vraag

Wie een vraag stelt, is slechts vijf minuten dom, maar wie er geen stelt, blijft dom ...zijn hele is leven lang. (Chinees)

Vragen betekent groeien. Kinderen in de groei vragen je de oren van je hoofd.

Je kunt op verschillende manier antwoorden krijgen op je vragen. Zelf ben ik niet zo'n vrager, ik heb te snel het gevoel dat ik anderen lastig val met mijn gevraag, of dat het niet uitkomt.
Dat betekent niet dat ik geen vragen heb en ze niet stel, ik zoek alleen zelf naar de antwoorden. Toen ik nog goed kon lezen las ik 2-3 boeken per week. Uit nieuwsgierigheid, om antwoorden op mijn vragen te krijgen.

Anderen vragen het direct aan de persoon die de vraag zou kunnen beantwoorden. Dat is ook prima. Ik kan dat soort mensen benijden. Mijn vrouw heeft als ze in een groep een vraag heeft minder moeite om die vraag publiekelijk te stellen omdat zij zich heeft overtuigd van het feit dat ook anderen die vraag beantwoord willen weten, maar hem niet durven te stellen. En prima hulpmiddel om het daarmee wel te doen. Door anderen te helpen help je in dit geval jezelf.

Een groot man die groot is geworden omdat hij bleef vragen stellen is Edison. Edison heeft telkens opnieuw geprobeerd dat wat later de gloeilamp werd te maken. Het verhaal gaat dat hij het 999 keer geprobeerd heeft en dat het de duizendste keer lukte. Het lukte, omdat hij zich vragen bleef stellen. Uiteraard over de werking van de onderdeeltjes van de gloeilamp, maar ook vragen over alles wat je maar kon bedenken in het leven. Op verjaardagen vroeg hij honderduit aan iedereen die hij ontmoette. Hij was nieuwsgierig hoe mensen dachten, wat mensen wisten, hoe mensen reageerden.
Had hij die vragende neiging niet gehad, had hij de gloeilamp nooit uitgevonden.

Het is boeiend om te weten waarom mensen iets vinden, om te weten hoe mensen denken, hoe mensen tot standpunten komen. Het is interessant om te weten hoe dingen in elkaar zitten, hoe dingen ontstaan zijn, hoe dingen groeien. In de homeopathie maken we gebruik van velerlei planten, bomen, mineralen, etc. Als je de werking van die middelen echt wilt begrijpen, is het nuttig om je te verdiepen in de achtergrond ervan. Waar groeien ze, hoe groeien ze, wat hebben ze nodig, waar bestaan ze uit, etc.
Dan blijkt er ook een samenhang tussen al die facetten en de klachten waarbij ze helpen, de ziekte die ze kunnen genezen.
In ons hele leven hebben veel dingen veel meer met elkaar te maken dan wij denken. Of dan we tot nu toe begrepen hebben.

Veel vragen blijven stellen, en niet alleen in de zin van wat je wilt hebben maar juist om meer te weten te komen, zorgt er gegarandeerd voor dat je blijft groeien. Dat je je blijft ontwikkelen. Dat je je bewust bent van de processen in het leven. En dat maakt dat je het geluk ook veel beter kunt pakken.
Immers, waarom is iemand gelukkig, wat maakt dat iemand gelukkig is? Deels is het misschien een geleerde of aangeboren positieve instelling, maar deels is het ook wel degelijk een ontwikkeling. Een ontwikkeling die je alleen kunt maken door jezelf en anderen vragen te stellen. Een groeiproces waarin je steeds meer komt in de richting van geluk. Zeker als je je roer hebt gezet richting geluk, als je bewust je ten doel hebt gesteld om gelukkig te zijn. Als je dat namelijk niet doet, weet jouw diepere ik niet dat je dat wilt, en zul je het ook niet vinden. Niets in dit leven gaat echt automatisch.

Blijf dus vragen net zo lang tot je het door hebt. En ga dan door met vragen om weer andere dingen door te krijgen......

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn