Wat je ook doet, wat je ook van de hulpmiddelen op deze site gaat gebruiken om meer geluk te ervaren, blijf jezelf. Blijf oprecht.
Ik moet daarbij denken aan twee verkopers die hetzelfde product staan te verkopen. Beiden hebben les gehad in het verkopen en gebruiken exact dezelfde teksten. Bij de ene verkoper wordt aan de lopende band gekocht, de ander blijft met lege handen staan. Alle producten staan er nog, niemand koopt bij hem.
Het verschil tussen die twee mensen is dat je de ene gelooft, en de ander niet. En dat verschil zit hem alleen maar in de lichaamstaal, want in woorden zeiden ze hetzelfde. Misschien zit het hem een klein beetje in de intonatie, maar hoofdzakelijk zit het in de manier en de overtuiging die de lichaamstaal uitstraalt.
En dat is wat aan ons ook zichtbaar is, die lichaamstaal. Weliswaar vaak onbewust, maar toch zo belangrijk dat we er onze keuzes vaak op maken.
In de NLP leer je om eigenschappen van een ander over te nemen. Is er iets wat je in een ander heel erg bewondert, dan kun je die eigenschap gaan modelleren. Dat doe je overigens niet door die ander na te doen, maar door de interne drijfveren achter het gedrag van die ander te begrijpen en over te nemen. Het is dus een dieper proces en intensiever proces dan 'nadoen'. Het is een echte, diepe verandering en niet gewoon doen als die ander.
Maar dat is wel het risico als je te weinig bewust dingen aan jezelf verandert.
Ik noemde al eens het voorbeeld van de persoon die had besloten positief te gaan denken en daardoor tot op het eind bleef ontkennen dat zijn vader aan kanker dood ging. Immers, als je maar positief dacht zou hij wel blijven leven. Zo zijn er ook mensen die volledig in de ontkenning van hun eigen kanker gaan met het idee dat als ze de kanker ontkennen dat het er dan ook niet is. Het kan overigens een manier zijn om de focus te leggen op gezondheid in plaats van op ziek zijn, maar het domweg ontkennen is alles behalve de oplossing. Als je ontkent los je namelijk niets op. .
Blijf je ten allen tijden bewust wie je bent en blijf eerlijk naar jezelf, met een open mind. Als je in een situatie kunt denken 'dat gaat fout' èn 'dat komt goed', dan is het prima om voor 'dat komt goed' te kiezen. Je stuurt dan een beetje het roer naar de goede situatie toe. Je voegt in elk geval geen negatieve lading toe die de kans op 'fout' groter maakt. Maar ben je in een situatie waar het logischerwijs alleen maar fout kan gaan, wees dan ook zo wijs om dat in te zien en daar actie op te ondernemen, daarop voorbereid te zijn.
Het is fantastisch om vanuit liefde te leven, maar als iemand bewust grove fouten maakt, kun je dat niet met liefde toedekken. Dan moet je die ander laten weten dat je dat niet tolereert. Je kunt bijvoorbeeld liefde voor de ander voelen maar het gedrag afkeuren, en dat laten weten. Bij je kinderen hoor je dat ook op die manier te doen: niet je kind afwijzen omdat ze iets doen wat jij niet waardeert, maar het gedrag afwijzen en van je kind houden. Bij teveel van ons is dat niet op die manier gebeurt en teveel van ons zijn nog steeds op zoek naar waardering en acceptatie.
Acceptatie trainen is heel belangrijk, maar vergeet niet handelend op te treden als dat nodig is. Het accepteren van je aandoening of je situatie is oké (zelfs belangrijk), maar zoek wel naar oplossingen.
Als je het pijn-plezier-principe hebt gegrepen en begrijpt dat je soms even door iets heen moet om er daarna plezier van te hebben, wil dat nog niet zeggen dat je jezelf moet gaan pijnigen met het idee dat het daarna plezierig wordt. Het moet wel in verhouding met elkaar zijn.
En hou bij alles wat je onderneemt rekening met je direct naasten. Fantastisch als je beslist gelukkiger te willen zijn en daarom meer verantwoordelijk wordt voor wat je doet, minder op de automatische piloot vliegt maar bewuster beslissingen neemt, bewuster keuzes maakt. Fantastisch als je meer reageert in verbazing in plaats van direct met een mening zoals voorheen, als je meer positief reageert in plaats van voorheen negatief en pessimistisch. Maar realiseer je dat de mensen om je heen het niet helemaal zullen begrijpen. Die moeten wennen aan veranderingen bij jou. Want jij bent onderdeel van hun wereld en die wereld verandert nu zomaar. Die waren een zwartkijker gewend, iemand die meende dat alles ging zoals dat ging en dat je daar toch geen invloed op had.
Ik weet dat bij ons in het begin ook wel werd gereageerd als we enthousiast vertelden over wat we hadden geleerd of ervaren, met "ik spreek je wel weer als je met je benen weer op de grond staat". En ik dacht toen "waar slaat dit nu weer op". Maar als ik me in hun schoenen verplaatste begreep ik die reactie ook wel weer. Ik zei rare dingen, dingen die niet in hun wereldkader pasten.
Vergeet niet dat de meeste mensen op de automatische piloot leven, en het heel raar vinden dat je zelf ook iets zou kunnen sturen. Dat hebben ze nooit geleerd, dat is hen nooit verteld, en ze geloven het ook niet. En als je andere dingen gaat doen of gaat leren die de meeste mensen niet doen, is dat ook vreemd, dan ben je raar. Wees je bewust dat jouw veranderingen niet in de pas lopen met alle anderen en respecteer hen in waar ze zijn. Als we al op dezelfde weg lopen, dan toch elk op een ander stukje; respecteer dat en wees je daarvan bewust.
Blijf dus jezelf in twee opzichten:
1. Hou rekening met de mensen om je heen als je dingen verandert. Ze zullen eraan moeten wennen. En als het goed is worden ze nieuwsgierig als je het volhoudt, en willen ze weten hoe het komt dat je positief veranderd bent.......hoe je dat gedaan hebt.
2. Laat je door de mening van anderen er niet van weerhouden een koers naar meer geluk in te zetten. Het is jouw leven. En jij zult zien dat het loont om op een andere manier in het leven te gaan staan. Bovendien schaad je er niemand mee, in tegendeel, je vormt een positieve bijdrage aan deze maatschappij. Maar anderen zullen niet willen dat je verandert, je 'verstoort' voor hen de status quo, de bestaande situatie. De situatie die ze kennen.