voorbeeld

Het verbaast me altijd weer als mensen die bepaalde dingen van anderen verwachten dat zelf niet doen.

Neem als voorbeeld roken. Als ouder willen we liever niet dat onze kinderen roken, zelfs niet als we zelf roken (omdat we weten dat we zelf ook al stom bezig zijn en roken slechts is voor de gezondheid). We laten onze kinderen dat weten, maar doen dat terwijl we zelf een sigaret in de mond hebben........
We zeggen tegen onze kinderen dat ze respect voor ons moeten hebben als ze brutaal zijn, maar snauwen ze vervolgens wel af.
We zeggen dat we het ergens anders troep vinden, maar laten wel de verpakking van het ijsje uit onze handen vallen terwijl er 5 meter verder een vuilnisvat is.

We zeggen dat we veel voor het milieu over hebben, maar pakken wel de auto voor ritjes die nog lopend zouden kunnen, scheuren met 120 over de weg, en staan een half uur te douchen; of sproeien de tuin om de 3 dagen urenlang.

Een van de grootste problemen is, dat iedereen dingen roept, maar zich er zelf niet aan houdt. Met welk recht kun je dan van anderen verwachten dat ze het wel doen. Toen ik nog homeopathisch arts was en mensen adviseerde geen koffie te drinken, regelmatig te sporten en niet te roken, deed ik dat zelf ook (nog overigens) omdat het niet klopte met wat ik zei als ik het anders zou doen.
Ik kan me verbazen over die mensen die alles uit hun handen laten vallen en de straat en het milieu vervuilen. Zelf zal ik dat niet doen, ik stop het in mijn zak of gooi het in een vuilnisbak. Pak zelfs dingen op uit het groen om ze in een bak te gooien. Als kinderen het doen kan het naast een slechte opvoeding nog baldadigheid zijn, als volwassenen het doen is het gebrek aan.........(vul het zelf maar in).
Gandhi zei het al zo mooi: "Als je dingen in de wereld wilt veranderen, wees de verandering".

Als je wilt dat mensen respectvol met elkaar omgaan, wees dan respectvol naar anderen. Ook als ze iets deden wat jou niet beviel. Als je wilt dat anderen niet roken, rook dan zelf niet. Als je vindt dat we beter met het milieu moeten omgaan, wees je dat dan bewust bij alle dingen die het milieu betreffen en gedraag je ernaar. Hou anders je mond.
Als jij niet wilt dat anderen steeds maar weer oordelen en meningen hebben, zorg dan dat je niet oordeelt over anderen.
Gedraag je kortom zoals je wilt dat anderen zich gedragen. En echt het werkt. Als je liefdevol mensen tegemoet treedt, zullen ze liefdevol naar jou zijn.

Dat laatste heeft ook een keerzijde. Als allerlei mensen om je heen zich arrogant gedragen of agressief doen, of onaardig, kijk dan eens in de spiegel. Het zou kunnen zijn dat het een reactie op jouw gedrag is. En dat jij zonder dat je je dat bewust bent arrogant over komt, agressief over komt of onaardig doet.

Verwacht - als jij je gaat gedragen zoals je wilt dat anderen dat doen - niet dat er direct effect is. Mensen reageren weliswaar op jouw gedrag en houding, maar hebben ook nog een eigen karakter wat tijd nodig heeft om te switchen. En sommige mensen liggen sowieso al dan niet bewust dwars. Dat is hun manier om overeind te blijven, of om zichzelf wat te vinden, of om een bijdrage in de maatschappij te leveren (in hun ogen).
Maar voor het merendeel van de mensen geldt dat ze beïnvloedbaar zijn door goede voorbeelden.

Bovendien voelt het voor jezelf ook echter en sterker om je te gedragen naar hoe je vindt dat je je zou moeten gedragen. Wat je doet klopt dan met wat je voelt en vindt.

Door het voorbeeld te zijn zul je je ook sterker en krachtiger voelen. Het voelt zuiver, zonder vervuiling. En hoe minder vervuiling er is, hoe minder er in de weg zit om geluk te ervaren.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn