doelen

Doelen stellen is iets waar je een heel boek over zou kunnen schrijven. Het is veel belangrijker dan het lijkt, en kan enorm helpen bij het bereiken wat je wilt. Ik zal proberen het kort te beschrijven.

Als je voetballers in een voetbalveld zet, maar geen doelen plaatst, hebben ze geen idee waar ze naar toe moeten. Als je het veld ook nog vierkant maakt, weten ze het helemaal niet meer. Moeten ze nu naar voren, naar achteren, naar links, naar rechts?
Maar dat is wel wat wij grotendeels met ons leven doen. We hebben geen idee waar het doel staat, waar we naar op weg zijn, we doen maar wat. Metaforisch gesproken doen we een paar passen de ene kant op en dan weer de andere, een paar passen voorwaarts en dan weer naar achteren.
Natuurlijk, de meesten van ons zijn op weg naar het weekend, of naar de vakantie, of de jaarlijkse kermis.

Maar de grotere doelen, wat we willen in het leven op zich, wat we willen met onze relatie, wat we willen met werk, wat we willen met onze financiën, wat we willen met onze hobby, wat we willen met ons huis, die grotere doelen, die zijn niet opgesteld. Daar denken we eigenlijk niet zo veel over na.
We hebben wel vage ideeën, maar geen duidelijke uitkomst voor ogen op al die gebieden. We doen vaak maar wat we altijd al deden (en krijgen dus ook wat we altijd al kregen), we leven op de automatische piloot en hopen dat het wel goed komt op die manier.

Maar als je met voetbal (of welke sport met doelen ook) wilt winnen, als je wilt bereiken wat de bedoeling is, dan zul je moeten weten waar het doel is en daar doelbewust op af moeten gaan. Prima als dat in etappes en met samenspel gebeurt, maar je zult moeten weten hoe het doel eruit ziet en waar het staat. Dan wordt het haalbaar.

In het echte leven is het niet anders. Als je iets wilt bereiken op welk gebied dan ook, dan zul je moeten weten hoe het er uit ziet en waar het is. Dat kun je zelf bepalen, maar dat moet je dan ook wel doen. En dat is wat we vaak vergeten. Of we stellen wel iets (bijvoorbeeld we willen rijk worden) maar vergeten dat te omschrijven (is rijk 100 euro of 10 miljoen; en is het emotioneel rijk of financieel rijk?).

Vergeet niet dat we 95% van de tijd op de automatische piloot gaan. En slechts zo'n 5% bewust ons doel bepalen. Op zich is er niets tegen om op de automatische piloot te gaan, dat is juist makkelijk en kost minder energie. Maar dan moeten we die piloot wel goed instrueren, anders is ie net die voetballer zonder doelen.

Een goed doel hoort aan een aantal eigenschappen te voldoen:

  1. Het moet eenvoudig worden weergegeven, maar wel specifiek. Dus hoeveel wil je precies bezitten of verdienen? Hoe moet je huis er precies komen uit te zien, etc.....Hoe duidelijker hoe beter
  2. Het moet meetbaar en zinvol zijn. Wat betekent het voor je het te bereiken, en hoe weet je dat je het hebt bereikt?
  3. Het moet haalbaar zijn, is het wenselijk binnen je leven; als je het nu zou hebben, wil je het dan nog?
  4. Het moet realistisch zijn en ecologisch; je moet je afvragen of het negatieve consequenties heeft voor jezelf of anderen en of het verantwoord is.
  5. De formulering moet positief zijn en je moet de tijd aangeven. Wanneer wil je het doel bereiken. Geef aan wat je wilt en niet wat je niet wilt.........

Als je serieus dingen wilt, is het in eerste instantie handig om een aantal categorieën op een rijtje te zetten, bijvoorbeeld: huisvesting, relaties, liefde, hobby, werk, financiën, etc.
Daarna schrijf je de dingen op per categorie die je wilt hebben bereikt over een periode van 1, 5 of 10 jaar.
Vervolgens kies je een klein aantal dingen die je als eerste wilt gaan bereiken, die je het belangrijkste vindt.
Die schrijf je op een papiertje en in elk geval zorg je dat die als echte doelen omschreven zijn, met de eigenschappen zoals hierboven beschreven. Bewaar het papiertje bijvoorbeeld in je portemonnee, maar ga er niet steeds op kijken. Op onbewust niveau weet je het al en al te strak najagen zorgt alleen maar voor blokkades.

Op die manier weet je bewust en onbewust wat je de komende tijd wilt, en ook als je op de automatische piloot vaart, zal die piloot je in die richting brengen. En geloof me of niet, dat opschrijven is belangrijk. Je zult zien dat er zelfs mensen naar jou toe komen die je helpen je doel te bereiken. Of dat je juist die mensen gaat ontmoeten die belangrijk voor je zijn. Als je het onbewust inschakelt door ook op dat niveau de doelen duidelijk te maken, is dat een grote stap voorwaarts. Een grote hulp erbij.

Het mooiste is het om eens in het halfjaar een uurtje te besteden aan het 'stellen' van je doelen. Je kunt dan bijsturen, verduidelijken, opschuiven. etc.
Hoe dan ook helpt het stellen van je doelen, het duidelijk maken voor jezelf (en je onderbewuste!) wat je wilt, om te bereiken wat je wilt bereiken. In het kader van deze site kan ik je alleen maar adviseren om de categorie geluk of het doel geluk erin mee te nemen. Doe het, en je zult zien dat je het geluk gaat pakken (maar: wat is geluk voor jou?)....

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn