lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is belangrijk. Dat weten we allemaal eigenlijk wel. Het is belangrijk om meerdere redenen.

De doorbloeding en zuurstofvoorziening van de weefsels: door lichaamsbeweging en de ermee gepaard gaande diepere ademhaling, zorgen we ervoor dat vrijwel alle weefsel op een goede manier worden doorbloed. Doorbloed met bloed wat zuurstof naar alle cellen brengt, en koolzuurgas als 'afval' weer naar de longen terugvoert. Niet alleen koolzuurgas wordt afgevoerd, maar ook allerlei afvalstofjes die vrijkomen in alle cellen. Want alle cellen zijn op zich kleine fabriekjes. fabriekjes die afvalstofjes produceren en voor de verbrandingsprocessen zuurstof nodig hebben. Ook om gezond te blijven.

Het uithoudingsvermogen, onze weerstand: door lichaamsbeweging zorgen we er ook voor dat onze weerstand beter is, en dat ons uithoudingsvermogen groter is. Bij elke infectie door een virus of bacterie, maar ook bij kankercellen, is het belangrijk dat ons lichaam snel en goed in staat is de verdediging in gang te zetten en zo nodig de aanval te openen op bacterie, virus of kankercel. Enerzijds zal het lichaam adequater reageren naarmate we gezonder zijn en betere lichaamsbeweging hebben, anderzijds zullen we bij slijtageslagen als langdurige ziekte of de strijd tegen kanker beter in staat zijn het vol te houden en/of te herstellen. Maar ook is ons afweersysteem sneller in staat bijvoorbeeld kankercellen te ontdekken en aan te pakken.

Het 'smeren' van de gewrichten: door lichaamsbeweging zorgen we ervoor dat de gewrichten soepeler worden, omdat de spieren en banden rond die gewrichten beter worden getraind, maar ook dat de gewrichten minder snel zullen slijten. Lichaamsbeweging - het liefst vanaf jonge leeftijd (en dat staat onder druk, want kinderen bewegen steeds minder - op een goede manier) - zorgt ervoor dat gewrichten sterker zijn, de botten sterker zijn, en de gewrichten soepeler blijven bewegen. Het kraakbeen wat de gewrichtskop en gewrichtskom bedekt, blijft beter en het gewricht wordt beter gesmeerd. We kennen allemaal de voetbalknie, waar het gewricht meer vocht aanmaakt in een poging de knie ondanks een kapotte meniscus toch te kunnen laten functioneren. Het leidt tot een dikke knie met teveel vocht. Als we daarentegen gewrichten minder bewegen (en ook minder volledig bewegen), wordt er minder vocht aangemaakt en zal er eerder slijtage optreden.

Het stimuleren van meridianen, van de energiebanen: dit is een stukje waar we in het westen minder mee bezig zijn, maar door lichaamsbeweging zorgen we niet alleen voor een betere stroom door de bloedbaan, we zorgen ook voor een betere stroom door de meridianen. Doordat we bij allerlei bewegingen de meridianen strekken of prikkelen, is die energiestroom beter. En zolang we niet overdrijven hebben we daar baat bij. Als we overdrijven, dan verbruiken we meer energie dan we op gang brengen en raken we juist oververmoeid.
Toch is het ook bij bijvoorbeeld burn out belangrijk om lichaamsbeweging te doen. Bij burn out moeten mensen zich weer gaan opladen en juist dan is dit punt heel belangrijk. Via betere Qi (=Chi) stroom door de meridianen, en een beter doorbloeding van het lichaam wordt de conditie verbetert en worden we lichamelijk maar ook geestelijk sterker.

De geestelijke toestand: lichaamsbeweging verbetert ook de geestelijke situatie. Bij inspanning zijn het vooral de endorfines die ervoor zorgen dat we ons beter voelen, dat we beter in ons vel zitten. Dezelfde endorfines die ook bij de bestrijding van pijn zo behulpzaam kunnen zijn. Maar zeker bij de duursporten zien we ook dat er meditatieve toestanden kunnen zijn (die ik zelf bijvoorbeeld ken van het hardlopen gedurende langere tijd) die rust geven en maken dat we beter met onszelf in contact komen.

Het soort lichaamsbeweging wat het beste is, is per individu verschillend. Je kunt je voorstellen dat iemand die 30 kilo te zwaar is beter niet kan gaan hardlopen.
Het is in elk geval altijd belangrijk om een lichaamsbeweging op te bouwen, geleidelijk aan je prestatie te verhogen. Bij hardlopen kun je bijvoorbeeld het beste beginnen met wandelen en daarna met een paar keer (bijv. 4) achtereen 1-2 minuten hardlopen met 2 minuten pauze tussendoor. Dat klinkt heel voorzichtig, maar zeker naarmate we iets ouder worden (boven de 20) is dat wel verstandig.
Bovendien schijnt het niet zo verstandig te zijn om boven bijvoorbeeld de 45 nog te gaan hardlopen als je tevoren weinig aan sport deed. De gewrichten kunnen dat dan niet meer zo goed aan en overbelasting (en dus slijtage) ligt dan op de loer.

Verder is het verstandig om te zorgen dat alle delen van het lichaam worden gebruikt en dat de gewrichten volledig worden gebruikt. Er zijn sporten waarbij je gewrichten maar deels gebruikt (bij stootbewegingen bijvoorbeeld) en ook dat zou eerder tot ellende lijden van die gewrichten.
Wees bovendien bedacht op "warming up" en "cooling down". Als je prestatie van het lichaam vraagt, van de spieren, pezen, banden, gewrichten etc., is het verstandig rustig te beginnen elke keer dat je gaat sporten. En wat oefeningen te doen waardoor de doorbloeding alvast toeneemt zonder dat je het lichaam al te veel belast.

En nadat je gesport hebt, althans nadat je intensief bent bezig geweest, is het verstandig om nogmaals de doorbloeding te stimuleren van de spieren, banden en pezen die je gebruikt hebt. Maar nu zonder echte inspanning, zonder dat er weer afvalstoffen door de verbranding en het gebruik in die spieren wordt achtergelaten. Het doorbloeden bij de cooling down zorgt juist voor afvoer van de afvalstoffen die we tijdens het sporten in de weefsels hebben veroorzaakt. Doe je dat niet, kunnen blessures het gevolg zijn. En dat zie je in de praktijk veel te veel. Mensen die na het sporten de tas inpakken en weg gaan zonder een cooling down. En juist bij die mensen zie je veel blessures.

Ik zat ooit op volleybal en daar speelde een seniorenteam. Deze oudere heren trainden nooit, maar speelden eens per week een wedstrijdje. Je raadt het al, de een na de ander raakte geblesseerd, meestal een zweepslag. Op een gegeven moment moesten ze zich uit de competitie terugtrekken omdat ze langere tijd geen team meer op de been konden brengen. Dit was puur een gevolg van ondoordacht sporten.

Chi Neng® Qigong is een bewegingsleer waar we alle facetten die ik boven noemde terug zien. Het is wat dat betreft een voortreffelijke totale bewegingsmethode. De doorbloeding en zuurstofvoorziening in alle weefsels van het hele lichaam worden bevordert door de bewegingen, die alle soepel en rustig zijn. Altijd wordt begonnen met een lichte warming up, waarmee het hele lichaam en de organen al worden gestimuleerd. Door de stimulering van alle organen en de meridianen wordt de werking van de organen verbeterd, maar ook de weerstand. Het uithoudingsvermogen wordt geleidelijk beter omdat het hele lichaam beter gaat functioneren, bovendien zijn er oefeningen die intensiever zijn waarvoor je kunt kiezen.

Omdat vele gewrichten in hun hele beweging worden gebruikt, smeren we alle gewrichten en zorgen we voor soepelheid van het hele lichaam, inclusief de rug. De energiebanen worden juist bij de Chi Neng tijdens alle bewegingen gestimuleerd, waardoor de Qi beter zal stromen en de organen gezonder worden en blijven. Omdat Chi Neng gedaan wordt met gerichte aandacht, vinden we er geestelijk meer rust door en raken we meer ontspannen naarmate we het meer doen.

Het mooie van Chi Neng is, dat je er slechts kleding voor nodig hebt waarin je je makkelijk kunt bewegen (bijvoorbeeld hurken), en dat je het makkelijk thuis kunt doen. Kans op blessures is er eigenlijk niet, zweten ga je alleen als je dat wilt. En na enige training gaan de bewegingen van binnenuit, waardoor je er juist energie van krijgt in plaats dat het energie kost. En bovendien ga je er lekkerder door in je vel zitten. Wel is het verstandig om de oefeningen eerst goed aan te leren bij een instructeur. Verkeerd uitgevoerde oefeningen zouden immers tot verkeerde effecten kunnen leiden, zelfs tot klachten.

[Niet zo lang geleden bleek uit onderzoek dat mensen die echt als huisvrouw werk deden minder snel borstkanker hadden. Dat bleek te liggen aan het feit dat de borstspieren meer werden gebruikt, de doorbloeding van de borsten beter was, en de lymfeklieren in dat gebied dus ook beter hun werk konden doen. Vergeet niet dat de huisvrouw vroeger veel meer met de handen en armen werkte dan tegenwoordig. Wringen, dweilen, de was ophangen, boenen, het zijn allemaal geen dingen meer van deze tijd.

Dit onderzoek laat enerzijds zien hoe belangrijk de doorbloeding is én de lymfeafvoer, maar tegelijkertijd dat ons lichaam kennelijk kankercellen onschadelijk kan maken als de doorbloeding in dat gebied maar goed genoeg is. Want bij beide groepen vrouwen zullen kankercellen gevormd zijn, en toch kregen de vrouwen met voldoende doorbloeding van het borstgebied aanzienlijk minder kanker.
Juist bij Chi Neng worden er veel bewegingen gemaakt die de doorbloeding in het borstgebied verbeteren. Net als de energie in dat gebied wordt verbeterd (maar dat geldt voor het hele lichaam) en in combinatie met het genoemde onderzoek mag je bijna zeggen dat Chi Neng Qigong beoefening moet leiden tot minder borstkanker. ]

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn