nu

In een wereld waarin we lopen te jagen en regelen, waarin we barsten van de (al dan niet ingebeelde) verplichtingen, zijn we zelden in het moment van het nu. We zijn eigenlijk altijd bezig met morgen en overmorgen. En in gesprekken zijn we vaak bezig met gisteren en eergisteren. 
Als we aan het piekeren zijn, gaat dat ook altijd over iets wat al gebeurd is of over iets wat nog moet gaan gebeuren. Het gaat nooit over het huidige moment.

En het huidige moment is niet vandaag, maar is NU, Op dit ene moment. 
En hoe je het ook wendt of keert, we leven altijd in het NU, we leven altijd op dit moment. Als het goed is. Toch is ons hoofd vrijwel altijd bezig met een ander moment. Vrijwel alle spanningen die we creëren, alle angsten die ontstaan, ontstaan niet in het NU, maar omdat we bezig zijn buiten het NU. Of het moet zijn dat je op dit precieze moment door een leeuw wordt aangevallen........is niet waarschijnlijk.

Toen ik voor het eerst een boekje van Eckhart Tolle las en hem over het NU 'hoorde' vertellen, leek het me een beetje overdreven. Maar ik herkende wel direct dingen. Eigenlijk altijd als we ons waardeloos voelen is dat om andere dingen dan in het NU gebeuren. Als we ons concentreren op het NU, dan voel je je niet waardeloos. En als je even probeert in het NU te zijn, door je ogen dicht te doen en je te concentreren op je billen die op de stoel zitten, je rug die tegen de leuning zit en waar je voeten de grond raken, en daarna je ogen open doet, merk je dat je je oké voelt.

Op het moment dat je je op het NU concentreert, voel je je oké (een beter woord kan ik even niet bedenken). 
Ik besloot na het lezen de proef op de som te gaan nemen. Op verschillende plaatsen hing ik post-it briefjes met teksten die met er aan deden denken in het NU te zijn. En ik probeerde om tussen consulten in even in het NU te zijn. Uiteraard lukte dat veel minder vaak dan ik had gewild. Als het 3x op een dag lukte was het al mooi. 
Toch merkte ik al snel verschil. Door dat te doen, ontstond er rust in me. En dat begreep ik niet. Hoe kon het nu zijn dat 3x per dag gedurende een minuutje in het NU te zijn, dat zo'n impact had?

Door in het NU te zijn, even bewust in het moment te zijn, doorbreek je kennelijk de continue ruis, de continue stroom aan gedachtes en het tegen onszelf praten. En door dat af en toe te doorbreken, ontstaat er kennelijk meer rust, wordt de vicieuze cirkel doorbroken. 
Wat fantastisch dat dat zo eenvoudig kan!

Bovendien, hoe meer je er mee werkt en hoe vaker je het doet, hoe meer ga je het bijna automatisch toepassen. "Hé, ik zit te zitten, laat ik even helemaal in het NU zijn". En omdat het zo prettig voelt, heb je er niets op tegen om het vaker te doen.
In het begin moet je jezelf eraan herinneren, maar gaandeweg is dat minder nodig.

Het mooie aan Chi Neng® Qigong is, dat je tijdens de beoefening volledig in het NU bent. Misschien is het daarom ook wel zo fijn om te doen. En je doet het geen minuut, maar aanzienlijk langere tijd. De vicieuze cirkel wordt dus nog duidelijker doorbroken. Het effect op 'rust' en prettig voelen is nog groter. Je bent bovendien stil, meditatief bezig. Je begint met een intentie, een affirmatie en visualisatie. Je neemt je eigen verantwoordelijkheid, toont respect en dankbaarheid, je herhaalt, etc. etc. 
Vrijwel alle hulpmiddelen van deze site vind je terug in de Chi Neng® Qigong.

Door te oefenen in het NU zijn, leer je ook meer genieten van het moment. Ook van fijne momenten, omdat je ze nog bewuster beleeft. En zorgen en problemen verdwijnen weliswaar niet, maar bevinden zich zelden in het NU. Eigenlijk altijd ervoor of erna. Door in het NU te zijn, kun je de problemen even loslaten en laten waar ze horen: op een ander moment. Natuurlijk lossen de problemen er niet mee op, maar ze krijgen wel minder invloed op jou, en dus op je gezondheid en op je gevoel van welzijn, van gelukkig zijn. En omdat ze minder prominent aanwezig zijn, kun je beter oplossingen bedenken. Niet alles staat op rood, er zijn mogelijkheden.... dankzij het NU !

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn