zelfreflectie

Zelfreflectie, of wel het naar jezelf kijken.

Ik schreef al dat het belangrijk was om van jezelf te houden en wat je zou kunnen doen om dat te verbeteren. Ook schreef ik al dat het belangrijk is jezelf met een korreltje zout te nemen en af en toe eens om jezelf te glimlachen. 

Bij zelfreflectie kijk je af en toe eens naar jezelf en beoordeel je jezelf op je functioneren.
En dat kan op alle fronten en op alle facetten. Het gaat er niet om dat je dat negatief doet of alleen positief, het gaat erom dat je naar jezelf kijkt. Bewust naar jezelf kijkt. Misschien is het wel het best om het neutraal te doen, zonder oordeel, maar wel kritisch...
Als je doelen hebt gesteld kun je kijken of je op de weg naar die doelen bent.
Je kunt kijken hoe je in je relatie staat en welk aandeel jij daarin hebt. Investeer je genoeg in je relatie? Kom je aan je trekken, komt je partner aan zijn/haar trekken? Ben je een goede partner voor je partner, en gedraag je je ook zo?

T.a.v. je werk kun je kijken of je bent waar je zijn wilt, ben je oké met je werk, ben je een goede collega, een goede werknemer?
En als je je had voorgenomen een facet aan jezelf te veranderen of bij te sturen, hoever ben je daarmee?
Als je je had voorgenomen vaker 'nee' te zeggen omdat je dat nooit deed, is dat dan nu al gelukt? En, hoe voelt dat?
Als je je had voorgenomen om minder snel boos te zijn, hoe is dat dan nu?
Of als je je had voorgenomen om je minder te laten raken door dingen in het nieuws, door meer afstand te nemen of meer te relativeren, hoe gaat dat dan nu? Lukt dat al?
Of misschien had je je voorgenomen om meer consequent te zijn, of je meer aan afspraken met jezelf te houden....

Het is goed om af en toe naar jezelf te kijken en te zien hoe ver je bent, waar je staat, wat je zou kunnen veranderen om het nog beter te maken.

Als je bijvoorbeeld wisselende buien hebt, is het goed om via zelfreflectie er achter te komen hoe dat komt. Bijvoorbeeld door te kijken wanneer je die buien hebt. Dan kan bijvoorbeeld blijken dat die buien er vooral zijn als je te laat naar bed bent gegaan, ook al ontken je dat altijd als een ander dat zegt. En als je dat constateert, weet je dat je voortaan op tijd naar bed moet gaan of wat beter je best moet doen om aardig te zijn als je wel (te) laat naar bed bent gegaan.
Door zelfreflectie kom je er achter waarom je functioneert zoals je dat doet, en kun je iets veranderen.

Mensen zonder zelfreflectie hebben nooit zelf schuld aan wat er fout gaat, het ligt altijd aan de ander.
Ouders zonder zelfreflectie schelden hun kind de huid vol als het iets anders doet dan zij zouden willen en begrijpen helemaal niet waarom hun kind altijd schreeuwt en gilt. En waarom het kind zo onhandelbaar is als het ouder wordt.

Mensen zonder zelfreflectie vinden dat anderen zich aan ons moeten aanpassen zonder zelf ook maar een stap in de richting van die ander te doen. Mensen zonder zelfreflectie zien in de spiegel iemand anders dan degene die er voor staat.
Overigens is zelfreflectie twee richtingen op. Via de zelfreflectie zul je ook zien dat je een negatiever zelfbeeld hebt dan terecht is. Maar evenzo dat de manier waarop jij tegen X doet niet is wat X verdient. Zelfreflectie helpt je te creëren wat je wilt, helpt je bij te schaven en te boetseren tot je bent waar je wilt zijn. Want het gezegde 'verander de wereld en begin bij jezelf' is er niet voor niets.

Bij zelfreflectie is het ook goed om te kijken of jij je zelf aan de normen en waarden houdt waarvan je vindt dat ze belangrijk zijn. En het is goed om te kijken of je overtuigingen wel terecht zijn, of dat je er iets aan moet veranderen om te komen waar je wilt.

Het kan heel goed zijn om op een neutrale manier zelfreflectie te bedrijven. Het gaat er dan niet om of dat wat je ziet bij de zelfreflectie goed of slecht is, het gaat erom of je er iets aan wilt verbeteren. Het is als met een beeld wat je aan het beeldhouwen bent. Als je het van afstand bekijkt gaat het er niet om of het goed of slecht is, maar wat je er nog aan wilt verbeteren. Dat is niet perfectionistisch bedoeld, er is altijd wat te verbeteren, soms zijn het hele kleine dingetjes. Die een wereld van verschil kunnen maken.

Nogmaals, gebruik de zelfreflectie niet als een negatieve beoordeling van jezelf, probeer het zo neutraal mogelijk te doen, en zie het als een soort van analyse die je van tijd tot tijd (en op een gegeven moment zal dat dagelijks zijn naarmate je bewuster gaat leven) op jezelf los laat. Maar wees wel eerlijk en dus kritisch. Erken ook je minder sterke kanten, zodat je er iets aan kunt veranderen.

Als je er snel op los slaat als iemand iets verkeerds zegt in jouw ogen, en beweert dat je de rust zelve bent en niet snel boos bent, dan ben je niet eerlijk naar jezelf. Er zijn echter legio mogelijkheden er iets aan te verbeteren en je wordt er alleen maar een steeds beter mens van. Daarom leidt reflectie je uiteindelijk naar beter, en dus naar meer geluk.

Vergeet ook niet breed naar jezelf te kijken. Natuurlijk kun je als je wilt afvallen alleen naar dat stuk kijken en zien dat het niet zo goed lukt, en dat je nog teveel snoept, en dat de bikini nog steeds niet past, en dat je kont te dik is, etc.....Het is heel makkelijk om jezelf omlaag te halen, er zijn mensen die daar de hele dag mee bezig zijn. Maar kijk breder. Kijk ook naar wat je al bereikt hebt, naar wie er van je houden, naar de mensen waar jij van houdt, naar wat je allemaal al bereikt hebt. Overdrijf daarbij desnoods de kleine dingen om balans te brengen in je gevoel over jezelf.

Zie alles, en niet alleen het negatieve of alleen het positieve.
Zelfreflectie is het zien van alles wat jou betreft.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn