinea's per keer) wat Patricia schreef en wat Dr. Pang Ming schreef en wat Ooi Kean Hin schreef, en wat Chunyi Lin op DVD's vertelde, ging ik het steeds meer en dieper ervaren.
En door de beoefening in combinatie met het lezen, pas ik de basisprincipes van de Chi Neng steeds meer onbewust toe in mijn leven.
En steeds vaker ook even bewust tussendoor als ik daar behoefte aan heb. Zo kan ik tijdens het hardlopen als ik een klacht ervaar met La Qi op intentie de energie in het gebied waar ik klachten heb corrigeren en loop ik even later weer zonder klachten. 
Ook hier zorgt een optelsom van nuttige bronnetjes voor het kunnen toepassen en het nut ervaren. En de rust ervaren. En geluk.....

Daarnaast kan het waardevol zijn - voor de mensen die makkelijk lezen (voor mij dus niet meer) - om boeken te lezen over heel andere onderwerpen. Pak af en toe eens een boek uit de bibliotheek over iets waar je niets van weet. Nogmaals, niet om alle informatie - dus neem het allemaal niet te serieus en ga het niet bewust onthouden - maar om die kleine dingen, om die ander golflengte. Die kleine dingen die in staat zijn om net het zetje te geven om iets toe te kunnen passen , of die kleine dingen die onderdeel zijn van de inhoud van de emmer waar uiteindelijk de laatste druppel maakt dat de knop omgaat. 


Vanaf het moment dat ik de huisartsenpraktijk stopte, in 1994, heb ik onnoemelijk veel boeken gelezen. Daarvoor ook al, maar dat waren meer leesboeken, studieboeken, detectives, romans, etc. Niet het soort boeken van daarna; van toen ik behoefte kreeg mezelf te gaan ontwikkelen om zowel voor mezelf als anderen een waardevoller mens te zijn. Op andere terreinen dan alleen de geneeskunde. 
En ik kan je vertellen: het was het waard. Het is zoveel mooier om bewuster te leven, om zelf een vinger in de pap te hebben, om te schaven aan de dingen die je aan jezelf niet bevallen, om meer te genieten, om vaker geluk te ervaren, om .............

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn